Κοσμος

Qatargate: Παρατείνεται η προφυλάκιση του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι

Η απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εύα Καϊλή
© EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Qatargate: Στη φυλακή για ακόμη έναν μήνα ο σύντροφος της Εύας Καϊλή - Η ίδια ζήτησε θα εμφανιστεί ενώπιον της έδρας στις 22 Δεκεμβρίου

Η βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε να παρατείνει για έναν μήνα την προφυλάκιση του Φραντσέσκο Τζόρτζι, του συντρόφου της Εύας Καϊλή, όπως ανέφερε ο συνήγορός του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το προδικαστικό τμήμα μόλις επιβεβαίωσε την κράτηση του κ. Τζόρτζι για έναν μήνα», διευκρίνισε ο δικηγόρος Πιερ Μονβίλ σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Υπό κράτηση παραμένει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας Βελγίου, και ο 53χρονος Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC) Λούκα Βιζεντίνι. Ο επικεφαλής της ΜΚΟ No Peace Without Justice, Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, αποφυλακίζεται, αλλά με υποχρέωση να φέρει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Νωρίτερα, ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή Αντρέ Ριζόπουλος ανέφερε στο AFP ότι η λήψη απόφασης από το προδικαστικό συμβούλιο για το αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερη η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναβλήθηκε για τις 22 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα παραμείνει προφυλακισμένη.

Στις ΜΚΟ τα ρίχνει ο Τζόρτζι για το Qatargate

Σύμφωνα με τις ιταλικές εφημερίδες «La Repubblica» και «Corriere della Sera», o Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή και πρώην συνεργάτης του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, φέρεται να είναι συνεργάσιμος με τη βελγική δικαιοσύνη και, σε πολύωρη ανάκρισή του, να επιβεβαίωσε μεγάλο μέρος των συμπερασμάτων των εισαγγελέων. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, o 35χρονος Ιταλός φαίνεται να αναφέρθηκε αναλυτικά στην δραστηριότητα της ΜΚΟ Fight Impunity, την οποία είχε δημιουργήσει ο Παντσέρι και, όπως γράφει η Corriere, «μπορεί από την συγκεκριμένη ΜΚΟ, να πέρασαν χρήματα που ενδέχεται να κατέληξαν στην Καϊλή ή σε άλλα πρόσωπα».

«Η Fight Ιmpunity ήταν η οδός που είχε επιλεγεί για δοσοληψίες χρημάτων», προσθέτει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Υπάρχει η αίσθηση, πάντως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι προσπαθεί, κατά το δυνατόν, να υπερασπιστεί την Εύα Καϊλή.

Qatargate: Αυτές είναι οι βαλίτσες με τα χρήματα που βρέθηκαν στα σπίτια Καϊλή – Παντσέρι

Φωτογραφίες με τις βαλίτσες με τα χρήματα που βρέθηκαν στα σπίτια της Εύας Καϊλή και του Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι έδωσε στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα η εισαγγελία του Βελγίου.

Στις φωτογραφίες των αρχών διακρίνονται μία μεγάλη βαλίτσα και μικρές μεταλλικές μικρότερες, αλλά και χρήματα τοποθετημένα σε μία μικρότερη χάρτινη τσάντα αγορών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας L' Echo, σημαντική για την έρευνα του Qatargate είναι η εξέταση των χαρτονομισμάτων που εντοπίστηκαν κατά τις έρευνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τις οποίες η εισαγγελία ούτε σχολιάζει, ούτε διαψεύδει, μεγάλο μέρος των χαρτονομισμάτων από το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που εντοπίστηκε στις έρευνες είναι καινούργια, τυλιγμένα σε πλαστική ταινία και έχουν εκδοθεί πρόσφατα.

Ορισμένα από αυτά τα χαρτονομίσματα τυπώθηκαν στο Βέλγιο, ενώ τα υπόλοιπα ακόμη εξετάζονται. Γνωρίζοντας τον τόπο που τυπώθηκαν, θα είναι εύκολο να βρεθεί η τράπεζα από την οποία έγινε η ανάληψη των δεσμίδων, άρα και ο τραπεζικός λογαριασμός και η ταυτότητα του ατόμου που έκανε την ανάληψη. Παράλληλα, θα αναλυθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα από τα χαρτονομίσματα και θα γίνει σύγκρισή τους με εκείνα των κατηγορουμένων ή άλλων προσώπων που ανακρίθηκαν. Όμως, όπως σημειώνουν τα βελγικά ΜΜΕ, η διαδικασία αυτή θα πάρει αρκετές εβδομάδες.

Πληροφορίες από AFP, Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ