Πολιτικη & Οικονομια

Κλιμακωτή επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Οκτώβριο - Ποιες είναι οι τρεις κλίμακες

Οι ανακοινώσεις Σκρέκα - Οι 23 προτάσεις του ΥΠΕΝ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επιδοτήσεις για το ρεύμα και το φυσικό αέριο
Επιδοτήσεις για το ρεύμα και το φυσικό αέριο © Pixabay / Alexas_Fotos

Επιδότηση για ρεύμα και φυσικό αέριο: Οι ανακοινώσεις από το ΥΠΕΝ και τον Κώστα Σκρέκα - Οι προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας

Ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο για τον Οκτώβριο έγιναν σήμερα (21/9) από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. 

«H Ελλάδα προνόησε και έχει λάβει μέτρα αποορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης τόνισε ο Κώστας Σκρέκας ξεκινώντας τις ανακοινώσεις του. Ειδικα για τον μηχανισμό για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών είπε ότι ο ελληνικός μηχανισμός έχει αποδώσει 2,5 δισ. ευρώ», είπε ο Κώστας Σκρέκας και αναφέρθηκε στους τρεις στόχους της κυβέρνησης, οι οποίοι είναι: «να συνεχίσουμε τη στήριξη των νοικοκυριών, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για ενεργειακή επάρκεια όλο τον χειμώνα και να ενισχύσουμε την προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας».

Σύμφωνα με τον υπουργό, από τον Οκτώβριο η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι κλιμακωτή και ανάλογη με την κατανάλωση. Όσο μεγαλύτερη είναι η εξοικονόμηση ενέργειας τόσο θα αυξάνεται και η επιδότηση ενώ για όσους είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο θα γίνει απορρόφηση 100% της αύξησης και θα επιδοτηθούν με 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επιπλέον, θα προβλέπεται και μπόνους για όσους μειώνουν την κατανάλωση σε σχέση με πέρσι. Να σημειωθεί ότι η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας: 

 • Για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, απορροφάται το 90% της αύξησης. Η κλίμακα αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών της χώρας.
 • Για μηνιαία κατανάλωση από 501-1.000 κιλοβατώρες, απορροφάται το 80% της αύξησης. Αν επιτευχθεί μείωση κατά 15% της κατανάλωσης (σε σχέση με το 2021) η επιδότηση αυξάνεται 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα
 • Για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 κιλοβατώρες, απορροφάται το 70% της αύξησης. Και εδώ αν επιτευχθεί μείωση κατά 15% της κατανάλωσης η επιδότηση αυξάνεται 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Σχετικά με το φυσικό αέριο η επιδότηση εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να είναι οριζόντια χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, από την ΔΕΠΑ θα υπάρξει οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της κατανάλωσης. Θα απορροφήσει έτσι το 50% της αύξησης με το μέτρο να αφορά 700.000 καταναλωτές ανεξαρτήτως κριτηρίων.

Τέλος, ο Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι θεσπίζεται ειδικό τέλος για ηλεκτροπαραγωγούς που χρησιμοποιούν το αέριο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Ρεύμα: Οι 23 προτάσεις από το ΥΠΕΝ για εξοικονόμηση ενέργειας

Ο κ. Σκρέκας κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων είπε ότι από σήμερα όλοι οι πολίτες μπορούν αν μπουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να βρουν 23 προτάσεις και ιδέες για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ειδικότερα, οι προτάσεις αυτές προβλέπουν:

 1. Απομόνωση χώρων που δεν χρησιμοποιούνται
  Κλείνουμε τα σώματα θέρμανσης και τις εσωτερικές πόρτες (εάν υπάρχουν) που οδηγούν σε διαδρόμους ή κοντά σε σκάλες. Έτσι, κλείνουμε τις φυσικές διόδους αέρα, εμποδίζοντας το ζεστό αέρα να διαφύγει μέσα από το σπίτι.
 2. Ελεύθερα θερμαντικά σώματα
  Τα θερμαντικά σώματα δεν πρέπει να είναι σκεπασμένα, π.χ. με καλύμματα, ή να εμποδίζεται η απόδοσή τους από έπιπλα.
 3. Στεγανοποιούμε πόρτες και παράθυρα
  Τοποθετούμε μονωτικές ταινίες ή κουρτίνες. Σύμφωνα με μελέτες (DOE), όταν τραβηχτούν, οι κουρτίνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μεμβράνες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή μόνο σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε.
 4. Ελέγχουμε το μονωτικό λάστιχο στις πόρτες ψυγείων, καταψυκτών και φούρνων, ώστε να κάνει καλή επαφή και να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας (απώλεια ψύξης).
 5. Περιορίζουμε τη διάρκεια που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου
  Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε τον χρόνο ανάκτησης θερμοκρασίας (απώλεια ψύξης, φως ψυγείου) με συνέπεια να μειώνεται η κατανάλωση από τη λειτουργία του μοτέρ.
 6. Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη
  Του συστήματος ψύξης ψυγείων και καταψυκτών σε μεγαλύτερη θερμοκρασία.
  Του θερμοσίφωνα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
  Του aircondition (εάν το αφήνουμε ανοικτό) κατά τις ώρες απουσίας μας από το σπίτι σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Επίσης κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία έως και 2 βαθμούς.
 7. Τοποθέτηση των οικιακών συσκευών (π.χ. ψυγείου, καταψύκτη και στεγνωτηρίου ρούχων) μακριά από εστίες θέρμανσης.
 8. Πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία.
 9. Κλείσιμο συσκευών όταν είναι σε κατάσταση αναμονής (stand-by).
 10. Όταν δεν χρησιμοποιούμε το τζάκι, η καμινάδα πρέπει να είναι κλειστή από το κλείστρο της.
 11. Κλείνουμε το φούρνο μας 10 – 15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, καθώς η θερμότητα που υπάρχει επαρκεί για να ετοιμαστεί το φαγητό μας.
 12. Τα μαγειρικά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν καλά στα μάτια της κουζίνας.
 13. Όπου είναι εφικτό όταν μαγειρεύουμε χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας.
 14. Χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα όσο μπορούμε στις συσκευές με οθόνη (π.χ. Η/Υ, τηλεοράσεις).
 15. Εγκατάσταση προγραμματιζόμενου θερμοστάτη
  Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης επιτρέπει τον προκαθορισμό διαφορετικών θερμοκρασιών για διαφορετικές ώρες της ημέρας. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης εξοικονομεί χρήματα τόσο για κλιματισμό όσο και για θερμότητα.
 16. Εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα
  Επιτρέπουν την αυτόματη ρύθμιση της ροής του ζεστού νερού ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία του κάθε χώρου ξεχωριστά. Η τοποθέτηση τους γίνεται τοπικά επάνω σε κάθε θερμαντικό σώμα ξεχωριστά και ρυθμίζουν προοδευτικά τη ροή του ζεστού νερού. Έτσι κάθε θερμαντικό σώμα γίνεται ανεξάρτητο και απομονώνεται αυτόματα όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, τη στιγμή που οι υπόλοιποι χώροι που έχουν ανάγκη θέρμανσης συνεχίζουν να λειτουργούν
 17. Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης στον λέβητα
 18. Συντήρηση συστήματος θέρμανσης/ψύξης,
  π.χ. λέβητα, αντλιών θερμότητας, κλιματιστικών
 19. Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα
 20. Αντικατάσταση συσκευών
  με συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης βάσει του πλαισίου ενεργειακής σήμανσης και των προδιαγραφών EnergyStar.
 21. Αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με τεχνολογία led.
 22. Αντικατάσταση των υπαρχόντων κουφωμάτων με νέα θερμομονωτικά – ενεργειακά.
 23. Εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης

 

Δείτε τις ανακοινώσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο για το επόμενο διάστημα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.