Κοσμος

Βραβείο Ζαχάρωφ 2022: Στον λαό της Ουκρανίας για «τον αγώνα υπέρ της ανεξαρτησίας και των κοινών αξιών»

Το μήνυμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το βραβείο Ζαχάρωφ στον λαό της Ουκρανίας
© EPA/ JULIEN WARNAND

Πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων Ζαχάρωφ 2022 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Απονεμήθηκε στον λαό της Ουκρανίας

Στον λαό της Ουκρανίας, ο οποίος εκπροσωπείται από τον πρόεδρο, τους αιρετούς ηγέτες και την κοινωνία των πολιτών του, απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ 2022.

Η τελετή απονομής του βραβείου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Η απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, συνεπάγεται τεράστιο κόστος για τον ουκρανικό λαό. Οι Ουκρανοί δεν αγωνίζονται μόνο για να προστατεύσουν τα σπίτια τους, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική τους ακεραιότητα, αλλά υπερασπίζονται επίσης την ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τις ευρωπαϊκές αξίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απονέμοντας το βραβείο, η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα μίλησε για το θάρρος και τις θυσίες του λαού της Ουκρανίας. «Το μήνυμα από την Ευρώπη είναι ξεκάθαρο: είμαστε στο πλάι της Ουκρανίας. Δε θα αποστρέψουμε το βλέμμα. Ο λαός της Ουκρανίας δεν πολεμά μόνο για την ανεξαρτησία του αλλά και για τις αξίες του. Τις αξίες που χαρακτηρίζουν τη ζωή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις οποίες για καιρό είχαμε την πολυτέλεια να θεωρούμε δεδομένες κάθε μέρα».

Το βραβείο Ζαχάρωφ στον λαό της Ουκρανίας
© EPA/ JULIEN WARNAND

Αφού ζήτησε ενός λεπτού σιγή για όλους τους άνδρες, τις γυναίκες, τα παιδιά, τους στρατιώτες και τους αμάχους που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε: «Πρέπει να δράσουμε τώρα, δεν γίνεται να περιμένουμε να τελειώσει ο πόλεμος, για να φέρουμε ενώπιων της δικαιοσύνης όλους αυτούς που εξαπέλυσαν την επίθεση και για να αποτρέψουμε μια πιθανή νέα επίθεση.

Αυτή θα είναι η πιο αποτελεσματική προστασία της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και άλλων κοινών αξιών, τις οποίες αντιπροσωπεύει πρωτίστως το βραβείο αυτό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης, ζήτησε στήριξη για τη σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου για την απονομή δικαιοσύνης για τα εγκλήματα της Ρωσίας.

Παρόντες στην τελετή ήταν, μεταξύ άλλων, η Oleksandra Matviychuk, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόεδρος του Κέντρου Πολιτικών Ελευθεριών, το οποίο βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2022, η Yulia Pajevska, η ιδρύτρια της μονάδας ιατρικών διακομιδών «Angels of Tiara», ο δήμαρχος της Μελιτόπολης Ivan Federov, οι εκπρόσωποι των κρατικών υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης Olekssandr Chekryhin και Stanislav Kulykivskyi και ο Yaroslav Bozhko, του κινήματος πολιτικής αντίστασης «Κίτρινη Κορδέλα».

Το βραβείο Ζαχάρωφ στον λαό της Ουκρανίας
© EPA/ JULIEN WARNAND

Ευρωβαρόμετρο: 74% των Ευρωπαίων πολιτών εγκρίνει τη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία

Η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία του λόγου είναι τα σημαντικότερα θέματα για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ζητούν από το Κοινοβούλιο να υπερασπιστεί τις θεμελιώδεις αυτές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα που προέκυψαν από το Ευρωβαρόμετρο του Κοινοβουλίου για το φθινόπωρο του 2022, τα αποτελέσματα του οποίου δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Η θετική αυτή γνώμη για τη στήριξη που προσφέρει η ΕΕ εκφράζεται σε όλα τα κράτη μέλη της, με τα υψηλότερα επίπεδα να καταγράφονται στη Σουηδία (97%), τη Φινλανδία (95%), την Ολλανδία (93%), την Πορτογαλία (92%) και τη Δανία (92%).

Ωστόσο, Κύπρος και Ελλάδα σημειώνουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά στο ερώτημα αυτό, με 53% και 48% αντίστοιχα: η Κύπρος βρίσκεται τέταρτη από το τέλος στην σχετική κατάταξη, ενώ η Ελλάδα είναι τελευταία μαζί με τη Βουλγαρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ