Πολιτικη & Οικονομια

Και τώρα η υπουργός Παιδείας πρέπει να διώξει κάποιον

Η ανάκληση της έγκρισης του προγράμματος είναι ευχάριστη αλλά δεν είναι αρκετή

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκη Κεραμέως

Σχόλιο για το πρόγραμμα «Προγεννητική Αγωγή, Σεξουαλικότητα - Γονιμότητα - Γονεϊκότητα» που είχε εγκριθεί για να σταλεί στα σχολεία.

Δεν θα έκοβα ποτέ το χέρι μου για κανέναν και για τίποτα, αλλά μου φαίνεται απίθανο η υπουργός Κεραμέως να ήξερε το περιεχόμενο των βίντεο της «Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής» τα οποία εγκρίθηκαν από το υπουργείο ως κατάλληλα να προβληθούν σε σχολεία προς ενημέρωση (και σίγουρα αφορμή για φοβερό χαβαλέ) των μαθητών. Κάποια που ψήφισε υπέρ της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια (κόντρα σε ευρέως διαδεδομένες προκαταλήψεις αλλά και στην πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματός της) και υπέρ του συμφώνου συμβίωσης μάλλον δεν θα είχε καμία όρεξη να συνδεθεί με ένα «εκπαιδευτικό πρόγραμμα» στο οποίο μαθαίνουμε ότι η μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας οφείλεται στον «δυτικό τρόπο ζωής», δηλαδή, μεταξύ άλλων, στις «πρώιμες σεξουαλικές σχέσεις», τις «εναλλαγές συντρόφων» και την «πρόωρη σεξουαλική ζωή».

Δεν νομίζω πως θα ήθελε η υπουργός να έχει σχέση με ένα «εκπαιδευτικό πρόγραμμα» στο οποίο μαθαίνουμε ότι η ζωή του ανθρώπου ξεκινά από τη στιγμή της σύλληψης του (και άρα η άμβλωση είναι ανθρωποκτονία;), στο οποίο η μόνη εκδοχή εγκυμοσύνης που παρουσιάζεται είναι αυτή στην οποία είναι παρών και ο μπαμπάς (δηλαδή οι γυναίκες που χωρίζουν ή που μένουν χήρες στην εγκυμοσύνη, απλώς δεν υπάρχουν;), στο οποίο στα σοβαρά λέγεται ότι η κατάσταση του νερού αλλάζει ανάλογα με το τι θα γράψουμε στις ετικέτες των μπουκαλιών στο οποίο θα το βάλουμε, ότι το νερό αλλοιώνεται όταν ακούει χέβι μέταλ, ότι αν βλέπετε συχνά αγάλματα ως έγγυοι το παιδί σας θα γίνει πιο όμορφο και πολλά άλλα που αν δε δείτε δε θα τα πιστέψετε (αυτά είναι μερικά screenshot από τα βίντεο)

Screenshot από το πρόγραμμα Προγεννητική Αγωγή

Screenshot από το πρόγραμμα Προγεννητική Αγωγή

Screenshot από το πρόγραμμα Προγεννητική Αγωγή

Με λίγα λόγια, μου φαίνεται απίθανο η υπουργός να ήξερε γι’ αυτά τα βίντεο που μοιάζουν να βγήκαν μέσα από σελίδες τύπου «Μανούλες του facebook» και εγκρίθηκαν από κάποια υπηρεσία / γραμματεία / δενξέρωτιαλλο του υπουργείου. Άλλωστε η ταχύτητα με την οποία ζήτησε να ανασταλεί η έγκριση (μέσα στο ΣΚ) δείχνει ότι μάλλον δεν θέλει πολλά-πολλά με ένα σωματείο το οποίο μας είχε ξαναπασχολήσει, αν θυμάστε, με εκείνο το όχι και τόσο φιλικό προς τη γυναικεία χειραφέτηση συνέδριο.    

Όμως τώρα η υπουργός ξέρει. Ξέρει πολύ καλά το περιεχόμενο των βίντεο και ξέρει (ή μπορεί πολύ εύκολα να μάθει) ποιος τα θεώρησε κατάλληλα για τα ελληνικά σχολεία και τα ενέκρινε. Και θέλω να πιστεύω πως ξέρει ότι αυτός ο συμπολίτης πρέπει να φύγει από το υπουργείο.

Δεν ξέρω αν η έγκριση έγινε κατόπιν μελέτης ή στο πόδι και με πλήρη άγνοια του περιεχομένου. Και δεν έχει και τόση σημασία. Και στις δυο περιπτώσεις ο άνθρωπος που άναψε το πράσινο φως πρέπει να κάνει κάποια άλλη δουλειά που σίγουρα δεν θα έχει να κάνει με παιδιά και σχολεία ή τουλάχιστον με τους μαθητές δημόσιων σχολείων. Αν κάποια παραθρησκευτική οργάνωση ή κάποιοι ψεκασμένοι new agers (συγγνώμη για τον πλεονασμό) θέλουν να κάνουν σεμινάρια για την προσωπικότητα του νερού ή εναντίον του δυτικού τρόπου ζωής, μπορεί να τα διευθύνει, αλλά σχέση με τα σχολεία που πάνε τα παιδιά μας δεν πρέπει να έχει. Είτε αμελής, είτε επιπόλαιος, είτε σκοταδιστής, είτε ψεκασμένος μπορεί να είναι ό,τι θέλει, αλλά κάπου άλλου.

Οι προϊστάμενοι προφανώς δεν είναι υπεύθυνοι για κάθε πράξη ή παράλειψη των υφισταμένων τους όμως αυτό ισχύει μέχρι τη στιγμή που μαθαίνουν την πράξη ή την παράλειψη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά καθίστανται συνυπεύθυνοι και αυτό που περιμένουμε είναι η αντίδρασή τους όχι μόνο απέναντι στην πράξη ή την παράλειψη αλλά και απέναντι στον υφιστάμενο. Οι υπάλληλοι των υπουργείων, οι προϊστάμενοι, οι γενικοί γραμματείς, οι δενξερωουτεποιοςειναιοτιτλοςτουςουτετικανουν και γενικά όλοι όσοι απέκτησαν κάποιο πόστο χάρη στο (επί τούτου, ακριβώς για να υπάρχουν πολλά πόστα) πολυδαίδαλο κράτος πρέπει επιτέλους να αρχίσουν να υφίστανται τις συνέπειες της ανεπάρκειας τους.

Η ανάκληση της έγκρισης του προγράμματος είναι ευχάριστη αλλά δεν είναι αρκετή. Πρέπει το υπουργείο να απαλλαγεί από όποιον ή όποιους έκριναν ότι αυτό το πράμα (χωρίς γ) μπορεί να προβληθεί σε σχολείο. Πρέπει η υπουργός να δείξει ότι τα λάθη έχουν και συνέπειες ακόμα και για τους υψηλά ιστάμενους δημόσιους υπαλήλους.

Φυσικά ακόμα κι αυτή η, απολύτως απαραίτητη, απομάκρυνση δεν θα λύσει ένα από τα μεγάλα προβλήματα του υπουργείου στο οποίο προΐσταται η Κεραμέως. Ένα πρόβλημα το οποίο μπορεί να είναι υπεύθυνο για τέτοιου είδους εγκρίσεις αλλά και για την παραμονή των υπευθύνων στις θέσεις τους: το ότι είναι ένα υπουργείο που είναι ταυτοχρόνως και Παιδείας και Θρησκευμάτων. Και μπράβο του.  

ΥΓ: Η προβολή των βίντεο προφανώς δεν ήταν υποχρεωτική, ήταν στη διακριτική ευχέρεια του κάθε σχολείου (όπως συνήθως συμβαίνει με αυτού του είδους τα προγράμματα) πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι μαθητές θα έχαναν την ευκαιρία για αυτήν την πλύση (ή ψέκασμα) εγκεφάλου και τον χαβαλέ που σίγουρα θα τη συνόδευε.   

ΥΓ2: Προφανώς και είναι αστείο να μιλούν για «σκοτάδια» τα στελέχη και οι θαυμαστές μιας κυβέρνησης που έδιωξε υπουργό για να ευχαριστήσει την Εκκλησία. Ταυτοχρόνως, όπως σε όλους τους τομείς, το συριζαϊκό μηδέν δεν μπορεί να είναι άλλοθι.      

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ