Πολιτικη & Οικονομια

Qatargate: «Έσπασε» στην ανάκριση ο σύντροφος της Εύας Καϊλή

«Τα έκανα όλα για τα χρήματα»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ομολόγησε στην απολογία του την εμπλοκή του στο Qatargate
Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ομολόγησε στην απολογία του την εμπλοκή του στο Qatargate © NDP

Ομολογία Φραντσέσκο Τζόρτζι για το Qatargate - Η αναφορά στην Εύα Καϊλή και το σκάνδαλο διαφθοράς με το Κατάρ

Καταιγισμό ερωτήσεων για την Εύα Καϊλή και το Qatargate δέχτηκε ο σύντροφος της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος συνελήφθη σε επιχείρηση της οικονομικής αστυνομίας κατά της διαφθοράς, ομολόγησε στην ανάκριση και παραδέχτηκε την εμπλοκή του στο Qatargate.

Μαζί με την Εύα Καϊλή και τον Αντόνιο Παντζέρι κατηγορείται για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Δημοσίευμα στη βελγική εφημερίδα «Le Soir» και την ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» αναφέρει ότι ο Ιταλός σύντροφος της Εύας Καϊλή παραδέχτηκε τα πάντα. Οι εφημερίδες επικαλούνται δικαστικά έγγραφα.

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Παντζέρι ήταν ο «εγκέφαλος» στο σκάνδαλο Qatargate. Η ομολογία του συντρόφου της Εύας Καϊλή έρχεται την ώρα που οι βελγικές αρχές προσπαθούν να συνθέσουν τα κομμάτια του παζλ για τη διαδρομή που ακολούθησαν τα πετροδόλαρα του Κατάρ.

Ο δικηγόρος του Παντζέρι, Λοράν Κενς, σε ερώτηση της «Le Soir» απάντησε, πάντως, ότι δεν διαθέτει τέτοιες πληροφορίες. «Το μόνο που έχω να πω είναι ότι είναι ανυπόστατο καθώς δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτό το έγγραφο το οποίο έχετε δει εσείς. Πρόκειται για παραβίαση του απορρήτου της διαδικασίας» σημείωσε.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα στη δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίες από τις βαλίτσες με τα χρήματα που βρέθηκαν στα σπίτια Καϊλή και Παντζέρι.

Qatargate: Η διαδρομή του «μαύρου» χρήματος – Αναβολή έως 22/12 για την Καϊλή | 14/12/2022 | EΡΤ

Η απολογία Φραντσέσκο Τζόρτζι, η παραδοχή για το σκάνδαλο Qatargate και η αναφορά στην Εύα Καϊλή

Στην απολογία του ο Φραντσέσκο Τζόρτζι αναγνώρισε ότι ο ρόλος του στο Qatargate ήταν να διαχειρίζεται τα χρήματα, με τα οποία το Κατάρ χρημάτιζε νυν και πρώην ευρωβουλευτές. Στο δημοσίευμά της η «La Repubblica» αναφέρει ότι ο σύντροφος της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου είπε στους δικαστές να ελευθερώσουν την Εύα Καϊλή. «Ελευθερώστε τη σύντροφό μου» φέρεται να ζήτησε.

Και πρόσθεσε: «Τα έκανα όλα για χρήματα που δεν είχα ανάγκη». Σύμφωνα, πάντα, με την ιταλική εφημερίδα, «ο Φραντσέσκο Τζόρτζι κατέρρευσε μπροστά στους δικαστές των Βρυξελλών, παραδέχθηκε ότι ενήργησε παράνομα και δήλωσε μετανιωμένος».

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή πήρε αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου στην προδικαστική διαδικασία για το Qatargate. Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επιμένει να ισχυρίζεται ότι είναι αθώα.

Δικηγ. οικογ. Καϊλή: «Λειτουργούσε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της ΕΕ» |14/12/22

Ποιους ευρωβουλευτές έδειξε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι για εμπλοκή στο σκάνδαλο Qatargate

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή κατέθεσε ακόμη ότι υποπτεύεται άλλα δύο άτομα για χρηματισμό και δωροδοκία από το Κατάρ μέσω του «εγκεφάλου» του Qatargate Αντόνιο Παντσέρι. Ειδικότερα, έδειξε:

  • Τον Σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο και
  • τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπελά, στο σπίτι του οποίου έγινε έρευνα από τη βελγική αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία γύρισε εσπευσμένα από τη Μάλτα.

«Ο κ. Ταραμπελά δεν προτίθεται να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας. Παραμένει στην διάθεση της δικαιοσύνης. Αρνείται κατηγορηματικά ότι ήταν αποδέκτης της οποιασδήποτε προσφορά ή του ελάχιστου χρηματικού ποσού από οποιονδήποτε» δήλωσε ο Μαξίμ Τέλερ, δικηγόρος του Βέλγου ευρωβουλευτή.

O Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, παίρνει όλη την ευθύνη πάνω του για το Qatargate
O Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, παίρνει όλη την ευθύνη πάνω του για το Qatargate © EUROKINISSI/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Παράλληλα, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή στην ομολογία του για το σκάνδαλο Qatargate παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο για την Μαρί Αρένα, ευρωβουλευτή στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία συνελήφθη επίσης από τις βελγικές αρχές για χρηματισμό και διαφθορά.

Μετά την απολογία του η εισαγγελία στο Βέλγιο αποφάσισε να παραταθεί η προφυλάκιση του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι για το Qatargate.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ