Πολιτικη & Οικονομια

Νίκος Φίλης για σχολεία: Πώς πρέπει να ανοίξουν - Τα 10 μέτρα

Μικρότερα τμήματα και συνταγογράφηση μοριακού τεστ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σχολείο
Σχολείο © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα 10 μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων με ασφάλεια εν μέσω πανδημίας που προτείνει ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέτρα με τα οποία τα σχολεία θα ανοίξουν με ασφάλεια παρουσίασε ο Νίκος Φίλης. Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με τη συμμετοχή λοιμωξιολόγων και φορέων της εκπαίδευσης, για να συζητηθούν τα 10 μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Η ανασφάλεια στις οικογένειες εν όψει του ανοίγματος των σχολείων είναι μεγάλη, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Νίκος Φίλης και προσθέτει: «Τα σχολεία -παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς- συμμετέχουν στην αλυσίδα εξάπλωσης της νόσου, για αυτόν τον λόγο ορισμένες χώρες τα έκλεισαν πρόωρα πριν από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στον φοιτητικό πληθυσμό, με ρεκόρ μολύνσεων στην αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα (+541,8%!)».

Ο Νίκος Φίλης σημειώνει επίσης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και ταυτόχρονα να υπάρχει καθημερινή παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας και ετοιμότητα για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, όπως η παράταση των διακοπών, αν η πορεία της "Ο" τις επόμενες μέρες καταστήσει αναπόφευκτη αυτή την επιλογή». 

Τα 10 μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων - Τι προτείνει ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης παρουσιάζονται τα 10 μέτρα για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία, σύμφωνα με τον Νίκο Φίλη. Συγκεκριμένα:

  1. «Επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για το άνοιγμα των σχολείων και των Πανεπιστημίων.
  2. Μέτρα για την επιτάχυνση του καθολικού εμβολιασμού όλων των παιδιών σχολικής ηλικίας.
  3. Κατάργηση της ρύθμισης "50%+1" νοσούντων μαθητών για τη διακοπή λειτουργίας σχολικού τμήματος. Διακοπή της λειτουργίας ενός τμήματος στο πρώτο κρούσμα, για χρονικό διάστημα που θα καθορίσει η Επιστημονική Επιτροπή του ΕΟΔΥ και υποχρεωτική επανέναρξη των μαθημάτων, αφού πρώτα όλοι οι μαθητές υποβληθούν σε δωρεάν μοριακό τεστ ώστε να "σπάσει" η αλυσίδα της μεταδοτικότητας.
  4. Αραίωση των μαθητικών τμημάτων στα σχολικά τμήματα με πάνω από 24 παιδιά (200.000 μαθητές). Πρόσληψη των επιπλέον αναπληρωτών που θα απαιτηθούν.
  5. Κατάργηση των συγχωνεύσεων που οδηγούν σε τμήματα ακόμη και 28-29 παιδιών και μέτρα για τον τακτικό αερισμό των αιθουσών.
  6. Συνταγογράφηση των μοριακών τεστ (όταν κρίνονται ιατρικώς απαραίτητα) σε όλο τον πληθυσμό και παρουσία μονάδων του ΕΟΔΥ στα σχολικά συγκροτήματα για διενέργεια αξιόπιστων τεστ.
  7. Άδεια ειδικού σκοπού στους εκπαιδευτικούς με υποκείμενα νοσήματα που θα την αιτηθούν.
  8. Προμήθεια από τους δήμους και δωρεάν χορήγηση των ειδικών μασκών για την προστασία από την "Ο" σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
  9. Κατάργηση για εφέτος της ΕΒΕ, της Τράπεζας Θεμάτων και του πρόσθετου εξεταστικού φόρτου. Επικέντρωση στη διδασκαλία και την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών.
  10. Εξασφάλιση ασφαλούς και κατάλληλης δημόσιας υποδομής για την -απευκταία- πιθανότητα να μεταπέσει ξανά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση το εκπαιδευτικό σύστημα. Απαλλαγή από το σύστημα Cisco, μετά το σκάνδαλο με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων και την καταδικαστική απόφαση - κόλαφο για το Υπουργείο Παιδείας εκ μέρους της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Νίκος Φίλης για τα μέτρα στα σχολεία.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022 συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα σχολεία, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το πότε θα ανοίξουν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.