Πολιτικη & Οικονομια

Καρανίκας εναντίον Τσακαλώτου για την «ανασφάλεια» του Τσίπρα

Τι απαντά ο πρώην συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα για τα περί «ανασφάλειας» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Νίκος Καρανίκας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο Νίκος Καρανίκας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος © EUROKINISSI

Νίκος Καρανίκας: Η ανάρτησή του στο Facebook για τις δηλώσεις Ευκλείδη Τσακαλώτου περί ανασφάλειας Τσίπρα.

Ο Νίκος Καρανίκας, πρώην συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, απαντά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, για την «ανασφάλεια» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ρωτήθηκε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει μία «αδικαιολόγητη ανασφάλεια». Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δύο προσόντα και δύο ελαττώματα: «Έχει μια λαϊκότητα, που είναι χαρισματική. Η κόρη μου, στα 14 της, μου είπε ότι όταν ο Τσίπρας χαιρετάει τον κόσμο είναι σαν το ψάρι μέσα στο νερό, ενώ εσύ σαν το ψάρι μέσα στο μέλι! Και το δεύτερο, ο τακτικισμός, που του επιτρέπει να βλέπει ένα θέμα μέσα από περισσότερες πλευρές, περισσότερες γωνίες. Έχει δύο ελαττώματα. Έχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται. Και σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην επιλογή συμβούλων. Για να είμαι δίκαιος, όμως, αυτό το λέει και ο ίδιος». 

Καρανίκας για Τσακαλώτο: Η άποψη κρύβει μια προσπάθεια να προσβάλει

Ο Νίκος Καρανίκας με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρεται σε όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περί ανασφάλειας του Αλέξη Τσίπρα και σημειώνει ότι η άποψή του κρύβει μια προσπάθεια να προσβάλει. 

«Διάβασα την άποψη του σ. Τσακαλώτου για την αυτοπεποίθηση. Με απασχολεί, γιατί αυτή η άποψη κρύβει μια προσπάθεια να προσβάλει - μάταια στην προκειμένη - και φανερώνει υπεροψία που μετατρέπεται σε πολιτική. Κατά τ άλλα αυτή η δήλωση είναι απότοκο της αριστοκρατικής αντίληψης για την αυτοπεποίθηση. Εμείς οι αριστεροί και οι αριστερές δεν αντλούμε αυτοπεποίθηση από τη μεταλαμπάδευση της οποιασδήποτε αξιακής και κληρονομικής καταγωγής ενός οποιουδήποτε ιδρύματος, ούτε από την κοινωνική μας τάξη και ειδικά από την κληρονομικότητα. Κατακτούμε τον εαυτό μας με προσωπικό αγώνα και η γνώση-αποδοχή του εαυτού μας μαζί με τη συντροφικότητα του συλλογικού, είναι αρκετά για να έχουμε την αυτοπεποίθηση που δεν μετατρέπεται σε αλαζονεία και υπεροψία», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Νίκος Καρανίκας και συμπληρώνει: 

«Όσο για τον νεοφιλελευθερισμό σύντροφοι και συντρόφισσες, δημιουργεί τόση ανισότητα που δυσκολεύει την κινητικότητα και όχι το αντίθετο όπως διαβάσαμε από τον σύντροφο απόφοιτο του ιδρύματος που υπάρχει από το 1500....και σας το λέω εγώ που είμαι απόφοιτος του δημόσιου ΤΕΙ που υπάρχει από το 1985, αλλά έχω μελετήσει τον Μαρξ, γνωρίζω υλισμό, διαλεκτική και νεοφιλελευθερισμό». 

 

 

 

 

 

Αρίστος Δοξιάδης για Ευκλείδη Τσακαλώτο: Η αριστερά πάει στον Παράδεισο

Ο γνωστός οικονομολόγος, Αρίστος Δοξιάδης, με ανάρτησή του στο Facebook σχολιάζει καυστικά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού για την Αριστερά και την πραγματική οικονομία στην ίδια συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή. 

Ολόκληρο το κείμενο της ανάρτησης του Αρίστου Δοξιάδη:

Η ριζοσπαστική αριστερά πάει στον Παράδεισο

Από τη συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Καθημερινή σήμερα:

"- Στην Αριστερά θα ασκούσατε κριτική;

- Δεν έχει ακόμα μια συλλογική σύλληψη για το πώς οι αξίες της, της συμμετοχικότητας, της δημοκρατικότητας, της αλληλεγγύης, μπορούν να διευρυνθούν και σε τομείς της πραγματικής οικονομίας.

- Έχετε κάποιο πρότυπο/μοντέλο στο οποίο έχει εφαρμοστεί αυτό που λέτε;

- Αποσπασματικά, όπως στον συμμετοχικό προϋπολογισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πας, για παράδειγμα, στον Χ δήμο, και καλείς τους πολίτες να αποφασίσουν αν θέλουν περισσότερο την καθαριότητα ή τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Τους καλείς να επιλέξουν και ταυτόχρονα να αποδεχθούν τις συνέπειες των επιλογών τους.

- Το έχετε δει να λειτουργεί και πού;

- Σε πόλεις της Λατινικής Αμερικής, της Ισπανίας, της Ιταλίας. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πάντα. Άλλο παράδειγμα είναι πολλές επιτυχημένες ΚοινΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση).

Εξηγεί αναλυτικά πώς το εννοεί αναφέροντας και το παράδειγμα φίλου του που εξάγει λάδι στη Γερμανία, σε μικρή κλίμακα, στηρίζοντας παραγωγούς, βοηθώντας δομές αλληλεγγύης."

---

Αυτές είναι οι σκέψεις του πιο συγκροτημένου οικονομολόγου του ΣΥΡΙΖΑ για την "πραγματική οικονομία". Με αυτά τα πρότυπα θέλουν να καταργήσουν τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ή να τις περιορίσουν ριζικά.

Με ΚοινΣΕΠ και με αλληλεγγύη θα παράγουν εμβόλια και αντικαρκινικά φάρμακα, θα διακινούν τρόφιμα σε όλο τον κόσμο, θα σχεδιάζουν και θα παράγουν όλο και πιο φτηνά τηλέφωνα και υπολογιστές, θα αυτοματοποιήσουν εργοστάσια, θα ζεσταίνουν και θα ντύνουν όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

Αν αυτό δεν γίνεται, οπωσδήποτε πάντως με ΚοινΣΕΠ θα βρουν τα χρήματα για να αγοράζει η Ελλάδα από τους ξένους καπιταλιστές τα φάρμακα, τρόφιμα, λεωφορεία, τηλέφωνα. Με ΚοινΣΕΠ, σαν του φίλου που εξάγει λάδι στη Γερμανία.

Μάλιστα». 

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ