Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 17-23 Φεβρουαρίου 2022

9 συμφωνίες έχει γράψει ο Ludwig van Beethoven. Την τελευταία παρουσίασαν ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η ορχήστρα Music Aeterna

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 816
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η 9η του Μπετόβεν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
© Alexandra Muravyeva

Τα νέα της εβδομάδας 17-23 Φεβρουαρίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

2 περιοχές της επαρχίας Ντονμπάς της Ουκρανίας, το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ, αναγνώρισε ως ανεξάρτητες Λαϊκές Δημοκρατίες το βράδυ της Δευτέρας η Ρωσία τινάζοντας στον αέρα τη διάσημη αναποφασιστικότητα της Δύσης. Η είδηση έγινε γνωστή με διάγγελμα –μάθημα ιστορίας– του (κάμερα σε μένα) Βλαντιμίρ Πούτιν.


575 ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών πραγματοποίησε η Αστυνομία μετά τη δολοφονία του Άλκη στη Θεσσαλονίκη.

67 σύνδεσμοι χούλιγκαν σε όλη τη χώρα υποχρεώθηκαν σε παύση λειτουργίας.

17 συλλήψεις στη διάρκεια της μεγάλης επιχείρησης.

6 μήνες έως 5 έτη είναι η νέα ποινή που προβλέπεται πλέον για εγκλήματα οπαδικής βίας. Το καλό νέο είναι ότι οι ποινές αυτές θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα. Σε περίπτωση αναβολής της δίκης, καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή περιοριστικών όρων.


10 αγνοούμενοι αναζητούνταν μέχρι το πρωί της Τρίτης, από δυνάμεις της ΕΜΑΚ στο πλοίο Euroferry Olympia της Grimaldi, εν τω μεταξύ είχε βρεθεί ένας νεκρός επιβάτης, το πρωί της Κυριακής. Οι επιβάτες καταγγέλουν άθλιες συνθήκες και ανοχή του πληρώματος στο να παραμένουν –παράνομα– άνθρωποι στο γκαράζ του πλοίου.

11 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους τον Ιανουάριο του 2014 στο πλοίο Norman Atlantic της ΑΝΕΚ lines, ενώ 22 αγνοούνται ακόμη και σήμερα.


1,2 δισ. ευρώ ως οικονομική βοήθεια θα εκταμιεύσει η ΕΕ στην Ουκρανία, καθώς η χώρα χάνει την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των επιπτώσεών της στην οικονομική κατάσταση. Γίνεται πολύ πιο φανερό το πόσο πολύ βοήθησαν οι «εταίροι» την Ελλάδα, παρά τα του αντιθέτου θρυλούμενα που ακόμη και σήμερα πρεσβεύουν διάφοροι πολιτικοί σχηματισμοί.


4.000 δέντρα φυτεύτηκαν στην πυρόπληκτη περιοχή της Λίμνης στη Β. Εύβοια, διαψεύδοντας όσους διακινούσαν πέρυσι το καλοκαίρι σενάρια περί εμπρησμού, προκειμένου να φυτευτούν ανεμογεννήτριες.

48.650 ευρώ κόστισε το έργο και το κόστος αλλά και την υλοποίηση ανέλαβε η εταιρεία EREN GROUPE S.A., που ορίστηκε Ανάδοχος Αναδάσωσης, με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


47,9% τηλεθέαση έκανε το 2ο επεισόδιο της σειράς του MEGA «Άγιος Παΐσιος - Από τα Φάρασα στον ουρανό» στο κοινό των γυναικών ηλικίας 18-34 ετών.

37,6% η τηλεθέαση στο σύνολο και 38,1% στο κοινό 18-54 ετών.

200.000 ευρώ αγωγή για προσβολή του Αγίου Παϊσίου κατέθεσε κατά του Πέτρου Τατσόπουλου το site ekklisiaonline. Οξύμωρο, αλλά προσωπικά θυμάμαι πολλούς ιεράρχες στα 90s να χαρακτηρίζουν το internet ως «χάραγμα» και «εργαλείο του διαβόλου». Τώρα είναι online.

27 χρόνια παρέμεινε αναλλοίωτο ένα κάστανο που είχε δώσει το 1990 ο Παΐσιος σε έναν φοιτητή. Το Κάστανο το προσκύνησαν το 2017 χιλιάδες πιστοί στο Αγρίνιο. Αυτά να τα βλέπει ο Ευ. Αντώναρος, ο οποίος την Κυριακή διαμαρτυρήθηκε στο τουίτερ ότι θα χαλάσουν τα τρόφιμα στο ψυγείο του από προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος για λίγες ώρες. 


12.949 πολίτες λάμβαναν παροχές μακροχρόνιας ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ενώ είχαν εισοδήματα χιλιάδων ευρώ, όπως αποκαλύφθηκε από τους ελεγκτές του ΟΑΕΔ.

27.021 είχαν ετήσιο εισόδημα μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ και φυσικά ελάμβαναν τις παροχές.

12,7% ήταν το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο. Μεταξύ τους, περιλαμβάνονταν και όλοι οι προαναφερθέντες αλλά και όσοι προσφέρουν μαύρη εργασία για να γλιτώσουν τις εισφορές. Φαινόμενο σύνηθες, σε οικογενειακές επιχειρήσεις, όπου ένας εκ των δύο συζύγων καλύπτεται ασφαλιστικά από τον άλλον, εργάζεται και δεν έχει λόγο να πληρώνει εισφορές.


81-73 κέρδισε ο Ολυμπιακός τον Παναθηναϊκό στον τελικό του κυπέλλου μπάσκετ.

10 Κύπελλα Ελλάδος έχει κατακτήσει ο Ολυμπιακός.

20 Κύπελλα Ελλάδος έχει κατακτήσει ο Παναθηναϊκός.


9 συμφωνίες έχει γράψει ο Ludwig van Beethoven. Την τελευταία –και κατά σχεδόν γενική ομολογία αρτιότερη– παρουσίασαν ζωντανά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η ορχήστρα Music Aeterna.

50 ετών γίνεται την Πέμπτη ο διάσημος –και αμφιλεγόμενος για κάποιους– Κουρεντζής και για αυτό, η συναυλία του Σαββάτου θα μεταδοθεί μέσω streaming δωρεάν σε όλη την Ευρώπη. Αν και αποκλείεται να νιώσει κανείς την επική ένταση της παράστασης, όπως και τη λεπτομέρεια στην εκτέλεση όπως θα ένιωθε μέσα στην αίθουσα, προσωπικά τη βρήκα εξαιρετική και σας συστήνω ανεπιφύλακτα ακόμη κι έτσι να την παρακολουθήσετε από τις ιστοσελίδες του Mεγάρου Μουσικής Αθηνών και του γαλλογερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARTE Concert.


Verba Volant

Ευκλείδης Τσακαλώτος
«Αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολέγιο, στην Οξφόρδη (Queens College Oxford), που ιδρύθηκε το 1341, δεν έχεις ανασφάλεια. Έχεις μια "αστική αυτοπεποίθηση". Δεν το λέω με υπεροψία». Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας χτυπά την πόρτα της Κουμουνδούρου.

Νίκος Καρανίκας
«Όσο για τον νεοφιλελευθερισμό, δημιουργεί τόση ανισότητα που δυσκολεύει την κινητικότητα και όχι το αντίθετο, όπως διαβάσαμε από τον σύντροφο απόφοιτο του ιδρύματος που υπάρχει από το 1500 ( σ.σ. Ευκλείδη Τσακαλώτο) και σας το λέω εγώ που είμαι απόφοιτος του δημόσιου ΤΕΙ που υπάρχει από το 1985, αλλά έχω μελετήσει τον Μαρξ, γνωρίζω υλισμό, διαλεκτική και νεοφιλελευθερισμό». 

Γιώργος Κύρτσος
«Ο Μητσοτάκης με διέγραψε επειδή μιλάω για το κουκούλωμα της Novartis απ’ την κυβέρνησή του». Ο ευρωβουλευτής μιλάει έξω από τα δόντια. Πάντα το ίδιο έκανε. Όπως το 2017 που τουιτάριζε ότι «κλαίγονται οι ΣΥΡΙΖΑΙοι για το υποτιθέμενο κουκούλωμα του σκανδάλου της Novartis. Αυτοί το κουκούλωσαν μετατρέποντάς το σε σκευωρία. Αντί να κυνηγήσουν την εταιρεία & το κύκλωμα που μας φέσωσε –όπως έκαναν οι Αμερικάνοι– στοχοποίησαν Σαμαρά-Βενιζέλο. Θα πληρώσουν και οι σκευωροί & η εταιρεία».

Έλενα Ακρίτα
«Το σούπερ μάρκετ που στέλνει φυλακή μια 70χρονη που δεν είχε να φάει και πήρε λίγο κιμά και τυράκι δεν το λένε "γνωστή αλυσίδα τροφίμων". Lidl το λένε. Ανθρωπιά από τα λιντλ το λένε». Ο «ανθρωπισμός» των δικαστών του διαδικτύου από πού είναι;

ΚΚΕ
«Στο διάγγελμά του ο Πούτιν επεδίωξε να δικαιολογήσει τη σημερινή του στάση με ένα ρεσιτάλ αντικομμουνισμού, επίθεσης στους Μπολσεβίκους, τον Λένιν και τη Σοβιετική Ένωση. Τίποτε, όμως, δεν μπορεί να αμαυρώσει την προσφορά του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση, που ήταν πολυεθνική ένωση ισότιμων κρατών, ούτε να αποκρύψει τα δεινά της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, στην οποία ο Πούτιν έπαιξε το δικό του ρόλο». Ο σουρεαλισμός έχει φθάσει σε τέτοια επίπεδα, ώστε οι σύντροφοι από τον Περισσό να κάνουν (διά ανακοινώσεων) μαθήματα κομμουνισμού στους Ρώσους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ