Πολιτικη & Οικονομια

Έλα να επισυνδεθούμε, ντάρλινγκ

Το μόνο για το οποίο υπάρχει ανάγκη είναι μια σοβαρή, θεσμική έρευνα που θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα έχει σαφές πόρισμα

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κώδικας, χάκερ, δεδομενα

Μερικές σκέψεις για την υπόθεση παρακολούθησης του κινητουύ τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ομολογώ ότι για την υπόθεση της παρακολούθησης του τηλεφώνου του συντρόφου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ δεν ξέρω τίποτα περισσότερο από ό,τι είναι ήδη γνωστό σε όλους και πέρα από κάθε αμφισβήτηση: η παρακολούθηση έγινε. Ξεκίνησε περίπου τρεις μήνες πριν τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και σταμάτησε όταν εξελέγη. Για την απόπειρα παρακολούθησης του συντρόφου προέδρου μέσω κακόβουλων λογισμικών ξέρω ακόμα λιγότερα. Δηλαδή τίποτα πέρα από το ότι η απόπειρα απέτυχε και ότι στην Ελλάδα δεν εμποδίζεται η πώληση λογισμικού που απαγορεύεται η χρήση του. Με λίγα λόγια για την υπόθεση δεν ξέρω πολλά περισσότερα από όσα εσείς που τώρα διαβάζετε, αλλά μερικά πράγματα έχω να τα πω και τα λέω όπως μου έρχονται:

  • Η λέξη «επισύνδεση» είναι καλή μόνο για να γράφουμε χωρατά. Κατά τα άλλα είναι το αντίστοιχο της χρήσης του ρήματος «αερίζομαι» αντί του ρήματος «κλάνω». Η λέξη μοιάζει ωραιότερη αλλά η μπόχα είναι ακριβώς η ίδια.
  • Η ιδέα ότι μπορεί να γίνει παρακολούθηση Έλληνα ευρωβουλευτή μετά από αίτημα της Αρμενίας και της Ουκρανίας είναι τόσο αστεία που ζηλεύω αυτούς που τη σκέφτηκαν. Αν δεν είναι αστεία και θα μπορούσε όντως η ΕΥΠ να παρακολουθήσει έναν Έλληνα ευρωβουλευτή μόνο επειδή το ζήτησαν η Αρμενία και η Ουκρανία, τότε επιβεβαιώνεται ότι η μετανάστευση είναι η μόνη ελπίδα που μπορούν να έχουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας.
  • Μια παρακολούθηση δεν γίνεται νόμιμη απλώς επειδή ένας εισαγγελέας δίνει την άδεια να γίνει με τον ίδιο τρόπο που δεν είναι νόμιμη κάθε είδους βία που μπορεί να ασκήσει ένα όργανο της τάξης. Μια παρακολούθηση είναι νόμιμη όταν υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι το αν ήταν νόμιμη η παρακολούθηση του συντρόφου Ανδρουλάκη μπορεί να φανεί μόνο μετά από έρευνα. Το νόμιμο δεν καθορίζεται από τις αποφάσεις των δικαστικών λειτουργών αλλά από τον ίδιο τον νόμο τον οποίο (ελπίζω να κάθεστε) μπορεί να παραβούν ακόμα και οι δικαστικοί λειτουργοί.
  • Αντιστοίχως, ύποπτοι για αδικήματα και συνεπώς υπό την παρακολούθηση (εντός των πλαισίων του νόμου φυσικά) των αρχών μπορεί να είναι και εκλεγμένοι Έλληνες πολιτικοί. Όπως μια απόφαση εισαγγελέα δεν είναι σώνει και καλά νόμιμη, μια παρακολούθηση δεν είναι σώνει και καλά παράνομη.
  • Η αποκάλυψη παρακολούθησης εκλεγμένου Έλληνα πολιτικού από την Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι μια υπόθεση που (λόγω της ιδιότητας του παρακολουθούμενου) στην διερεύνησή της απαιτείται απόλυτη διαφάνεια. Δηλαδή είναι απολύτως απαραίτητο να μάθουμε ποιος και γιατί ζήτησε την παρακολούθηση, γιατί αυτή εγκρίθηκε και ποιο ήταν το αποτέλεσμά της. Διαφορετικά οι συνέπειες των (είτε πονηρών είτε αθώων αλλά σίγουρα αναπόφευκτων) εικασιών μπορεί να είναι πολύ οδυνηρότερες για τη δημόσια ζωή από την ίδια την αποκάλυψη της παρακολούθησης.
  • Κάποιος που παρακολουθείται δεν έχει σώνει και καλά κάτι να κρύψει. Ειδικά αν η παρακολούθηση λήξει χωρίς περαιτέρω ενέργειες, οι πιθανότητες να μην έχει τίποτα να κρύψει είναι μάλλον περισσότερες. Συνεπώς τα υπονοούμενα καλό είναι να αντιμετωπίζονται ως συκοφαντίες. Όπως περίπου λέει ο ιερέας στους γάμους στις κομεντί, αν κάποιος έχει κάτι συγκεκριμένο και με στοιχεία να πει να το πει, αλλιώς ας το βουλώσει.
  • Η σύγκρουση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η οποία υποδαυλίζεται από τους ακραίους και των δύο κομμάτων, έχει μοναδικό κερδισμένο τον Αλέκση και την χαρούμενη παρέα του και τους ακραίους και των δυο κομμάτων.
  • Το ότι η αυτή η κυβέρνηση είναι προτιμότερη από κάθε άποψη από οτιδήποτε συριζαϊκό δεν σημαίνει ότι οι πορδές της μυρίζουν γιασεμί.
  • Ο πρωθυπουργός, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, έχει έτσι κι αλλιώς ευθύνη για τις πράξεις ή τις παραλείψεις των υφισταμένων του ακόμα και όταν τις αγνοεί. Πολύ περισσότερο όταν οι υφιστάμενοι είναι προσωπικές του επιλογές και «άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του». Πράγμα που σημαίνει ότι η παραίτηση του Κοντολέων δεν είναι αρκετή. Ο πρωθυπουργός θα πρέπει όχι απλώς να εξαγγείλει έρευνα αλλά και να πιέσει ώστε η έρευνα αυτή να είναι πλήρης, να ολοκληρωθεί σύντομα, να μη χαρίζεται σε κανέναν και κυρίως να μην αφήσει απορίες.
  • Θα ήταν καλό για όλους να αποφευχθούν φράσεις που να περιέχουν καθαρούς ουρανούς, αστραπές, μαχαίρια και κόκκαλα. Οι ουρανοί είναι γκρίζοι για όλους, τα μαχαίρια έχουν στομώσει από το κόψιμο δεκαετιών και το μόνο για το οποίο υπάρχει ανάγκη είναι μια σοβαρή, θεσμική έρευνα που θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα έχει σαφές πόρισμα.     
  • Οι δύο τελευταίες ημέρες στις οποίες προσπάθησα να ενημερωθώ και (φοβάμαι ανεπιτυχώς) να αναπληρώσω τα κενά των διακοπών στις οποίες ως συνήθως αδιαφόρησα εντελώς για την επικαιρότητα (και ειδικά την πολιτική επικαιρότητα) μου επιβεβαίωσαν πόσο καλά κάνω που στις διακοπές μου αδιαφορώ εντελώς για την επικαιρότητα (και ειδικά την πολιτική επικαιρότητα). Και μπράβο μου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ