Πολιτικη & Οικονομια

Οι αντιεμβολιαστές χωρίς αρχηγούς

Θα παραμείνει κραταιό το κίνημα των αντιεμβολιαστών και χωρίς πολιτική εκπροσώπηση;

img_2485.jpg
Περικλής Δημητρολόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντιεμβολιαστές
© EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Περικλής Δημητρολόπουλος γράφει για το αποδυναμωμένο κίνημα των αντιεμβολιαστών.

Χθες εμβολιάστηκαν 27.302 άνθρωποι. Δεν ξέρω πόσοι από αυτούς πείστηκαν από το πιστοποιητικό υγειονομικών φρονημάτων που εξέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Παύλο Πολάκη ή από το φωτογραφικό πιστοποιητικό εμβολιασμού που έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος. Φαντάζομαι πάντως πως οι αντιεμβολιαστές θα ένιωσαν πως έχασαν έναν φυσικό αρχηγό - έστω και αν διαδήλωναν παρέα υπό το πρόσχημα της αντίθεσης στην υποχρεωτικότητα. Υποθέτω επίσης πως κάποιοι θα θύμωσαν με την πολακική του kolotoumba. Αν πάντως είναι τόσο καχύποπτοι με οτιδήποτε όσο είναι με τα εμβόλια, δεν μπορεί να μην σκέφτηκαν πως ο Πολάκης εμβολιάστηκε για να διατηρήσει τη θέση του στην ιδιωτική κλινική όπου εργάζεται ως γιατρός. 

Αν είναι έτσι, ο Πολάκης έκανε κάτι εναντίον του οποίου είχε διαδηλώσει. Για να εργαστεί ως γιατρός, εργάστηκε προηγουμένως υπέρ της υποχρεωτικότητας. Δικαίωσε έτσι όλους εκείνους που λένε πως μόνο η υποχρεωτικότητα μπορεί να αποδώσει και άδειασε το κόμμα του που υποστήριζε πως το μόνο όπλο που θα έπρεπε να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση είναι η πειθώ. Όπως αποδείχθηκε το κόμμα δεν μπόρεσε να πείσει ούτε τον Πολάκη. Ο αψύς του Facebook σύρθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο υπό την απειλή των κυρώσεων υπογράφοντας τη συνθηκολόγησή του με τη φωτογραφία της βελόνας που καρφώνεται το μπράτσο του. 

Το ερώτημα είναι εάν το κίνημα των αντιεμβολιαστών θα παραμείνει κραταιό και χωρίς πολιτική εκπροσώπηση ή μάλλον παντελώς ακέφαλο εάν στην συνθηκολόγηση του Πολάκη προστεθεί η άρνηση του Κυριάκου Βελόπουλου να πει εάν εμβολιάστηκε.  Η άρνηση Βελόπουλου είναι ένα δράμα Βελόπουλου: ο δημόσιος άνδρας που υποτίθεται πως λέει την αλήθεια έξω από τα δόντια και χωρίς φόβο έχει τα μικρά μυστικά του. Κυρίως όμως είναι ένας φτηνός πολιτικός υπολογισμός: το κίνημα των αντιεμβολιαστών είναι η δεξαμενή των ψηφοφόρων του. Αν δεν ψαρέψει από εκεί κάποιος που πουλούσε κρέμες κατά του κορωνοϊού, από πού θα ψαρέψει; Εντάξει, με την άρνησή του να αποκαλύψει το μικρό του μυστικό κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Αλλά ποιος καχύποπτος αντιεμβολιαστής θα δεχόταν για αρχηγό κάποιον που είναι πιθανό να έχει εμβολιαστεί;  

Με εξουδετερωμένους τον Πολάκη και τον Βελόπουλο, τι μένει από την κάβα των υποψήφιων αρχηγών; Οι πέντε βουλευτές που, σύμφωνα με τον α’ αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, παραμένουν ανεμβολίαστοι. Κάποιος από αυτούς επικαλείται ιατρικούς λόγους. Ακόμη όμως και εκείνος ή εκείνη που αρνείται να εμβολιαστεί από πεποίθηση, δεν θέλει να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του/της. Οι πέντε ή οι τέσσερις έχουν κι αυτοί τα μικρά μυστικά τους και κανένας το ανάστημα του ηγέτη. 

Κάπως έτσι, χωρίς εκπροσώπηση στο πολιτικό φάσμα, η φυσική παρουσία του κινήματος συρρικνώνεται σε ένα παραθρησκευτικό περιθώριο που διαδηλώνει με βυζαντινούς αετούς. Για τους υπόλοιπους αντιεμβολιαστές, που είναι πολλοί και πάντως περισσότεροι από πολλές χώρες της Ευρώπης, έδειξαν τον δρόμο ο Πολάκης με τον Βελόπουλο. Η υποχρεωτικότητα λειτουργεί.  Εκείνοι, πάλι, ως υποχρεωτικά εμβολιασμένοι αντιεμβολιαστές, ας το κρατήσουν μυστικό… 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ