Πολιτικη & Οικονομια

3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Η ομιλία Αλέξη Τσίπρα - Οι 5+1 δεσμεύσεις (βίντεο)

Τι ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο κλειστό γυμναστήριο Τάε Κβον Ντο

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας στο 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας στο 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στο 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ομιλία. Τι είπε για εκλογές, κυβέρνηση Μητσοτάκη, πανδημία κορωνοϊού και ενεργειακή κρίση. Οι 5+1 δεσμεύσεις του.

Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε σήμερα Πέμπτη 14 Απριλίου 2022, το απόγευμα. Οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούνται στο κλειστό γυμναστήριο Τάε Κβον Ντο.

Το 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, την ακρίβεια, την πανδημία κορωνοϊού, την ενεργειακή κρίση, την κλιματική αλλαγή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

3o Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία - 1η ημέρα

Το μήνυμα Τσίπρα για το 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ και τη σημασία του

Ως «ένα μεγάλο άλμα για την πολιτική αλλαγή» χαρακτήρισε το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας καλωσορίζοντας τα μέλη του, με την εναρκτήρια ομιλία του στο Κλειστό Γήπεδο Φαλήρου (Τάε Κβο Ντο).

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ένα συνέδριο που αποτελεί «αρχή της αντίστροφης μέτρησης για την προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος». Παράλληλα, κάλεσε όλους τους συνέδρους να απλώσουν «το κόμμα παντού όπου αναπνέει η αντίσταση στις καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές».

«Να δώσουμε το μήνυμα της νίκης. Να μετατρέψουμε την οργή σε ορμητικό ρεύμα αλλαγής. Να μετατρέψουμε την απόγνωση σε ελπίδα. Και μαζί να δώσουμε τη μάχη να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή είναι η μεγάλη ιστορική ευθύνη, που όλους εμάς εδώ σε αυτό το στάδιο μας βαραίνει».

Ο Αλέξης Τσίπρας στο 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «ευθύνη απέναντι στη κοινωνική πλειοψηφία που για άλλη μια φορά βρίσκεται σε συνθήκες λεηλασίας» και «ευθύνη απέναντι στην εργατική τάξη που πάνω στις θυσίες της χτίστηκε η προοπτική του τόπου», όπως και «ευθύνη απέναντι στη μεσαία τάξη που αισχρά εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη στις προηγούμενες εκλογές».

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Η ευθύνη μας κυρίως απέναντι στις νέες και στους νέους, στις επόμενες γενιές που θα κληθούν να πάρουν στις δικές τους πλάτες το μέλλον αυτού του τόπου» συμπλήρωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην αναγκαστική καθυστέρηση που προκάλεσε η πανδημία κορωνοϊού στην πραγματοποίηση του συνεδρίου, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι «ίσως το Συνέδριο να γίνεται τελικά σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που είχαμε, όταν είχε εξαγγελθεί».

Το 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ στο Τάε Κβο Ντο ξεκίνησε με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
Το 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ στο Τάε Κβο Ντο ξεκίνησε με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Η διαρκώς εντεινόμενη κλιματική κρίση, η πανδημία, ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση διαμορφώνουν έναν περιβάλλον αλλεπάλληλων κρίσεων και πρωτόγνωρων προκλήσεων. Αλλά σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον μεγαλώνουν και οι ευθύνες των δυνάμεων της Προόδου που υπερασπίζονται το όραμα μιας κοινωνίας ελευθερίας και ισότητας» εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αλέξης Τσίπρας στο 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε για τις εκλογές

Τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, στην εναρκτήρια ομιλία του στο 3ο Συνέδριο το οποίο χαρακτήρισε «άλμα για την πολιτική αλλαγή», ενώ ανέπτυξε το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο που απαντά στο παλαιό δίλημμα που τίθεται εκ νέου, τόσο για την διεθνή όσο και για την εγχώρια συγκυρία και είναι «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».

Περιγράφοντας τον βασικό του στόχο ανέφερε: «Νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές. Μαζί, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, μπορούμε από τη πρώτη κάλπη να φέρουμε τη Πολιτική αλλαγή και μια Νέα Αρχή για τον τόπο».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αποτίμηση της διεθνούς συγκυρίας και της κατάστασης που βιώνει η ελληνική κοινωνία, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, απηύθυνε πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις -λέγοντας χαρακτηριστικά «ελάτε να κυβερνήσουμε μαζί»-, ανέπτυξε τις δεσμεύσεις του για ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης και απευθύνθηκε στα μέλη του κόμματος, ζητώντας τους «να αλλάξουμε πρώτα εμείς για να αλλάξουμε την χώρα».

Οι 5+1 δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε τις 5 δεσμεύσεις για την ακρίβεια, την εργασία, τη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, τη κοινωνική προστασία και τη Νέα γενιά, συν 1 για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Όπως ισχυρίστηκε:

 1. «Πρώτη βασική μας δέσμευση: Στόχος, από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής κυβέρνησης, να καταγραφεί στα τιμολόγια του καταναλωτή μείωση τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων που έχουν δει από την έναρξη του ράλι της ακρίβειας. Δεσμευόμαστε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Δεσμευόμαστε για αποκατάσταση του "Δ" της ΔΕΗ και επαναφορά της εταιρείας σε στρατηγική υπεράσπισης της κοινής ωφέλειας και όχι της αύξησης των κερδών των μετόχων της…Δεσμευόμαστε να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη στην ενέργεια, που μέχρι σήμερα τα υπολογίζουμε στο 1,5 δισ. ευρώ και να τα αποδώσουμε όλα στους καταναλωτές.
 2. » Δεύτερη βασική δέσμευση είναι η ανάκτηση της εργασίας: Δεσμευόμαστε όχι μόνο με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και με την επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά των διαπραγματεύσεων, για την επανίδρυση του ΣΕΠΕ, για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων που θα βάζουν φραγμό στην ασυδοσία των απολύσεων, του ελαστικού ωραρίου και της μαύρης εργασίας. Αλλά και για τη σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.
 3. » Τρίτη βασική δέσμευση η στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και του Αγροτικού κόσμου: Δεσμευόμαστε για άμεση ρύθμιση των χρεών τους που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας. Με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο. Σε αυτή τη κατεύθυνση δεσμευόμαστε ταυτόχρονα για την ενεργοποίηση ισχυρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για μμε και αγρότες, και ιδιαίτερα για προγράμματα μικροπιστώσεων.
 4. » Τέταρτη βασική δέσμευση είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους: Ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης για όλους με ένα Νέο ΕΣΥ, αλλά και των απόμαχων της εργασίας, των συνταξιούχων. Το νέο ΕΣΥ αποτελεί εμβληματική μας δέσμευση αλλά και υποχρέωση μετά τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Δεσμευόμαστε να πολλαπλασιάσουμε τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα. Σε ότι δε αφορά τους απόμαχους της εργασίας, τους εξαπατημένους από τον κο Μητσοτάκη συνταξιούχους, δεσμευόμαστε ότι το σχετικό κονδύλι που τους στέρησε η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, θα επιστρέψει στους, θεσπίζοντας ξανά τη 13η Σύνταξη.
 5. » Η πέμπτη βασική δέσμευση αφορά τη Νέα γενιά. Δεσμευόμαστε με ένα ολιστικό σχέδιο για τη Δημόσια Παιδεία που θα ενισχύσει τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις αναγκαίες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών και θα απλοποιήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεσπίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε το δικαίωμα των νέων στη στέγη. Με ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει ισχυρή δημόσια στήριξη στα νέα ζευγάρια για τα πρώτα δύσκολα χρόνια. Με τη δημιουργία μιας τράπεζας στέγης και συνδυασμένες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσουμε σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς διάθεση σε νέα ζευγάρια.

» Αυτές είναι οι πέντε άμεσες βασικές δεσμεύσεις που θα νομοθετηθούν και θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς τις πρώτες 100 μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης». Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε επίσης και μία μεσοπρόθεσμη δέσμευση που αφορά την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Αλέξης Τσίπρας στο 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ - Άλλα βασικά σημεία στην ομιλία του

 • Ευθύνες σε Ρωσία και ΝΑΤΟ

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ξαναέκανε ορατή την πυρηνική απειλή. Και σημείωσε: «Και όλοι μας εκφράζουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας και τη συμπαράστασή μας στο δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό…Το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για αυτή τη τραγωδία, σαφώς και βαραίνει αυτόν που επιτίθεται. Στη Ρωσία του Πούτιν που παραβιάζει κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου. Και πρέπει να πιεστεί με κάθε μέσο να σταματήσει την εισβολή. Ευθύνες όμως υπάρχουν και στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. που επέκτειναν το ΝΑΤΟ χωρίς να οικοδομήσουν μια αδιαίρετη αρχιτεκτονική ασφάλειας με τη Ρωσία, όπως είχε συμφωνηθεί το 1999, παραβίασαν το διεθνές δίκαιο με επεμβάσεις τους και δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποτρέψουν τον πόλεμο».

 • Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα

Στο 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στην διεθνή συγκυρία, λέγοντας ότι «ο κόσμος γίνεται πιο σκληρός καθώς οι υποσχέσεις της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης κατέρρευσαν». Και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές που συντελούνται καθιστούν σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ ένα παλιό για την ανθρωπότητα δίλημμα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».

Αναφερόμενος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ισχυρίστηκε ότι και στην Ελλάδα «η αντιπαράθεση, η βασική διαχωριστική γραμμή θα είναι απέναντι στη νεοφιλελεύθερη Δεξιά, ίσως στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη εκδοχή ευρωπαϊκής Δεξιάς, αυτή της ΝΔ του κου Μητσοτάκη και στις προοδευτικές δυνάμεις που επιδιώκουν ένα τέλος στον παραλογισμό της ασύδοτης λειτουργίας των αγορών». Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε κριτική στην κυβέρνηση και επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αγαπητοί σύντροφοι, ζούμε τις πιο σκληρές πλευρές της νεοφιλελεύθερης αγριότητας. Η ακρίβεια που δεν είναι γέννημα του πολέμου αλλά ήρθε πολύ πριν από αυτόν και πολλαπλασιάστηκε από τις κυβερνητικές επιλογές, έχει ήδη οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο εκατομμύρια νοικοκυριά, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Αυτή η Ελλάδα που μόλις βγήκε από τη χρεοκοπία ξανανταμώνει με τη κοινωνική κρίση, είναι η Ελλάδα που έχει την υπογραφή: Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κος Μητσοτάκης δεν είναι ένας άνθρωπος που προκαλεί ατυχία. Είναι ένας άνθρωπος που ασπάζεται ατυχείς πολιτικές. Πολιτικές που προκαλούν καταστροφή. Πολιτικές που επιτάχυναν και πολλαπλασίασαν τις κρίσεις και τις επιπτώσεις τους στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Είναι ο πρωθυπουργός-εργολάβος που από την πρώτη στιγμή γνώριζε απολύτως ποια δουλειά και για ποιους έπρεπε να κάνει. Ποιοι τον ανέδειξαν, ποιοι τον στήριξαν, για ποιους ήρθε να κυβερνήσει» ισχυρίστηκε στην ομιλία του στο 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ.

 • Αυτοκριτική

Κάνοντας αποτίμηση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Έχουμε μάθει και από τις δυσκολίες αλλά και από τα λάθη μας. Όταν αναλάβαμε η αλήθεια είναι πορευτήκαμε περισσότερο με τη δύναμη της πίστης στο δίκιο και στην ηθική μας υπεροχή, παρά με πλήρη επίγνωση των τεράστιων δυσκολιών και προκλήσεων που θα αντιμετωπίζαμε…Σήμερα όμως γνωρίζουμε ποιες είναι οι μάχες που μπορούμε να κερδίσουμε και κυρίως γνωρίζουμε πως θα τις κερδίσουμε. Για αυτό και όσα προτείνουμε διαμορφώνουν ένα πλαίσιο ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού». Και σημείωσε: «Ναι, κάποια από τα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε υπό τις απειλές και το διαρκή εκβιασμό της τρόικας, έθιξαν δυσανάλογα κοινωνικές ομάδες. Το αναγνωρίζουμε και στεκόμαστε με ενσυναίσθηση, χωρίς έπαρση απέναντι σε όσους αναγκαστήκαμε να αδικήσουμε. Και γνωρίζουμε καλά ότι δε μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης. Δεν είχαμε όμως τότε άλλη επιλογή, από το να βγάλουμε το λουρί από το σβέρκο της χώρας. Αυτή ήταν η προτεραιότητα».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης του που «έβγαλε τη χώρα από την κρίση των μνημονίων, κρατώντας την κοινωνία όρθια και αφήνοντας γεμάτα ταμεία και όχι χάος όπως παρέλαβε η κυβέρνησή του». Ειδική αναφορά έκανε στην Συμφωνία των Πρεσπών, «μια Συμφωνία που ξαναέδωσε ευρωπαϊκή προοπτική σε μια περιοχή που συσσώρευε επικίνδυνα εντάσεις, αφήνοντας περιθώρια ενίσχυσης τρίτων δυνάμεων στα Βόρεια σύνορά μας», όπως είπε.

Σημειώνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας είναι στους καλεσμένους του Συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ζάεφ σηκώθηκε και χαιρέτισε του συνέδρους, εισπράττοντας δυνατό χειροκρότημα.

 • Κατάργηση νόμων Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει τα «αρνητικά για την κοινωνία νομοθετήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Όπως ισχυρίστηκε: «Πρώτο μας μέλημα θα είναι να καταργήσουμε άμεσα και αποφασιστικά το ασφυκτικό, αντιδημοκρατικό πλέγμα των νόμων με το οποίο η σημερινή κυβέρνηση έχει θωρακίσει το καθεστώς της εκμετάλλευσης των πολλών από ελάχιστους. Της διανομής των ιματίων του κράτους. Του ρουσφετιού, των golden boys, των χορηγών και χορηγούμενων, των ευεργετών και των ευεργετούμενων με χρήματα του λαού. Στο χρονοντούλαπο θα στείλουμε το νόμο Χατζηδάκη που έκανε το οχτάωρο δεκάωρο, και τους εργαζόμενους είλωτες του εικοστού πρώτου αιώνα. Το νόμο για την ιδιωτική ασφάλιση, που χρηματοδοτεί πλουσιοπάροχα τα funds για να ελέγξουν την επικουρική ασφάλιση και τις ζωές των συνταξιούχων. Τον πτωχευτικό νόμο που οδηγεί με fast track διαδικασίες πολίτες, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πτώχευση και που μεριμνά μόνο για την άνευ όρων ικανοποίηση των τραπεζών. Το νόμο Κεραμέως που κλείνει τα πανεπιστήμια για χιλιάδες παιδιά με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και ανοίγει τις πόρτες των κολλεγίων και της ιδιωτικής παιδείας. Το νόμο για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας που είναι ντροπή για τη δημοκρατία και τη χώρα».

 • Κυβερνητική συνεργασία

Ο κ. Τσίπρας, αφού υπογράμμισε ότι «θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη και με διαφορά στην κάλπη της απλής αναλογικής, όποτε και αν ο κος Μητσοτάκης αποφασίσει να τη στήσει», απηύθυνε κάλεσμα στις οργανώσεις και τα κόμματα του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου, λέγοντας: «Εμείς, η βασική αλλά όχι μοναδική δύναμη του προοδευτικού χώρου, αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Απλώνουμε το χέρι μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Να ξεπεράσουμε προβλήματα του παρελθόντος που μας χώρισαν και μας πλήγωσαν. Και να συμφωνήσουμε σε ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Να ενώσουμε δυνάμεις, να νικήσουμε και την επομένη ημέρα της κάλπης της απλής αναλογικής να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση. Υπάρχει θέση και ρόλος για όλους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές. Και ένα κοινό πρόγραμμα προόδου θα δώσει στην υπόθεση της προοδευτικής διακυβέρνησης τη μεγάλη δύναμη που χρειάζεται για να αλλάξει την κοινωνία. Τους καλώ λοιπόν να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Πώς, πιο γρήγορα θα απαλλαγεί ο τόπος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη…Θέλουμε να είμαστε και είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με βάση ένα κοινό πρόγραμμα δημοκρατίας και προόδου».

 • Έκκληση στα μέλη του κόμματος

Τέλος, στην ομιλία του στο 3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά καλώντας τους συνέδρους «να ανοίξουμε χωρίς φόβο και προκαταλήψεις το κόμμα στην κοινωνία. Σας καλώ να εντάξουμε στο κόμμα τον κόσμο που μας στηρίζει πολιτικά και εκλογικά. Σας καλώ να εμπιστευτούμε χωρίς αστερίσκους, θεωρητικά προσχήματα, και σύνδρομα ιδιοκτησίας της αλήθειας τα μέλη του κόμματος. Όλα τα μέλη του κόμματος, παλιά και νέα, από όπου κι αν ξεκινάει το πολιτικό τους βιογραφικό. Και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη το σύνθημα "η Δημοκρατία στην εξουσία". Σας καλώ λοιπόν να στηρίξετε τις προτάσεις για τις καταστατικές αλλαγές που ομόφωνα εισηγείται η επιτροπή καταστατικού, καθώς και τη πρότασή μου για εκλογή της συλλογικής μας ηγεσίας, Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, απευθείας από τη βάση του κόμματος. Χωρίς διαμεσολάβηση, όλα τα μέλη του κόμματος να έχουν το δικαίωμα και την ευθύνη της επιλογής. Από τον πρόεδρο και τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής ή τους βουλευτές, μέχρι το τελευταίο μέλος της πιο μακρινής οργάνωσής μας, όλοι να έχουμε τα ίδια δικαιώματα στη λήψη των αποφάσεων και στην εκλογή των οργάνων».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ