- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πόσα χρήματα εξοικονομεί ένα νοικοκυριό με τις επιδοτήσεις - Παραδείγματα
Τι ισχύει για το φυσικό αέριο
Μέχρι και 74% φθάνει η εξοικονόμηση για τα νοικοκυριά με την εφαρμογή των επιδοτήσεων στην κατανάλωση ρεύματος.
Τρία ενδεικτικά παραδείγματα για τον τρόπο που θα επιδοτούνται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος παρουσιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνέχεια των πρωινών ανακοινώσεων για το νέο μοντέλο στήριξης των καταναλωτών.
Σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς από πηγές του υπουργείου:
- Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 236 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 62 ευρώ.
- Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 413 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 118 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 108 ευρώ.
- Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200ΚWh/μήνα: Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις 708 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 230 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 220 ευρώ.
Όπως εξήγησε ο Κώστας Σκρέκας, για τον μήνα Οκτώβριο υπάρχουν τρεις κλίμακες επιδοτήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές. Η επιδότηση διαμορφώνεται ως εξής:
- Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500KWh απορροφούμε το 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει στα 436 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
- Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh απορροφούμε το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
- Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, απορροφούμε το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
- Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 €/MWh.
- Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWhστον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh. Απορροφούμε το 80% της αύξησης.
- Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVaπου ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh
- Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh.
Τι ισχύει για το φυσικό αέριο
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.
Τέλος, η επιδότηση του φυσικού αερίου σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 € ανά θερμική MWh.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιες περιοχές εντάσσονται στο πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων
Ο «πελάτης» αξιολογεί τη σχέση του με την εξουσία με βάση το προσωπικό όφελος. Ο «πολίτης» ενδιαφέρεται και για πράγματα που δεν μεταφράζονται άμεσα σε ευρώ στην τσέπη του
Η αναφορά στον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη
Με αιχμή τον συνεδριακό, γαστρονομικό, πολιτιστικό και ιαματικό τουρισμό, η Θεσσαλονίκη αξιοποιεί τη θέση της και εξελίσσεται σε έναν ολοκληρωμένο διεθνή προορισμό
Η θερμή υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η ιδιωτική κλινική ήταν δηλωμένη ως απλό παθολογικό ιατρείο
Επισκέφτηκε το πάρκο βιοτεχνολογίας Athens LifeTech Park στα Σπάτα
«Έχει κριθεί πολλάκις με την ίδια ετυμηγορία, αυτή του αποτυχημένου πρωθυπουργού»
Ποιες περιοχές ωφελούνται από τον επιμερισμό του ειδικού τέλους
«Το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά εύνοια. Απαιτεί κανόνες. Και όταν παραβιάζονται, θα το λέμε με το όνομά του» σημειώνει η πρώην υπουργός
«Πορεύθηκε με το ταλέντο του, με ειλικρίνεια και με γνήσιο αυθορμητισμό»
Τα φορολογικά κίνητρα και η μετακόμιση του billionaire
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η διαδικασία του ελέγχου ήδη ξεκίνησει
Πώς αξιολογούνται τα προγράμματα Μητσοτάκη, EΛ.Α.Σ και Ανδρουλάκη
Στις 3,2 μονάδες πλησιάζει το ΠΑΣΟΚ τον Τσίπρα
Ο Εμανουέλ Μακρόν εγκαινίασε τη διεθνή διάσκεψη για το Διάστημα και κάλεσε πρώτο στο βήμα τον πρωθυπουργό
Τι είπε για φορολόγηση των πλουσίων, εξωτερική πολιτική και ΠΑΣΟΚ
Τι ανέφερε ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα μετά τις αντιδράσεις
Όσα τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.