Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 16-22 Σεπτεμβρίου 2021

13 πολύπειροι (όπως αυτοαποκαλούνται) πολιτικοί διοργάνωσαν την προηγούμενη Πέμπτη την πρώτη Αντι-ΔΕΘ σε ρουφ γκάρντεν ξενοδοχείου στο Μοναστηράκι με στόχο «να γίνουμε η φωνή της Ελλάδος»

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 798
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13 πολύπειροι (όπως αυτοαποκαλούνται) πολιτικοί διοργάνωσαν την πρώτη Αντι-ΔΕΘ

Τα νέα της εβδομάδας, 16-22 Σεπτεμβρίου 2021. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

800 ευρώ κατώτατο μισθό υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βήμα της ΔΕΘ. Ουσιαστικά έκανε προμετωπίδα των εξαγγελιών του ένα μέγεθος που δεν επηρεάζει άμεσα τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς την αύξηση την πληρώνουν οι εργοδότες.

40.000 ευρώ είναι το ανώτατο όριο εισοδήματος μέχρι το οποίο κάποιος δεν θα πληρώνει εισφορά αλληλεγγύης. Από κει και πάνω, η πλουτοκρατία θα πληρώνει κανονικά, σύμφωνα με τις εξαγγελίες Τσίπρα. Το πρόβλημα είναι ότι μία εβδομάδα νωρίτερα ο Μητσοτάκης είχε καταργήσει συνολικά την εισφορά αλληλεγγύης. Οπότε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά, αντί παροχών, εξήγγειλε έναν νέο φόρο.


3 χώρες προχώρησαν αιφνιδιαστικά στη σύναψη μιας πολεμικής συμμαχίας στον Νότιο Ειρηνικό. Πρόκειται για την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τα αρχικά των ονομάτων των χωρών προκύπτει και το ακρωνύμιο AUKUS. Η Συμφωνία προβλέπει την εκχώρηση ενός στόλου υποβρυχίων στην Αυστραλία.

90 δισ. δολάρια έχασε η Γαλλία από την ακύρωση της υφιστάμενης συμφωνίας με την Αυστραλία για την κατασκευή υποβρυχίων για τη χώρα της Ωκεανίας. Η Γαλλική Δημοκρατία προχώρησε, μάλιστα, στην ανάκληση των πρεσβευτών της σε Καμπέρα και Ουάσιγκτον.


9 ηγέτες ήρθαν στα τέλη της εβδομάδας στην Αθήνα για τη σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ονομάστηκε MED9. Προστέθηκαν δηλαδή δύο καθώς προηγουμένως η σύνοδος λέγονταν MED 7. Οι χώρες που συμμετείχαν ήταν οι: Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Μάλτα, Κροατία, Σλοβενία, Κύπρος και φυσικά η Ελλάδα.


23% όσων δήλωσαν ανεμβολίαστοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για το OPEN. 12% προτιμούν Ελληνική Λύση, ενώ έπεται με 7% η Νέα Δημοκρατία.


14,3% ήταν κατά μέσο όρο η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, με την Ελλάδα να υπεραποδίδει με το εντυπωσιακό 16,2%. Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, με συνέντευξη Τύπου στα πλαίσια της ΔΕΘ είπε ότι το συγκεκριμένο ποσοστό δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς καθώς η χώρα μας είναι προτελευταία στην Ευρώπη… στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

3,5% ανάπτυξη κατά μέσο όρο για τα επόμενα 10 χρόνια προέβλεψε ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας με συνέντευξη του στο Politico. Δύσκολο να μιλήσει κανείς για «χαμένη δεκαετία».


240% αυξημένη ήταν η ταξιδιωτική κίνηση στην Ελλάδα τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδας. Not bad για έναν τουρισμό στον «αυτόματο πιλότο», όπως είχε επισημάνει στις 30 Ιουλίου η τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Κατερίνα Νοτοπούλου.


115 διανομείς της εταιρείας eFood δέχθηκαν ένα μήνυμα στο κινητό τους με το οποίο η εταιρεία τους ενημέρωνε ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Στο ίδιο μήνυμα τους προτάθηκε να συνεχίσουν να εργάζονται «με το κομμάτι». Η συγκεκριμένη πρακτική εξόργισε κατά σειρά, τους διανομείς, τους πελάτες και μετά όλο τον κόσμο, με τον υπουργό Εργασίας να την χαρακτηρίζει τελικά «ανήθικη».


38 ηθοποιοί διαφορετικής καταγωγής και χρώματος στο δέρμα ήταν υποψήφιοι στις κατηγορίες ερμηνείας των φετινών EMMY. Κανείς εξ αυτών δεν έλαβε βραβείο με αποτέλεσμα να «τρεντάρει» το hashtag #EmmysSoWhite.

21 υποψηφιότητες συγκέντρωσε η σειρά «The Handmaid’s Tale» της ψηφιακής πλατφόρμας Hulu. Δεν κέρδισε καμία και έγινε έτσι η σειρά με τις περισσότερες ήττες σε έναν χρόνο. Συνολικά πάντως οι πλατφόρμες κέρδισαν σχεδόν όλες τις κατηγορίες.


22:21 χθες το βράδυ (Τετάρτη) ξεκίνησε και τυπικά το φθινόπωρο καθώς τότε συνέβη η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο. Οι χειμωνάκηδες θα χρειαστεί να περιμένουν.


83 εκατ. δολάρια είναι η αξία των τόκων που πρέπει να καταβάλει σήμερα ο κινεζικός όμιλος ακινήτων Evergrande, έχασε τις πληρωμές προς τουλάχιστον δύο τράπεζες, στις αρχές της εβδομάδας. Οι φόβοι για στάση πληρωμών κάνουν τους αναλυτές να μιλούν για την κινεζική Lehman Brothers.


94% αποτελεσματική είναι η ενισχυτική δόση στις ΗΠΑ όταν χορηγείται 2 μήνες μετά την πρώτη δόση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Johnson & Johnson.

4-6 φορές υψηλότερα από έναν κανονικό εμβολιασμό είναι τα αντισώματα μετά την τρίτη ενισχυτική (αναμνηστική την λέμε στην Ελλάδα) δόση του εμβολίου.


13 πολύπειροι (όπως αυτοαποκαλούνται) πολιτικοί διοργάνωσαν την προηγούμενη Πέμπτη την πρώτη Αντι-ΔΕΘ σε ρουφ γκάρντεν ξενοδοχείου στο Μοναστηράκι με στόχο «να γίνουμε η φωνή της Ελλάδος». Πρώτος μεταξύ ίσων ο Νίκος Νικολόπουλος (ω γέροντα η ευχή) αλλά και με ισχυρές συμμετοχές όπως ο Δημήτρης Καζάκης (αντιμνημόνιο, αγάπη μου) και ο Δημήτρης Κούβελας (είναι μόνο μια γρίπη).

3 είναι τα βασικά αιτήματα της πρώτης Αντι-ΔΕΘ. Περισσότερη δημοκρατία, μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία, προστασία της πατρίδας. Τόσο όμορφο, που θυμίζει ταβερνάκι στις Κυκλάδες με κρεμασμένα χταπόδια στο ηλιοβασίλεμα.


Verba Volant

Ευάγγελος Αντώναρος

«Γιατί είναι ο μόνος που κρατάει διαφορετικό ποτήρι; Και με περιεχόμενο άλλου χρώματος; Πάντως όχι κρασί. Κόκα-κόλα μου φέρνει. Λέτε να έκανε έτσι την πρόποση»; Ο εμπειρικός σομελιέ και φίλος της στήλης, αντιλαμβάνεται με το μάτι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πίνει κρασί αλλά αεριούχο ποτό. Αμέσως μετά σε ρόλο Ζαμπούνη τον ξεμπροστιάζει στους κουτόφραγκους συνδαιτυμόνες του, σε μια βαθιά πολιτική πράξη που θυμίζει το ένδοξο παρελθόν του άλλοτε κυβερνητικού εκπροσώπου.

Θανάσης Ευθυμιάδης

«Μίλησα με σαμάνους και ινδιάνους, κάλεσα σε προσευχή για να σβήσουν οι φωτιές» δήλωσε ο ηθοποιός-ερημίτης. Οι θαμώνες πάντως στα ρέιβ με ισραηλίτικα psychedelic trance τη δεκαετία του '90, έβλεπαν κυρίως κύκλους. Εδώ μιλάμε για σκληρό σταφ.

Παύλος Πολάκης

«ΑΚΟΥ ΣΤΕΛΙΟ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ!!! Ο Αλέξης Τσιπρας ΘΑ ΕΙΝΑΙ με την ψήφο του λαού πρωθυπουργός της χώρας μετά τις επόμενες εκλογές. Αν εσυ είδες “ισοπαλία” στη ΔΕΘ, μάλλον χρειάζεσαι γυαλιά». Ο Μέγας Χρυσός χορηγός της στήλης διαφυλάττει τα ιερά και τα όσια της παράταξης εξαπολύοντας μύδρους κατά όποιου ενοχλεί τον Πρόεδρο. Τι κρίμα μόνο που ο Κούλογλου αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος του έχει δώσει την άδεια να ασκεί κριτική. Ας ειδοποιήσει κάποιος και τον κύριο Παύλο, εκνευρίζεται δίχως λόγο…

Γρηγόρης Πετράκος 

«Κάποιοι γιατροί έχουν συνείδηση και είναι άντρες. Κάποιοι γιατροί μιλούν. Δεν θα ξεχάσουμε τη στάση τους, όπως δεν θα ξεχάσουμε και τους άλλους. Τους εφιάλτες». Ο γνωστός βάρδος-παίκτης ριάλιτι-πολιτικός-γιατρός προχωρά σε σεξιστικό παραλήρημα κατά των γυναικών ιατρών, οίτινες δεν μπορούν να είναι άντρες. Διότι η μάχη ενάντια στο μπόλι είναι αντρική υπόθεση, ναούμ. 

Αγγελική Αδαμοπούλου

«Στο ΜέΡΑ25 είμαστε κατά της υποχρεωτικής στείρωσης όλων των αδέσποτων ζώων. Μήπως αυτό είναι το πρώτο βήμα για κάτι άλλο; Μοιάζει επιστημονικής φαντασίας αυτή την ώρα, αλλά μήπως έρθει και η στείρωση αδέσποτων ανθρώπων»; Η εισηγήτρια ουλευτής του κόμματος που έγινε λατρεία, ζήλεψε τη δόξα του συντρόφου της (και επίσης λατρεμένου) Κρίτωνα Αρσένη και ξεκίνησε τη δική της σειρά επιστημονικής φαντασίας. Στα επόμενα επεισόδια, μάθετε για την υποχρεωτική σίτιση ανθρώπων με ζωοτροφές αλλά και για κτηνοτροφικές επιδοτήσεις που μπορούν να λάβουν τα πολύτεκνα νοικοκυριά.     

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ