Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: Αυτές είναι βασικές προτεραιότητες αν εκλεγούμε

«Και ξέρουμε και θέλουμε και μπορούμε» δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή © EUROKINISSI

Αλέξης Τσίπρας: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τις προτεραιότητες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες την επόμενη ημέρα της εκλογής του κόμματος.

Έτοιμος για εκλογές δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, παραθέτοντας μάλιστα τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει το κόμμα αν κερδίσει τις εκλογές. 

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στις βασικές προτεραιότητες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει αν εκλεγεί: «Έχουμε ήδη έτοιμες τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις…Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και στήριξη της εργασίας. Αυστηρή εφαρμογή του οχτάωρου και πειραματική εφαρμογή του 35ωρου. Ανάκτηση από το κράτος της ευθύνης για την επικουρική ασφάλιση. Προοδευτική μεταρρύθμιση στην Παιδεία, και την Υγεία». Επίσης, «για τον κλιματικό νόμο, για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης και την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, με το πρόγραμμα Ελλάδα PLUS, για τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού πανδημικού χρέους, για τη νεολαία και το πρόβλημα της κατοικίας, για τα άτομα με αναπηρία. Σας διαβεβαιώ ότι είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ, πιο έμπειροι, και πιο αποφασισμένοι. Και ξέρουμε και θέλουμε και μπορούμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει τη διενέργεια εκλογών «το συντομότερο δυνατόν», κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη «για την κατάσταση πολιορκίας που έχει δημιουργήσει». 

Αλέξης Τσίπρας για ακρίβεια: Θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ 

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αναφέρει: «Με την εκλογή της νέας κυβέρνησης θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, γεγονός που θα συμπαρασύρει όλα τα μισθολογικά κλιμάκια στον ιδιωτικό τομέα. Θα μηδενίσουμε, ή θα μειώσουμε δραστικά το χρέος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Και θα προχωρήσουμε σε προσωρινά μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση. Όπως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στο κατώτατο όριο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, στον κατώτατο συντελεστή του 6%. Ταυτόχρονα θα βάλουμε μόνιμα και αποφασιστικά τέρμα στην ασυδοσία των καρτέλ».

Αλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση απεχθάνεται κάθετι δημόσιο

Κάνει κριτική για το «επιτελικό κράτος»: «…Το θέμα είναι πως όταν μιλούν για επιτελικό κράτος εννοούν επιλεκτικό κράτος. Ενισχύουν τις δυνάμεις καταστολής, τους αρμούς του κράτους που εξασφαλίζουν την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των λίγων, τις κρατικές δομές που στηρίζουν την καθεστωτική τους αντίληψη». Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απεχθάνεται κάθε τι δημόσιο καθώς επίσης ότι απεχθάνεται ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος με κοινωνικές προτεραιότητες και προσθέτει: «Η διαφορά μας, λοιπόν, είναι βαθιά, και σαφής. Εμείς πιστεύουμε σε ένα ισχυρό και ανθρώπινο κράτος δίπλα στον πολίτη, που του εξασφαλίζει κοινωνική προστασία, ασφάλεια, σιγουριά. Προστατεύει τις ελευθερίες των πολλών και όχι τα προνόμια των λίγων.

Δηλώνει ακόμη ότι «το ΕΣΥ, η υγεία και η ζωή των ανθρώπων, είναι για μας πρώτη, απόλυτη και επείγουσα προτεραιότητα. Δεν έχουμε ως στόχο απλώς να διαχειριστούμε τη σημερινή κατάσταση να κλείσουμε κάποιες τρύπες, αλλά να δημιουργήσουμε το νέο ΕΣΥ».

Για την ΔΕΗ αναφέρει: «Σε ότι αφορά τη ΔΕΗ, στόχος μας είναι να επαναφέρουμε το Δ, όχι μόνο στον τίτλο αλλά και στη λειτουργία της. Δεν θα δεχτούμε να γίνει η Ελλάδα και η οικονομία της όμηρος των κερδοσκόπων της ενέργειας».

Μιλώντας στην «Αυγή της Κυριακής», ο Αλέξης Τσίπρας ναφέρεται στις «διαρροές από τις Βρυξέλλες για κυβέρνηση συνεργασίας κατά το πρότυπο της Ιταλίας» διευκρινίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αυτά τα σενάρια». Ακολούθως σημειώνει: «…Οι Βρυξέλλες δεν είναι το σύγχρονο Παλάτι. Δεν μπορούν να διαμορφώνουν τις πολιτικές εξελίξεις σε οποιαδήποτε χώρα, ερήμην της λαϊκής ετυμηγορίας. Κατανοώ τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών σε σχέση με την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κατανοώ επίσης την ανησυχία σε σχέση με την εκτεταμένη διαφθορά, τις απευθείας αναθέσεις, τη στρεβλή διάρθρωση του σχεδίου για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης που αφήνει εκτός νυμφώνος την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κυρίως την ανικανότητα έγκαιρης απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Ωστόσο την πρώτη και την τελευταία λέξη σε μια δημοκρατία την έχει ο κυρίαρχος λαός. Αυτός αποφασίζει και τις κυβερνήσεις και τους πρωθυπουργούς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αλέξης Τσίπρας για δημοσκοπήσεις: Υπάρχει ένα θεματάκι αξιοπιστίας

Ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει τις αμφιβολίες του για τις δημοσκοπήσεις και κατά πόσο αυτές αποτυπώνουν την πραγματικότητα. «…Υπάρχει ένα θεματάκι με την αξιοπιστία των μετρήσεων. Και δεν αναφέρομαι εδώ στο δημόσιο χρήμα, που κατά καιρούς επενδύεται για να αναδειχτεί δημοσκοπικός θριαμβευτής ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά για τη δυνατότητα των δημοσκοπήσεων να εκτιμούν με ακρίβεια τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχομένως να έχει να κάνει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δημογραφικά και κοινωνικά, ενός τμήματος των ψηφοφόρων μας. Σε κάθε περίπτωση, το ασφαλέστερο κριτήριο της ακρίβειας των δημοσκοπήσεων, είναι πάντοτε η κάλπη».

Επιπλέον, σχολιάζει τη δημοσκοπική άνοδο που καταγράφει το ΚΙΝΑΛ, εκφράζοντας και πάλι τις αμφιβολίες του. «Επιτρέψτε μου να έχω τις αμφιβολίες μου για το κατά πόσο ισχύει ότι προσελκύει οριζόντια και ισόποσα ψηφοφόρους από τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ…Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι για μας αντίπαλος είναι μόνο η Δεξιά και ο κος Μητσοτάκης, θα δεχόμουν χωρίς κανένα φόβο έναν «ανταγωνισμό προόδου» με το ΚΙΝΑΛ. Φοβάμαι όμως ότι αυτό που, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, βλέπουμε είναι ένας παλιάς κοπής διμέτωπος, και μια άρνηση να αποκλείσει συναινέσεις και συνεργασίες με τη Δεξιά, παρά το ότι ήταν αυτές οι συνεργασίες που οδήγησαν το κόμμα αυτό σε συρρίκνωση και τη χώρα σε τραγωδίες…Όταν ένα αντιπολιτευτικό κόμμα κρατά ίσες αποστάσεις από τη κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση, ευνοεί την κυβέρνηση…Σε κάθε περίπτωση το έχω ξαναπεί, δεν είναι εύκολο να κρατά κανείς ίσες αποστάσεις από τη Δεξιά και να θέλει ταυτόχρονα να εκφράσει τη Δημοκρατική παράταξη. Ή με τη Δεξιά θα είσαι ή με τη Δημοκρατική Παράταξη».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ