Πολιτικη & Οικονομια

Καταπολέμηση του trafficking: Τα μέτρα που κατατέθηκαν στη Βουλή

Πάνω από 27 εκατ. οι «σύγχρονοι σκλάβοι», κυρίως γυναίκες και παιδιά

2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέτρα για την καταπολέμηση του trafficking κατέθεσαν οι αρμόδιοι υπουργοί στη Βουλή - Πάνω από 27 εκατ. οι «σύγχρονοι σκλάβοι», κυρίως γυναίκες και παιδιά © UNSPLASH
Μέτρα για την καταπολέμηση του trafficking κατέθεσαν οι αρμόδιοι υπουργοί στη Βουλή - Πάνω από 27 εκατ. οι «σύγχρονοι σκλάβοι», κυρίως γυναίκες και παιδιά © UNSPLASH

Μέτρα για την καταπολέμηση του trafficking κατέθεσαν οι αρμόδιοι υπουργοί στη Βουλή.

Περαιτέρω αυστηριοποίηση του Ποινικού Κώδικα, στενότερος συντονισμός και συνεργασία του υπουργείου Δικαιοσύνης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενίσχυση των δράσεων, με έμφαση στην πρόληψη, την ενίσχυση των υποδομών φιλοξενίας καθώς και στα ουσιαστικά μέτρα για στήριξη και σωστή ενημέρωση των θυμάτων είναι μερικές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή από τους αρμόδιους υπουργούς, με στόχο την καταπολέμηση του trafficking.

Ενός νοσηρού φαινομένου, που όπως τονίστηκε στη Βουλή, συνεχώς αυξάνεται, γίνεται συστημικό, στη συντριπτική του πλειοψηφία αφορά γυναίκες και παιδιά, είναι το τρίτο κατά σειρά οργανωμένο έγκλημα που μαζί με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, αφήνουν συνολικό τζίρο στις εγκληματικές οργανώσεις πάνω από 120 δισ. ευρώ ετησίως.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, μίλησε για «παγκόσμια εγκληματική επιχείρηση κέρδους», της οποίας όπως είπε, «ο τζίρος από την εκμετάλλευση του ανθρώπου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ ετησίως ενώ το 50% του ποσοστού των θυμάτων trafficking είναι γυναίκες, μωρά ή μικρά παιδιά».

«Το μήνυμά μας πρέπει να είναι ηχηρό και ξεκάθαρο. Καμία ανοχή στις σύγχρονες μορφές δουλείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συμπληρώνοντας ότι η εκμετάλλευση ανθρώπων είναι ντροπή για την κοινωνία μας, δείχνει παρακμή του πολιτισμού μας..

Στη συνέχεια μίλησε για «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος για τα επόμενα πέντε χρόνια που είναι σε εξέλιξη», στόχοι του οποίου είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Καλύτερος συντονισμό της πολιτείας για την έγκαιρη αναγνώριση και προστασία των θυμάτων που είναι κυρίως ευάλωτες ομάδες.
  • Έμφαση στη πρόληψη.
  • Ενδυνάμωση αρμόδιων υπηρεσιών.
  • Ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας.
  • Έμφαση στη μάχη κατά της εμπορίας ανθρώπων μέσα από το διαδίκτυο.

«Όλοι μαζί πρέπει να γίνουμε μια αλυσίδα για να καταφέρουμε να επανεντάξουμε τα θύματα στην κοινωνία και να οδηγήσουμε τους αδίστακτους εγκληματίες στη δικαιοσύνη», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Βουλή © EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Βουλή © EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι προτάσεις του Κωστή Χατζηδάκη

«Σε όλα τα κράτη, η πλειονότητα των θυμάτων είναι γυναίκες και κορίτσια. Στη χώρα μας το 73% των περιπτώσεων που καταγγέλλονται είναι γένους θηλυκού», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2021-2025 που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση.

«Μέσα από αυτό, προωθούμε πλέγμα πολιτικών δράσεων για την στήριξη των θυμάτων trafficking και κυρίως την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων πάνω σε τρεις άξονες:

  • Πρώτος άξονας, είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και στήριξη των θυμάτων σε δομές φιλοξενίας.
  • Δεύτερος, είναι η οικονομική χειραφέτηση των γυναικών και η ενημέρωσή τους για τα δικαιώματά τους.
  • Τρίτος άξονας είναι στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και οι συντονισμένες δράσεις», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Οι προτάσεις της Μαρίας Συρεγγέλα

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, ανέφερε ότι «την τελευταία 10ετία βαίνει αυξανόμενο το φαινόμενο λόγω της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης», δίνοντας έμφαση και η ίδια στο ΕΣΔ 2021- 2025 στο οποίο όπως είπε, έχει συμπεριληφθεί η υλοποίηση αναγκαίων δράσεων μεταξύ των οποίων είναι:

  • Εκστρατεία ενημέρωσης των θυμάτων με στόχο την πρόληψη και τη καταπολέμηση του φαινομένου.
  • Επιμόρφωση, του προσωπικού και αναβάθμιση των υποδομών φιλοξενίας.
  • Έμφαση στην αντιμετώπιση της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων μέσα από το διαδίκτυο με τη δημιουργία νέων πλατφόρμων.
  • Δωρεάν παροχή νομικής στήριξης των θυμάτων και απασχόληση των παιδιών σε δομές φιλοξενίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ