Πολιτικη & Οικονομια

Μάλλον υποτιμήσαμε τον ακροδεξιό εφιάλτη

Το να είσαι προοδευτικός στις ΗΠΑ δεν είναι ούτε αυτονόητο ούτε εύκολο. Συνήθως είναι επικίνδυνο.

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 767
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οπαδός του Τραμπ κοιτά υψώνει τη γροθιά του μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο
© Jon Cherry/Getty Images/Ideal Image

Η εισβολή στο Καπιτώλιο, η επίθεση στη Δημοκρατία, το προφίλ των φανατικών οπαδών του Τραμπ και ο κίνδυνος εκτροπής.

Τη Δευτέρα που μας πέρασε το πρωί στο Καπιτώλιο της Georgia οι αστυνομικοί είχαν πάρει θέσεις σε όλα τα σημεία φρούρησης που προβλέπονται για την άμυνα του δημόσιου αυτού κτιρίου. Πάνω από την κεντρική είσοδο ο αστυνομικός με στρατιωτική στολή εκστρατείας ήταν εξοπλισμένος με πολεμικό τουφέκι των εδικών δυνάμεων. Οι Αρχές είχαν πάρει πολύ σοβαρά τις απειλές για εκδήλωση επιθέσεων από οργανώσεις και ομάδες της αμερικανικής ακροδεξιάς κατά των Καπιτωλίων και στις 50 πολιτειακές πρωτεύουσες. Για την ακρίβεια, τη Δευτέρα που μας πέρασε το FBI ενημέρωσε μία-μία τις ηγεσίες των Πολιτειών πως έχουν καταγραφεί αξιόπιστα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέλη γνωστών ακροδεξιών οργανώσεων σχεδιάζουν ένοπλες εξεγέρσεις ανά Πολιτεία. Το FBI αναφέρει πολύ συγκεκριμένα τις οργανώσεις αυτές. Είναι γνωστές. Όλες έχουν ταχθεί υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ. Οι προσχεδιασμένες ένοπλες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας. Δηλαδή, για το πρωί της 20ής Ιανουαρίου 2021.

Η παραπάνω πληροφορία δημοσιεύεται σε όλες τις εκδόσεις των σημαντικών αμερικανικών ΜΜΕ της Τρίτης 12 Ιανουαρίου. Είναι πρωτοσέλιδο στη New York Times, στην ιστοσελίδα Huffington Post, στο Newsweek. Είναι πρώτη είδηση στο Associated Press. Αναμεταδίδεται παγκοσμίως μέσω της Yahoo. Όλος ο πλανήτης πληροφορείται πως στην ισχυρότερη χώρα της Δύσης προετοιμάζονται ένοπλες εξεγέρσεις ακροδεξιών σε όλες τις πρωτεύουσες 50 Πολιτειών των ΗΠΑ προκειμένου να παρεμποδιστεί η ομαλή μετάβαση εξουσίας στον Λευκό Οίκο.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα, στο Καπιτώλιο, η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών καθώς και των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων αρνούνται να συναινέσουν στην άμεση αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ μέσω της ενεργοποίησης της 25ης Τροπολογίας. Προηγουμένως ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Πενς είχε αρνηθεί να αναλάβει την πρωτοβουλία απομάκρυνσης του προέδρου από την εξουσία. Αντ’ αυτού συναντήθηκε με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Αποφάσισαν από κοινού να μην παραιτηθεί ο πρόεδρος Τραμπ και να μην ενεργοποιηθεί η 25η Τροπολογία. Είναι δηλαδή συνένοχοι και επί της ουσίας συνεργάτες στη συνωμοσία. Τη Δευτέρα που μας πέρασε το απόγευμα για όλους του λόγους που αναφέρθηκαν οι Δημοκρατικοί κατέθεσαν στο Κογκρέσο πρόταση αποπομπής - εκδίωξης του Τραμπ. Έτσι, για να υπάρχει.

Πρέπει να είναι κάποιος ανεπανόρθωτα και παθολογικά ανόητος ή απλά αμετανόητος και συνειδητός οπαδός του Τραμπ και της αμερικανικής ακροδεξιάς για να πιστεύει ακόμη πως υπάρχει έστω και η παραμικρή θεσμική νομιμότητα και πολιτική είτε ηθική νομιμοποίηση της συμπεριφοράς του αμερικανού προέδρου που βρίσκεται σε πολιτική απομόνωση και των συνεργατών του που εξακολουθούν να συνομιλούν μαζί του. Όπως προκύπτει από τις αναλύσεις του προφίλ των φανατικών οπαδών του Τραμπ και από εκείνα των ηγετικών φυσιογνωμιών που διαδραμάτισαν ρόλο κατά την επίθεση στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον, η βλακεία, η αμορφωσιά, ο τυφλός φανατισμός και το φυλετικό μίσος, η εμφανής αδυναμία εκλογίκευσης συναποτελούν τα βασικά δομικά χαρακτηριστικά της συντριπτικής πλειοψηφίας των διαδηλωτών.

Ίσως μία συγκριτική αντιπαραβολή του φωτογραφικού υλικού από τη Νύχτα των Κρυστάλλων και του αντίστοιχου από την επίθεση στο Καπιτώλιο να πρόσφερε ικανές ενδείξεις μορφολογικής και φυσιογνωμικής ταύτισης κι ας πέρασαν τόσες δεκαετίες. Βλέπετε, το πρόσωπο του Φασισμού δεν αλλάζει επαρκώς λόγω ενός μπουφάν, ενός σακιδίου ή ενός μπερέ, όταν οι εκφράσεις μίσους και φανατισμού είναι τόσο έκδηλα πανομοιότυπες.

Οπότε καταλήγουμε στο προφανές. Στις ΗΠΑ κινητοποιήθηκε λόγω άνωθεν κάλυψης το διαχρονικό κατακάθι του συντηρητισμού που είχε εξασφαλίσει καταφύγιο είτε πίσω από οργανωμένες δομές παραθρησκευτικών και παραστρατιωτικών μπλοκ, ενεργών ρατσιστικών λεσχών, περίεργων συντεχνιών. Το κατακάθι αυτό άρχισε να ενσωματώνεται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μέσω του Tea Party ήδη εδώ και μια δεκαπενταετία. Στην ουσία αυτή η διαχρονική επιθετική ακροδεξιά ήταν πάντα εφαπτόμενη δύναμη του Ρεπουμπλικανικού κατεστημένου στον ρατσιστικό αμερικανικό νότο, στην ισπανόφωνη λόγω κουβανών εξόριστων Φλόριντα, στον αποβιομηχανοποιημένο βορρά, στις παραδοσιακά υπερσυντηρητικές και θρησκόληπτες Μεσοδυτικές Πολιτείες και, βεβαίως, στο τερατώδες λόγω όγκου αλλά φοβικού λόγω ιστορίας Τέξας. Το να είσαι προοδευτικός στις ΗΠΑ δεν είναι ούτε αυτονόητο ούτε εύκολο. Συνήθως είναι επικίνδυνο.

Για να κινητοποιηθεί αυτό το «κατακάθι» και να βγει από την τρύπα του, έπρεπε να υπάρξει άνωθεν προστασία. Δηλαδή να εκδηλωθεί το λεγόμενο «πολιτικό νταβατζιλίκι». Μόνο μια απόλυτα χυδαία φυσιογνωμία με μια ακόμη χυδαιότερη και νεόπλουτη Αυλή που τον ακολουθούσε, η οικογένεια Τραμπ, θα μπορούσε να διασφαλίσει τον δυναμικό ρόλο του «political pimp», του πολιτικού νταβατζή ο οποίος θα πωλούσε επιτυχώς προστασία στα διαχρονικά φασιστικά απόβλητα της αμερικανικής κοινωνίας και του εφαρμοσμένου στις δομές του κράτους μεταπολεμικού Μακαρθισμού. Αυτά τα ένστικτα ξύπνησε ο Τραμπ και η νεόπλουτη ελίτ που τον ακολούθησε. Για δεύτερη φορά μεταπολεμικά νομιμοποιήθηκε ο γονιδιακός Μακαρθισμός στις ΗΠΑ. Απλά το σύστημα Τραμπ δεν πρόλαβε να τον νομιμοποιήσει σε κάθε πτυχή των κρατικών θεσμών και υποδομών, όπως έγινε την περίοδο του Μακαρθισμού και όπως επιχείρησε αλλά απέτυχε ευτυχώς στην εφαρμογή ο Ρίτσαρντ Νίξον. Η Αυλή του Τραμπ χρειαζόταν μία ακόμη τετραετία για να ολοκληρώσει την άλωση των θεσμών και του κράτους.

Η Αμερική δεν λειτουργεί με ευρωπαϊκά πρότυπα. Θεωρείται στα όρια του φυσιολογικού, έστω του ανεκτού, πως για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν θα κινητοποιηθούν 15.000 άνδρες της Εθνοφυλακής πέραν της Αστυνομίας.

Η Αμερική δεν λειτουργεί με ευρωπαϊκά πρότυπα. Θεωρείται στα όρια του φυσιολογικού, έστω του ανεκτού, πως για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν θα κινητοποιηθούν 15.000 άνδρες της Εθνοφυλακής πέραν της Αστυνομίας. Μιάμιση μεραρχία φαντάρων για να διασφαλιστεί η κοινωνική ειρήνη στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Είναι προφανές πως και ο κίνδυνος εκτροπής είναι υπαρκτός και ότι ο φόβος έχει αρχίσει να διαμορφώνει τον τρόπο λήψης πολιτικών αποφάσεων σε μία Ουάσινγκτον η οποία αναλογίζεται με τρόμο από το τι ακριβώς γλίτωσε. Αν κάποιος αφιερώσει λίγο χρόνο στην ανάγνωση της επιστολής που έστειλε η δημαρχιακή αρχή της αμερικανικής πρωτεύουσας προς κάθε ενδιαφερόμενο, θα αντιλαμβανόταν πως οι Αρχές έχουν καταληφθεί από πανικό. 

Υπ’ αυτές τις συνθήκες η τετραετία Μπάιντεν μάλλον δεν αρχίζει με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς. Ενδεχομένως να χρειαστεί κάτι πολύ περισσότερο από δηλώσεις περί αποκατάστασης του κύρους των θεσμών από τη νέα διακυβέρνηση. Πιθανώς να χρειάζεται μια σαφής προειδοποίηση προς την αμερικανική ακροδεξιά και τον Τραμπισμό πως η δημοκρατία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και πως η διακυβέρνηση Τραμπ λειτούργησε στα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ νομιμότητας και παραβίασης του αμερικανικού συντάγματος και των νόμων του αμερικανικού κράτους. Αν δεν διωχθεί ποινικά και αστικά ο Τραμπ και η Αυλή του, τότε κάποιος θα αποτολμήσει να επαναλάβει το εγχείρημα; 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ