Πολιτικη & Οικονομια

Νταβός: Το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ ενός «κατακερματισμένου κόσμου»

Λιγότερο γκλαμ, περισσότερη ανησυχία - Το πρόγραμμα Μητσοτάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός
© Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο Νταβός - Το έτος πολυκρίσης - Η παγκόσμια ύφεση και η υποβαθμισμένη παρουσία των πολιτικών

Επιστρέφει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός μετά από δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας σε ένα πλαίσιο άκρως επιτακτικό για την εύρεση λύσεων όπως συνομολογούν οι 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, οι περίπου 200 Υπουργοί, αλλά και οι 1.500 «ηγέτες» πολυεθνικών επιχειρήσεων και τραπεζών, οι οποίοι θα συναντηθούν τις επόμενες μέρες στο χειμερινό θέρετρο.

«Συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο» είναι το φετινό σύνθημα για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που ανοίγει τις πύλες του σε γνώριμο έδαφος, στο Νταβός της Ελβετίας. Μπορεί να υποχωρεί σταδιακά η κρίση της πανδημίας, παραμένει όμως η δαμόκλειος σπάθη των πολλαπλών κρίσεων, που εκτιμάται ότι φέτος θα πυροδοτήσουν ύφεση στο ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας, όπως εκτιμά η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Εκατόν τριάντα χώρες θα εκπροσωπηθούν φέτος στο Νταβός με τις κεντρικές θεματικές της φετινής διοργάνωσης να εκτείνονται από την κρίση του κόστους ζωής και την κλιματική αλλαγή, μέχρι την πανδημία, την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση και φυσικά τον πόλεμο στην Ουκρανία, απαιτώντας ριζικές και κυρίως άμεσες λύσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Τον κώδωνα του κινδύνου για όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν τον πλανήτη κρούει και ο ιδρυτής του «Νταβός» Κλάους Σβαμπ. Στα 84 χρόνια του παραμένει στις επάλξεις ως εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, έχοντας παραδώσει τυπικά την προεδρία στον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Μπόργκε Μπρέντε. Στο βιβλίο του «Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», το 2016, ο Σβαμπ έχει περιγράψει αναλυτικά τις μεγάλες αλλαγές που κυοφορεί η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιοποίηση της οικονομίας. Σήμερα θεωρεί ότι «οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές κρίσεις συγκλίνουν και συμπτύσσονται, διαγράφοντας ένα αβέβαιο μέλλον. Η ετήσια συνάντηση στο Νταβός προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι ηγέτες δεν παγιδεύονται σε μία νοοτροπία κρίσης».

Άλλωστε, το 2023, ήδη από τις πρώτες ημέρες του χαρακτηρίζεται ήδη ως «έτος της πολυκρίσης» από την πλειοψηφία των οικονομολόγων που μετέχουν στις εργασίες του Φόρουμ, διαβλέποντας στον ορίζοντα τα σημάδια μιας νέας, παγκόσμιας «Μεγάλης Ύφεσης».

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός
© EPA/GIAN EHRENZELLER

Παγκόσμια Ύφεση προ των πυλών

Έτος πολυκρίσης, φυσικά, χωρίς παγκόσμια ύφεση, δεν θα μπορούσε να θεωρείται. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στο «Chief Economists Outlook» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αναμένουν παγκόσμια ύφεση το 2023, ως αποτέλεσμα κυρίως των γεωπολιτικών εξελίξεων και του πληθωρισμού.

«Με τα δύο τρίτα των επικεφαλής οικονομολόγων να αναμένουν μια παγκόσμια ύφεση το 2023, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε επισφαλή θέση. Ο τρέχων υψηλός πληθωρισμός, η χαμηλή ανάπτυξη, το υψηλό χρέος και το περιβάλλον υψηλού κατακερματισμού μειώνουν τα κίνητρα για τις επενδύσεις που απαιτούνται για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου για τους πιο ευάλωτους στον κόσμο», τόνισε η Σάντια Ζαχίντι, Διευθύνουσα Σύμβουλος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και συνέχισε:

«Οι ηγέτες πρέπει να κοιτάξουν πέρα από τις σημερινές κρίσεις για να επενδύσουν στην καινοτομία στα τρόφιμα και την ενέργεια, στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και σε αγορές με υψηλές δυνατότητες δημιουργίας θέσεων εργασίας του αύριο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός
© EPA/GIAN EHRENZELLER

Σε δεύτερο πλάνο οι πολιτικοί

Μάλλον υποβαθμισμένη θα είναι φέτος η παρουσία των πολιτικών. Ο πρόεδρος της Κίνας ακύρωσε τη συμμετοχή του, συμμετοχές από τη Ρωσία δεν υπάρχουν για ευνόητους λόγους, ενώ οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από τον εντεταλμένο του Λευκού Οίκου για την κλιματική αλλαγή Τζον Κέρυ. Τα πιο «ηχηρά» ονόματα από τον πολιτικό κόσμο θα είναι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ισπανός πρωθυπουρός Πέδρο Σάντσεθ, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεόλ, αλλά και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο παρελθόν το Νταβός έβγαζε και πολιτικές ειδήσεις, όπως είχε γίνει με την ελληνοτουρκική συμφωνία του 1988, μετά τη συνάντηση Παπανδρέου-Οζάλ. Αλλά η πολιτική διαμεσολάβηση δεν είναι στις προτεραιότητες του Φόρουμ. Απαντώντας σε ερώτηση του περιοδικού BILANZ, αν το Νταβός θα μπορούσε να φέρει στο ίδιο τραπέζι τους εμπλεκόμενους στο μέτωπο της Ουκρανίας, ο Κλάους Σβαμπ δηλώνει ότι «εμείς δεν έχουμε καμία ανάμειξη. Διαπραγματεύονται η Ρωσία, η Ουκρανία και το ΝΑΤΟ (...) Απαιτείται μία διαδικασία πολιτικής διαραγμάτευσης. Αλλά εμείς πρέπει να δρομολογήσουμε από τώρα την ανοικοδόμηση. Τον περασμένο Μάιο είμαστε οι πρώτοι που ζήτησαν ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία...».

Ζητούμενο στο Νταβός θα είναι η «Αποκατάσταση της Ασφάλειας και της Ειρήνης» και στο πλαίσιο αυτό ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα μετάσχει σε ειδική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Πολωνίας, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών του Καναδά, τον Πρώτο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας της Ουκρανίας, αλλά και τον Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, ενόψει της επικαιροποίησης της στάσης των δυτικών συμμάχων απέναντι στο Κίεβο.

Εξωτερικά ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός
© EPA/GIAN EHRENZELLER

Στο βήμα του Φόρουμ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Έχοντας ως έναυσμα τις στρατηγικές επενδύσεις κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα την τελευταία διετία, στο Νταβός θα μεταβεί και η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα τοποθετηθεί από το βήμα του Φόρουμ μεθαύριο, Πέμπτη, συνομιλώντας με το δημοσιογράφο του CNN, Φαρίντ Ζακάρια.

Η ελληνική πλευρά εργάζεται σταθερά για να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για διμερείς συναντήσεις με έντονο δημοσιονομικό και επενδυτικό ενδιαφέρον. Άλλωστε, στο Νταβός τα προηγούμενα χρόνια δόθηκε η ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να δώσει τα χέρια με εκπροσώπους παγκόσμιων κολοσσών της υψηλής τεχνολογίας.

«Από τις συναντήσεις του 2020 προέκυψε η επένδυση της Microsoft. Το 2022 κλείδωσε η Google. Να δούμε τι θα φέρει το 2023» σχολίασε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης χθες στο twitter.

Διαδηλωτές στο Νταβός κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
© EPA/GIAN EHRENZELLER

Διαδηλώσεις για τη «φορολόγηση των πλουσίων»

Δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν και οι κινητοποιήσεις από αντιπάλους της παγκοσμιοποίησης, ακτιβιστές για το κλίμα και άλλους. Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή για το φετινό Φόρουμ. Όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, το πιο πιθανό είναι ότι οι συμμετέχοντες θα απομονωθούν στο κέντρο του Νταβός, ενώ οι διαδηλωτές θα οδηγηθούν σε άλλον χώρο, ώστε να διαδηλώνουν χωρίς να... ενοχλούν. Την Κυριακή πάντως εκατοντάδες ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Νταβός για μία εκδήλωση διαμαρτυρίας με σύνθημα «Φορολογήστε τους πλούσιους».

Διαδηλωτές στο Νταβός κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
© EPA/GIAN EHRENZELLER

Να σημειωθεί πως η επικεφαλής της Oxfam Γκαμπριέλα Μπούχερ «σε πρόσφατη έρευνά μας δείχνουμε ότι από το 2020 μέχρι σήμερα το πιο πλούσιο 1% του πληθυσμού κατέχει τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πλούτου. Μιλάμε για ένα ποσό σχεδόν διπλάσιο από τον νέο πλούτο που έχει παραχθεί στο διάστημα αυτό. Την ίδια στιγμή ο ένας στους δέκα συνανθρώπους μας πεινάει καθημερινά, ενώ ένα δισεκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν σε συνθήκες, όπου ο πληθωρισμός αφανίζει το εισόδημά τους...»

Με πληροφορίες από DW

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ