Πολιτικη & Οικονομια

Πρόωρες εκλογές: περί θεσμικότητας και σοβαρότητας

Η αξιολόγηση της Κυβέρνησης αλλά και της Αντιπολίτευσης είναι μια διαρκής διαδικασία που εξελίσσεται μέρα με τη μέρα

115065-643594.jpg
Βάσω Κόλλια
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
© EUROKINISSI

Σχόλιο για την παραφιλολογία των πρόωρων εκλογών και τη στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη χώρα μας κάθε κάθε φορά που τελειώνουν οι εκλογές, την επόμενη μέρα αρχίζει η συζήτηση για τις επόμενες. Για τις επόμενες, όχι αφού κλείσει ο συνταγματικός κύκλος της θητείας της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά για τις επόμενες πρόωρες. Σε αυτό το διαχρονικό πνεύμα αντιμετώπισης της πολιτικής και της δημοκρατίας κάθε φορά που ο πρωθυπουργός δίνει μια συνέντευξη ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, δέχεται επίμονες ερωτήσεις για το αν οδηγούμαστε σε εκλογές και πόσο κοντά είμαστε στη προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Κάθε φορά, ο πρωθυπουργός απαντάει με τον ίδιο  τρόπο, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνησή του δεν προτίθενται να βάλουν τη χώρα σε περιπέτειες. Θα δεχθώ ότι δουλειά των δημοσιογράφων είναι να διατυπώνουν τέτοιες ερωτήσεις. Ας δεχθώ ότι δουλειά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το να ζητάει πρόωρη προσφυγή στη κάλπη.  

Αυτό που με εκπλήσσει όμως, η εμμονή της συζήτησης για πρόωρες εκλογές που ταλαιπωρεί την χώρα από την μεταπολίτευση και μετά. Κάτι βέβαια που κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε σε επίπεδο συνταγματικής αναθεώρησης, δηλαδή να εξασφαλίσουμε συνταγματικά την ολοκλήρωση μιας κυβερνητικής θητείας, ως συμβαίνει σε όλες τις δυτικές χώρες.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν σε κάθε παρουσία του διατυμπανίζει με κάθε τρόπο και ύφος ότι δεν υπάρχει χώρος ή χρόνος για κάλπες. Η κρατική μηχανή, η οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις και το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης δεν πρέπει να  τελματώσει και να εγκλωβιστεί σε μια πολύμηνη εκλογολογία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός που σέβεται τους θεσμούς και στην πράξη έχει ήδη αποδείξει ότι είναι ο καταλληλότερος εκπρόσωπος και εκφραστής της θεσμικής ομαλότητας. Είναι βαθιά του πολιτική αξία και πεποίθηση πως οι ολοκληρωμένες κοινοβουλευτικές θητείες είναι μια ισχυρή απόδειξη σταθερότητας, σοβαρότητας, αξιοπιστίας και εύρυθμης δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος εν συνόλω. Οι εν μέρει πολιτικοί τακτικισμοί καθώς και οι όποιες εσωκομματικές πιέσεις για εκλογικό αιφνιδιασμό ελέω θετικών δημοσκοπικών ευρημάτων, δεν επηρεάζουν την στρατηγική του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει στην ιστορία σαν ένας αξιόπιστος, σοβαρός και σταθερός παράγοντας που κωφεύει στις προκλήσεις και στις προσκλήσεις για μια παρατεταμένη προελογική περίοδο, κοιτάζοντας να θωρακίσει τη χώρα μέσα από την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και την προώθηση του μεταρρυθμιστικού του έργου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας σύγχρονος πολιτικός ηγέτης με γνώση της λειτουργίας των πολιτικών και οικονομικών συστημάτων των εξελιγμένων και πολιτικά πολιτισμένων χωρών. Γνωρίζει καλά πως η τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων καθώς και η χρονικά έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος της κυβερνήσεως του, καθιστά τον ίδιο και τη χώρα αξιόπιστο ηγέτη τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό. Ας μην παραβλέπουμε ότι ο πρωθυπουργός είναι απευθείας συνομιλητής με επικεφαλείς μεγάλων εταιριών και επενδυτικών ομίλων που τους πείθει να επενδύσουν επιχειρηματικά στη χώρα μας. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να ρισκάρει να καταστρέψει αυτό που με κόπο και προσωπικό αγώνα έχει χτίσει προκειμένου να υπηρετήσει μια πολιτική μικροκομματικών και μικροπολιτικών εφήμερων κερδών. 

Η χώρα αλλάζει, μετεξελίσσεται σε πρωταθλήτρια επενδύσεων, ξεπερνάει τη δύσκολη δεκαετία που πέρασε και ατενίζει το μέλλον με προσδοκίες επιτυχιών και αισιοδοξία. Η χώρα βγαίνει στο προσκήνιο, τα φώτα στρέφονται πάνω της και παρά τις αντιξοότητες που έτυχαν στο δρόμο της, δείχνει να στέκεται όρθια και να αποκτάει ειδικό βάρος σε όλους τους τομείς άσκησης πολιτικής. Αυτό το βλέπουν όλοι, από πολιτικούς ηγέτες, μέχρι οικονομικούς κολοσσούς. Δύσκολα λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επέτρεπε στον εαυτό του να χάσει την αυτοσυγκέντρωσή του από τον στόχο την στιγμή μάλιστα που το στοίχημα ήδη κερδίζεται.

Η αξιολόγηση της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης είναι μια διαρκής διαδικασία που εξελίσσεται μέρα με τη μέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση δεν έχουν κανένα λόγο να επισπεύσουν τις πολιτικές εξελίξεις. Άλλωστε στο χώρο της κεντροδεξιάς η Νέα Δημοκρατία είναι κυρίαρχη σε απόλυτο σχεδόν επίπεδο. Αντιθέτως στο χώρο της κεντροαριστεράς το κλίμα είναι τεταμένο, σχεδόν σε εμφυλοπολεμική  διάθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για το ποιος θα επικρατήσει και θα γίνει κυρίαρχος. Και αυτό οι πολίτες που επιθυμούν πολιτική ομαλότητα, σταθερότητα και πρόοδο θα το αξιολογήσουν καταλλήλως.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ