- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Θεματικό συνέδριο για τη Δικαιοσύνη από τον «Κύκλο Ιδεών» του Ευ.Βενιζέλου
Το πρόγραμμα και οι συμμετέχοντες
Κύκλος Ιδεών: Συνέδριο για τη Δικαιοσύνη στις 7 και 8 Νοεμβρίου - Πώς μπορείτε να το παρακολουθήσετε
Διήμερο θεματικό συνέδριο με τίτλο «Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας» διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών στις 7 και 8 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, στις αίθουσες του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία», με στόχο να συνθέσει το φάσμα των θεμάτων που συγκροτούν το πρόβλημα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Η έναρξη του συνεδρίου έχει προγραμματιστεί για τις 14:00.
Σημειώνεται ότι στο φετινό συνέδριο του Κύκλου Ιδεών που διεξήχθη στις 3 και 4 Οκτωβρίου με γενικό θέμα «Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση», η κατάσταση της Δικαιοσύνης αναδείχθηκε ως το πρώτο θεσμικό πρόβλημα της χώρας που συνδέεται όχι μόνο με την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου αλλά και με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Παρότι η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού δικαστικού συστήματος είναι διαρκής και έντονη, παρότι έχουν συνταχθεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, από την έκρηξη της οικονομικής κρίσης το 2009 μέχρι σήμερα, πολλές και ενδιαφέρουσες μελέτες, παρότι γίνονται συνεχώς νομοθετικές παρεμβάσεις στο ουσιαστικό και το δικονομικό δίκαιο που αφορούν όλους τους δικαιοδοτικούς κλάδους με κύριο στόχο την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, στη λειτουργία της Δικαιοσύνης εντοπίζεται ένα από τα μεγαλύτερα μεταρρυθμιστικά ελλείμματα. Αυτός είναι ο κοινός τόπος των συζητήσεων μεταξύ των λειτουργών της Δικαιοσύνης, μεταξύ των ανθρώπων της αγοράς, μεταξύ των πολιτών που συγκροτούν τη γενική κοινή γνώμη.
Οι συζητήσεις της πρώτης ημέρας ξεκινούν από το βασικό, πολιτικό πρωτίστως, ερώτημα αν είναι «μεταρρυθμίσιμο» το ελληνικό δικαστικό σύστημα ενώ στη συνέχεια τίθεται το ερώτημα αν υπάρχουν οι υποκειμενικές προϋποθέσεις, κυρίως από πλευράς δικαστικού και δικηγορικού σώματος, προκειμένου να εισαχθούν και να αποδώσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Θα συζητηθεί το ερώτημα αν μπορούν να εφαρμοστούν πλήρως στην καθημερινή λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές του κράτους δικαίου με βάση τα πορίσματα της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Η πρώτη ημέρα θα κλείσει με μια συζήτηση γύρω από τη στάση της κοινωνίας απέναντι στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου και της δίκαιης δίκης.
Τη δεύτερη ημέρα τίθενται τα πιο «τεχνικά» ζητήματα με άξονα το ερώτημα γιατί έχουν μειωμένη απόδοση οι αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις και πώς μπορεί να επιτευχθεί η εναρμόνιση ταχύτητας και ποιότητας. Μετά τις εισαγωγικές παρεμβάσεις, το ερώτημα αυτό θα συζητηθεί σε τρεις ειδικότερους κύκλους με αντικείμενο την πολιτική, την ποινική και τη διοικητική δικαιοσύνη. Ακολουθούν ένας συνοπτικός κύκλος για τις εναλλακτικές μορφές δικαιοσύνης ( διαιτησία και διαμεσολάβηση) και ένας συνοπτικός κύκλος για την ψηφιακή δικαιοσύνη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Στο συνέδριο μετέχουν, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης, οι Πρόεδροι του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί εν ενεργεία και επί τιμή, οι Πρόεδροι των δικαστικών ενώσεων και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και του δικηγορικού σώματος, δημοσιογράφοι.
INFO
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η προεγγραφή θα διευκολύνει τη διεξαγωγή των εργασιών (Για εγγραφή δείτε εδώ)
Οι συνεδριάσεις θα μεταδίδονται απευθείας από το site του Κύκλου Ιδεών https://ekyklos.gr/, το Facebook και το YouTube
Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είπε κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος
Προβλέπεται αύξηση έως 95% στους μισθούς Αρχιεπισκόπου και Μητροπολιτών
«Στηρίζουμε την ΕΛΑΣ, θα ήταν στρατηγικό λάθος η αντιπαράθεση μαζί της»
Όσα δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως την ευθύνη μου απέναντι στην ιστορία της παράταξης την οποία αγαπώ από μικρό παιδί», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών
«Αν κάποιος κρύβεται και δεν έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του, σίγουρα αυτός δεν είναι ο Δήμαρχος», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος
Η συνάντηση με τον Σταύρο Αρναουτάκη
Τι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Τι ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, όλες οι αλλαγές
Όταν οι πρώην σύντροφοι θυμούνται τι πίστευαν για τον αρχηγό τους, αφού έχουν ήδη αποχωρήσει
Όσα είχε αναφέρει σε επιστολή της
Τι έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Σε δύο φάσεις η νέα επέκταση, όλο το χρονοδιάγραμμα
The horror, the horror...
Τι σηματοδοτεί η επιλογή του για τη θέση
Περίπου 700.000 σπίτια παραμένουν κλειστά και μια αγορά που μοιάζει να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο
Στις 10 Ιουνίου η συνεδρίαση εκλογής
«Συνεχίζω να παλεύω για όσα πιστεύω» δηλώνει ο βουλευτής της ΝΔ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.