Πολιτικη & Οικονομια

Καλπάζει η τιμή του ψωμιού στην Ευρώπη - Πόσο αυξήθηκε στην Ελλάδα

Έκθεση της Eurostat αποτυπώνει την εκτόξευση του κόστους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΕ: Η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 18% τον Αύγουστο στις χώρες της ενιαίας αγοράς, σύμφωνα με τη Eurostat – Σε τι ποσοστό μεταβλήθηκε στη χώρα μας, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ EUROSTAT ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ © ANGELO PANTAZIS / UNSPLASH

ΕΕ: Η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 18% τον Αύγουστο στις χώρες της ενιαίας αγοράς, σύμφωνα με τη Eurostat – Σε τι ποσοστό μεταβλήθηκε στη χώρα μας, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ιστορικά υψηλά φτάνει το κόστος ενός από τα βασικότερα καθημερινά αγαθά των περισσότερων νοικοκυριών, σύμφωνα με νέα στοιχεία.  Η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά σχεδόν 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλαδή στις χώρες οι οποίες αποτελούν τους σημαντικότερους εξαγωγής σιτηρών και λιπασμάτων της ηπείρου, συνεχίζει να διαταράσσει τις παγκόσμιες αγορές και να επιταχύνει τον πληθωρισμό.

Η τιμή του σιταριού αυξάνεται από τον Φεβρουάριο, όταν λόγω του πολέμου διακόπηκαν οι εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας επί μήνες, ενώ περιορίστηκαν και οι εξαγωγές λιπασμάτων, όταν οι Ρώσοι παραγωγοί έχασαν την πρόσβαση στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να στέλνουν αμμωνία σε όλον τον κόσμο.

Η μέση τιμή του ψωμιού στην ΕΕ ήταν κατά 18% υψηλότερη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, με βάση στοιχεία της Eurostat. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η Eurostat ξεκίνησε να κρατά στατιστικά στοιχεία. Τον Αύγουστο του 2021 η μέση τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφονται στην Ουγγαρία και τη Λιθουανία, με 66% και 33% αντίστοιχα. Οι χαμηλότερες καταγράφονται στη Γαλλία (8%), την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (10%).

Η χώρα μας βρίσκεται αρκετά ψηλά στον δείκτη των αυξήσεων, καταλαμβάνοντας την ενδέκατη θέση μεταξύ των 31 του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Την Παρασκευή η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών, στο 9,1% τον Αύγουστο, λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ