Πολιτικη & Οικονομια

Qatargate-Εύα Καϊλή: Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, ο εγκέφαλος του σκανδάλου

Ξόδευε ακόμα και 100.000 για τις διακοπές του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ποιος είναι ο Πιερ Αντόνιο Παντζέρι
Πιερ Αντόνιο Παντζέρι © ΕPA/Mia Fulvio

Εύα Καϊλή: Ποιος είναι ο Πιερ Αντόνιο Παντζέρι που φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος διαφθοράς 

Δύο διαγραφές, μια αναστολή και προσεχώς μια καθαίρεση για την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή συνθέτουν την μεγάλη εικόνα της υπόθεσης διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων αναφορικά με την πολιτική διείσδυση του Κατάρ στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων έχει συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη. Την ίδια ώρα, ο ιταλός Αντόνιο Παντζέρι πρώην ευρωβουλευτής θεωρείται «εγκέφαλος» της παρέας του Κατάρ. 

Ειδικότερα, σε άρθρα τους τα βελγικά μίντια «Knack» και «Le Soir», στα οποία επικαλούνται καλά πληροφορημένες πηγές, αναφέρουν ότι οι Βέλγοι ερευνητές καταλήγουν ότι ο Παντζέρι είναι ο «μαέστρος της ορχήστρας» και ελέγχεται αν ήταν αυτός που έδινε οδηγίες στους βοηθούς των ευρωβουλευτών για το τι να κάνουν. Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, ο Παντζέρι ξόδευε με άνεση για τις διακοπές του υπέρογκα ποσά που έφταναν ακόμα και 100,000 ευρώ.

Την Παρασκευή, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τη σύζυγο και την κόρη του Αντόνιο Παντζέρι, οι οποίες πλέον κρατούνται σε κατ'οίκον περιορισμό. Σε ρεπορτάζ της η Ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αντόνιο Παντζέρι κινήθηκε με «ευφυείς και συχνά λανθασμένες μεθόδους για να πετύχει τους στόχους του». Αυτά γράφουν για αυτόν οι ανακριτές των Βρυξελλών, αναφερόμενοι στην έκφραση «trallazzi» που χρησιμοποιούσε ενώ μιλούσε στο τηλέφωνό η σύζυγος του πρώην ευρωβουλευτή για τα ταξίδια και τις υποθέσεις του. Συνεργάτης του Παντσέρι υπήρξε παλαιότερα και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, που έχει επίσης συλληφθεί από τις αρχές.

Ποιος είναι ο Πιερ Αντόνιο Παντζέρι

Ο Παντζέρι είναι μέλος του ιταλικού πολιτικού κόμματος Articulo Uno – το οποίο αποσχίστηκεαπό το Δημοκρατικό Κόμμα το 2017. Από το 2004 έως το 2019, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D)Όπως γράφει η Knack το 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου επέβαλε στον Παντζέρι να επιστρέψει 83.764 ευρώ σε έξοδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για παραβάσεις των κανόνων για την επιστροφή των εξόδων των βουλευτών.

Από το 2014, ο Παντζέρι υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI). Την περίοδο 2017-2019 ήταν μάλιστα και πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής. Ως πρόεδρος δήλωσε το 2019 στη Ντόχα ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στο σωστό δρόμο.

Το 2019, ο Παντζέρι συνίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Fight Impunity στις Βρυξέλλες (επίσημη ονομασία: Association pour la Lutte contre l'Impunite et pout la Justice Transitionnelle ), της οποίας είναι πρόεδρος. Σκοπός της ΜΚΟ είναι να προωθήσει τον «αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ