- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επανεκκίνηση εστίασης: Τον Ιούνιο η εκταμίευση κεφαλαίων κίνησης
Τι είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης για την επιδότηση τόκων για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Εστίαση - Τσακίρης: Ελπίζω ότι μέσα στην άλλη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν τις αιτήσεις τους
«Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση, ειδικά σε ότι αφορά τη ρευστότητα στην αγορά. Σε ότι αφορά τη ρευστότητα, έχουμε καταφέρει να κλείσουμε πολλές πληγές», είπε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης. Όπως σημείωσε, αναφορικά με την δράση για την επανεκκίνηση της εστίασης, «εμείς είμαστε έτοιμοι εδώ και πολλές ημέρες, αλλά περιμένουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το πρόγραμμα πρέπει να εγκριθεί από εκεί. Ελπίζω ότι μέσα στην άλλη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν τις αιτήσεις τους».
«Η εκταμίευση των χρημάτων που προέρχονται από πόρους του ΕΣΠΑ θα έρθει γρήγορα, όχι αυτόματα όπως με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αλλά σύντομα, θεωρώ ότι μέσα στον Ιούνιο θα γίνουν οι πρώτες πιστώσεις, αλλά τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι προμηθευτές τους, γνωρίζοντας το ποσό που περιμένουν θα μπορούν να κάνουν το "κουμάντο" τους», προσέθεσε ο κ. Τσακίρης.
Για την επιδότηση τόκων για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Τσακίρης είπε ότι «οι αιτήσεις λήγουν αύριο 9 Μαΐου για το πρόγραμμα που αφορά δάνεια που θα πρέπει να ήταν ενήμερα πριν την πανδημία, άρα δεν "τιμωρείται" κανείς που βρέθηκε μέσα στην κρίση». «Στον χώρο των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων έχει δώσει πολύ μεγάλο βάρος η κυβέρνηση. Με το πρόγραμμα "Elevate Greece" υπάρχει άμεση στήριξη με επιχορήγηση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλά προγράμματα ενίσχυσης τους και ανάπτυξης επενδύσεων», είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Αναφερόμενος στα ευνοϊκά δάνεια μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, ο κ. Τσακίρης είπε ότι «το κονδύλι ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και αφορά επιχειρήσεις με προσωπικό 0-10 ατόμων και τζίρο έως 200.000 ευρώ, που είχαν αποκλειστεί από πολλά από τα προηγούμενα προγράμματα. Για αυτό το πρόγραμμα δόθηκε τις προηγούμενες ημέρες έγκριση και άμεσα θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις».
Σε ότι αφορά τα προγράμματα για παροχή κεφαλαίων επανεκκίνησης σε επιχειρήσεις που ήταν κλειστές για πολλούς μήνες, όπως τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι, ο κ. Τσακίρης είπε ότι θα υπάρξει νέα δράση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, προαναγγέλλονταν ανάλογο πρόγραμμα και για τα ξενοδοχεία, με χορήγηση κεφαλαίων κίνησης, με βάση υπολογισμού τον τζίρο τους το 2019.
«Η απορρόφηση των κονδυλίων αφορά δαπάνες και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ που κάθε μέρα ανανεώνονται, η Ελλάδα είναι τρίτη σε όλη την ΕΕ σε απορρόφηση του ΕΣΠΑ και ειδικά για το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο είμαστε πρώτοι σε απορροφητικότητα και είμαι αισιόδοξος ότι η απορροφητικότητα που τώρα ξεπερνά το 60% θα συνεχιστεί και θα απορροφήσουμε μέχρι το τέλος του έτους ακόμη και το τελευταίο ευρώ», είπε ο κ. Τσακίρης, καταλήγοντας ότι «το επόμενο ΕΣΠΑ θα είναι ακόμη πιο απλοποιημένο σε ότι αφορά τις διαδικασίες».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης εξάρτησης»
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Στόχος η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών έως και 30%»
Τον Αύγουστο οι πρώτες αυξήσεις
Έργα σε όλη τη χώρα και έμφαση σε υποδομές, καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη
Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι εισπράξεις
Ξεκίνησε η υποβολή ενστάσεων για τη δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων τη σεζόν 2026-2027
Πότε πληρώνονται λιπάσματα και αγροτικό πετρέλαιο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030
Πόσες ενστάσεις γίνονται δεκτές
Πώς θα λειτουργεί το wallet, τι ισχύει με τα όρια
Έρχεται η τρίτη δόση στους δικαιούχους
«Δεν έχουμε πρόβλημα να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Μητσοτάκη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.