- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πώς να πειστώ;
Πώς να πειστώ ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν πράγματι καταλάβει πού βρισκόμαστε και πώς φτάσαμε έως εδώ;
Ο Ανδρέας Παππάς γράφει για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που δεν ξέρουν πώς φτάσαμε σήμερα εδώ.
Όπως είναι προφανές, απ’ όσα κατά καιρούς έχω γράψει εδώ αλλά και αλλού, θεωρώ μείζον αγαθό προς υπεράσπιση, ιδιαίτερα μετά το 2012, την κυβερνητική σταθερότητα. Με άλλα λόγια, τη διατήρηση στην εξουσία του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού, ακόμα και έως το 2016, αν αυτό είναι δυνατόν. Άλλωστε, δεν νομίζω ότι υπάρχει εχέφρων άνθρωπος που να επιθυμεί την κυβερνητική αστάθεια, και ακόμα περισσότερο το χάος που θα προέκυπτε από μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στελεχωμένη από μαθητευόμενους μάγους, επιτηδείους βαθιοπασόκους και αριστεριστές καθηλωμένους στις ιδεοληψίες της εφηβείας τους.
Όσο γι’ αυτούς που εξακολουθούν να θεωρούν ότι τα περί δραχμής και όσα μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται είχαν απλώς εκφοβιστικό χαρακτήρα, καλό θα ήταν να ρίξουν μια ματιά σε όσα αποκαλύπτουν –και επισήμως πλέον– τα κείμενα της Τράπεζας της Ελλάδος και τα λεγόμενα του Προβόπουλου. Αν μη τι άλλο, για να θυμόμαστε πόσο ξυστά περάσαμε από τον γκρεμό, πόσο λίγο απείχαμε από το να ζήσουμε καταστάσεις Αργεντινής ή Κύπρου.
Και αυτά μεν ως προς την ανάγκη να μην κλονιστεί η κυβερνητική σταθερότητα, που παραμένει –επιμένω– το μείζον. Αν μάλιστα καταφέρουμε να αποφύγουμε και τις εκλογές λόγω αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο το καλύτερο.
Πώς, όμως, να πειστώ ότι οι επικεφαλής της σημερινής κυβέρνησης, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, έχουν μοναδικό –ή έστω κύριο– μέλημά τους τις μεταρρυθμίσεις που τόσο έχει ανάγκη η χώρα; Πώς να πειστώ ότι έχουν αποκηρύξει τον πελατειακό λαϊκισμό, την κύρια αιτία που μας οδήγησε στο χείλος του γκρεμού; Πώς να εμπιστευτώ τα κόμματα της συγκυβέρνησης, στο μέτρο που οι αρχηγοί τους, αλλά και τα περισσότερα στελέχη τους, δείχνουν να μην έχουν (κατά τη γνωστή ρήση) «τίποτα διδαχτεί, τίποτα καταλάβει» απ’ όσα έγιναν σ’ αυτή τη χώρα μεταξύ, χονδρικά, 1980 και 2010; Βέβαια, θα μου πείτε, έτσι έμαθαν, έτσι πολιτεύονται: αναβάλλοντας («άσ’ το για αργότερα», έλεγε ο Κωστάκης ο Ακάματος), δημαγωγώντας («λεφτά υπάρχουν», έλεγε ο άλλος αχθοφόρος μεγάλου ονόματος), διορίζοντας, προσπαθώντας να κρατάνε βολικές ισορροπίες.
Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά; Μα γιατί, και να θέλεις, δεν σ’ αφήνουν ν’ αγιάσεις. Να πιστέψεις, με άλλα λόγια, ότι, ναι, έχουν πράγματι καταλάβει πού βρισκόμαστε και πώς φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο.
Γιατί, άραγε, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έπρεπε να αυξηθούν, αν όχι για να βολευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι; Γιατί έπρεπε να φύγει από τη θέση του ο Τσαυτάρης, εξαιρετικός γνώστης των θεμάτων της αρμοδιότητάς του και ίσως ο πιο σεμνός και αποτελεσματικός υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης; Μήπως γιατί δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, και επομένως δεν ξέρει από «φιλολαϊκά» μέτρα; Γιατί έπρεπε να αντικατασταθεί ο Άδωνις; Είμαι κι εγώ από αυτούς που τον θεωρούσαν πρόσωπο στα όρια του φαιδρού. Ωστόσο, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι υπήρξε πολύ καλύτερος υπουργός Υγείας απ’ ό,τι «ογκόλιθοι» της πολιτικής όπως ο Αβραμόπουλος, ο Νικήτας Κακλαμάνης, η Ξενογιαννακοπούλου ή ο πολύς Λοβέρδος (απ’ αυτόν, όπως φαίνεται, δύσκολα θα γλιτώσουμε γενικώς). Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Γεωργιάδης συγκρούστηκε με συντεχνιακά συμφέροντα και δεν απέφυγε ποτέ τα δύσκολα, δείχνοντας συχνά «άγνοια κινδύνου», θα τολμούσε να πει κανείς.
Γιατί έπρεπε να αλλάξει υπουργείο ο κατά γενική ομολογία επιτυχημένος Δένδιας, και μάλιστα να αντικατασταθεί από τον Κικίλια(!); Ποιοι άλλοι λόγοι, εκτός από τις παλαιοκομματικές ισορροπίες και από το κλείσιμο του ματιού στους δεξιότερα από τη ΝΔ ψηφοφόρους, επέβαλαν την υπουργοποίηση κατ’ εξοχήν εκπροσώπων του δεξιού λαϊκισμού (της «λαϊκής δεξιάς», επί το περισσότερον εύηχον) όπως ο Ντινόπουλος, ο Γιακουμάτος ή η Βούλτεψη;
Ποιος να μου το ’λεγε πως θα ’ρχόταν μια μέρα που θα διαμαρτυρόμουν γιατί έβγαλαν τον Άδωνη Γεωργιάδη από την κυβέρνηση, ή που θα θεωρούσα ό,τι πιο απευκταίο την πτώση μιας κυβέρνησης με υπουργούς τον Ντινόπουλο και τον Κικίλια! Ας είναι αυτή, τουλάχιστον, η τελευταία δοκιμασία στην οποία θα με υποβάλει η μακρά θητεία μου στον πολιτικό ρεαλισμό!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η χώρα είναι προετοιμασμένη να ανταπεξέλθει στο κλίμα διεθνούς αστάθειας», τονίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup
Στην εισήγησή του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της ΚΟΕΣ
Στόχος είναι να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς εξοπλισμού
«Ο κόσμος είναι οργισμένος και κάθε μέρα οργίζεται και περισσότερο με αυτά που βλέπει»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξηγεί γιατί δεν προκρίθηκε η μείωση του ΕΦΚ
Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Κομισιόν
Μετά την παραίτηση Χαρίτση
Δεν παραιτείται από βουλευτής
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Γιώργου Φλωρίδη για τις συνθήκες στην αίθουσα που ξεκίνησε η δίκη των Τεμπών
Με βάση ποια κριτήρια αξιολογείται η αίτηση στην πλατφόρμα
«Φωτιά» οι τιμές στα βενζινάδικα
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στη διαμόρφωση της αίθουσας του δικαστηρίου στη Λάρισα
Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας, επηρεάζοντας και το Δώρο Πάσχα ΔΥΠΑ
Τι πρέπει να αφαιρούμε από τους υπαίθριους χώρους
Βήμα βήμα τι πρέπει να κάνετε, αν δεν το πληρωθείτε
Ποιοι δικαιούχοι μπορούν να πάρουν έως 1.200 ευρώ
Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκαν το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων
Τι σημαίνει τελικά αξιοπρέπεια σε αυτό τον τόπο;
Ποιοι κερδίζουν 10 ευρώ μπόνους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.