Γιατί 153 δισ. δολάρια ρωσικού χρυσού είναι στα αζήτητα
H Μόσχα διαθέτει 2.300 τόνους
Η Ρωσία διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο χρυσού στον κόσμο τα οποία ωστόσο δεν μπορεί να πουλήσει λόγω των κυρώσεων.
Η Μόσχα συσσώρευσε τα τεράστια αποθέματα χρυσού τα τελευταία 15 χρόνια, ώστε αυτά να αποτελέσουν μία οικονομική εξασφάλιση για την χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Business Insider.
Η Τράπεζα της Ρωσίας κατείχε λίγο λιγότερο από 2.300 τόνους χρυσού στα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με το World Gold Council. Σε τρέχουσες τιμές, το θησαυροφυλάκιο του μετάλλου - το έκτο μεγαλύτερο στον κόσμο - αξίζει 153 δισ. δολάρια και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο των επίσημων αποθεμάτων της τράπεζας.
Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η κεντρική τράπεζα αύξησε την αγορά χρυσού, καθώς οι εγχώριες εταιρείες πάλευαν να πουλήσουν στο εξωτερικό. Μεταξύ 2014 και 2019 απέκτησε περισσότερους από 1.200 τόνους χρυσού, σύμφωνα με στοιχεία του WGC. Για τη Μόσχα, οι αγορές ήταν επίσης ένας τρόπος μείωσης της έκθεσης της χώρας σε αμερικανικά δολάρια στα επίσημα αποθέματά της.
«Για αυτό το λόγο αγόρασαν τον χρυσό τους. Προοριζόταν για μια κατάσταση σαν και αυτή», εξηγεί στο ο Fergal O’Connor, καθηγητής του Cork University Business School. «Αλλά εάν κανείς δεν θέλει να μπει σε συναλλαγή μαζί σου, δεν έχει αξία».
Την περασμένη εβδομάδα, η αγορά χρυσού του Λονδίνου απαγόρευσε όλες τις ράβδους που έρχονται από τη Ρωσία, ουσιαστικά αποκλείοντας τη χώρα από το διεθνές εμπόριο χρυσού. Η κυβέρνηση της Ρωσίας από την πλευρά της έχει καταστήσει αφορολόγητες τις αγορές χρυσού σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε πολύτιμα μέταλλα και όχι σε ξένα νομίσματα, τα οποία χρειάζεται το κράτος για τα αποθέματά του μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στην κεντρική τράπεζα.
Η αμερικανική Γερουσία ακολούθησε την κίνηση αυτή με ένα νέο νομοσχέδιο που απαγορεύει στους Αμερικανούς πολίτες να κάνουν οποιαδήποτε συναλλαγή με ρωσικό χρυσό.
«Οι μεγάλες θέσεις της Ρωσίας σε χρυσό είναι ένα από τα λίγα assets που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν για να αποτρέψει την περαιτέρω κατάρρευση της οικονομίας της χώρας του», είπε ο Γερουσιαστής Angus King. «Επιβάλλοντας κυρώσεις σε αυτά τα αποθέματα, απομονώνουμε περαιτέρω τη Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία και αυξάνουμε τη δυσκολία για την όλο και πιο ακριβή στρατιωτική επιχείρηση του Πούτιν».
Ακόμα και χωρίς αγοραστές από το εξωτερικό, φαίνεται ότι η εγχώρια ζήτηση είναι μεγάλη, καθώς οι Ρώσοι σπεύδουν να ανταλλάξουν τα ρούβλια με ράβδους χρυσού, για να προστατευτούν από την πτώση του νομίσματος.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Credit Suisse, Zoltan Pozsar, εάν το ρούβλι συνεχίσει να πέφτει, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα χρυσού της ώστε ουσιαστικά, να επιστρέψει στον κανόνα του χρυσού.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο επίκεντρο συνδεσιμότητα, ενέργεια και Patriot
«Η συμφωνία θα δημοσιοποιηθεί, δεν θα είναι κρυφή», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Η διαφωνία είναι δικαίωμά τους. Η καταψήφιση, όμως, συνοδεύεται από ευθύνη», αναφέρει σε άρθρο του ο υπουργός Επικρατείας
«Η τεχνολογία πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής
Θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τον Άγιο Δημήτριο, την απελευθέρωση και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου
Ανάρτηση του πρωθυπουργού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού
Μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ηλεκτρική διασύνδεση και το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Τι αναφέρει για συνομιλίες με την Αίγυπτο, Μονή Σινά και φοροδιαφυγή
Οκτώ μήνες από τη νομοθέτηση της Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας - Στο επίκεντρο κλαδικές και επιχειρησιακές ΣΣΕ
Η λειτουργία «Ψάξε μου Φθηνότερα» προσφέρει οικονομικές εναλλακτικές χωρίς αλλαγή καταστήματος
Αύξηση 9% στον αριθμό των συναλλαγών και μείωση 23% στα περιστατικά απάτης
Ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας, ανθρωπισμού και διεθνούς αλληλεγγύης
Σκληρή απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις για τους μουφτήδες της Θράκης
Επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Συμεών είχε ο πρωθυπουργός
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών
Στο βήμα της Παναττικής Συνδιάσκεψης της ΟΝΝΕΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ο υπουργός Επικρατείας συγκρίνει την πορεία των δύο οικονομιών από το 2019 έως σήμερα
Παρεμβάσεις 500 εκατ. ευρώ, φοροαπαλλαγές, περιορισμοί στα Airbnb και νέα στεγαστικά προγράμματα
Ο αμερικανικός οίκος βλέπει ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, συνεχή μείωση του χρέους και ανθεκτική ανάπτυξη
O πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική κατά της φοροδιαφυγής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.