- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Χρυσοχοΐδης: Οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν έξαρση αστυνομικής βίας
«Η αστυνομική βία θα φύγει άμα την ξορκίζουμε ή την καταγγέλλουμε από μόνη της;», διερωτήθηκε ο υπουργός
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Τι απαντά στις καταγγελίες για έξαρση της αστυνομικής βίας - Η ερώτηση στην αντιπολίτευση για την πολιτική που εφάρμοσε.
«Οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν καμία έξαρση της αστυνομικής βίας, το αντίθετο», δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε καταγγελίες και προσέθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνει «ούτε ο αριθμός δακρυγόνων, ούτε οι καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη, ούτε ο αριθμός τραυματιών, ούτε ο αριθμός δημοσιευμάτων ή τηλεοπτικών αναφορών».
«Όμως να δεχθώ το επιχείρημα ότι οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν πάντοτε επακριβώς την πραγματικότητα. Η έξαρση βίας από πού προκύπτει;» διερωτήθηκε ο υπουργός και σημείωσε ότι «έγιναν προχθές περισσότερες από 350 προσαγωγές. Ασκήθηκε βία, καταγγέλθηκε χρήση μη αναλογικής βίας, υπήρξαν τραυματισμοί; Γιατί η βία, η κανονική βία χωρίς επίθετα, έχει συνέπειες στο σώμα του θύματος. Υπήρξαν τέτοιες καταγγελίες; Όχι από κανέναν».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι «εδώ υπάρχει μια σύγχυση. Αποκαλείτε βία τη νόμιμη παρεμπόδιση τέλεσης παράνομης πράξης». «Γιατί, όσο άδικος κι αν θεωρείτε πως είναι ο νόμος, η απαγόρευση εν προκειμένω, παραμένει νόμος. Ζητάτε από την αστυνομία να μην εφαρμόσει τον νόμο;» συμπλήρωσε και διερωτήθηκε: «Γιατί δεν προσφύγατε στο ΣτΕ, ώστε να αρθεί η απαγόρευση αν κρινόταν υπερβολική;».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι «αν έγιναν εξαιρέσεις στις 17 Νοέμβρη, είναι γιατί ήταν πολιτικά κόμματα και πήρα προσωπικά, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό την ευθύνη. Στα κόμματα έχουμε εμπιστοσύνη. Αν και στις 17 Νοέμβρη αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από όλους».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε ότι δεν προκύπτει έξαρση αστυνομικής βίας. «Υπάρχει γενικώς αυθαίρετη αστυνομική βία; Φυσικά ναι. Ενδημεί, εκδηλώνεται, είναι συνεχής αγώνας ο εντοπισμός και ο περιορισμός της. Έχω όμως μια απορία. Η αστυνομική βία θα φύγει άμα την ξορκίζουμε ή την καταγγέλλουμε από μόνη της;» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Εννοώ ότι αν η βία είναι μια μόνιμη έγνοια για την πολιτική ηγεσία της αστυνομίας, που όντως είναι, και εάν όλοι συμφωνούμε σε αυτό, που νομίζω πως επίσης ισχύει, τότε γιατί δεν συζητούμε πολιτικές και μέτρα για την μείωση και τον σταθερό περιορισμό της; Επαναλαμβάνω εδώ είναι Βουλή, δεν είναι το καταγγελτήριο της γωνίας, ούτε ανθοπωλείο».
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διερωτήθηκε, επίσης, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ποιες πολιτικές εφάρμοσε για τον περιορισμό της αυθαιρεσίας των αστυνομικών. «Αλλάξατε κάτι στην βασική εκπαίδευση; Αλλάξατε κάτι στη δομή της Αστυνομίας; Αλλάξατε το επιχειρησιακό δόγμα σε ήπια αστυνόμευση; Συνεργαστήκατε με δήμους για κοινοτική αστυνόμευση; Δημιουργήσατε νέες μονάδες για ηπιότερη διαχείριση συναθροίσεων; Ενισχύσατε την εκπαίδευση και συνεχή επανεκπαίδευση των επιχειρησιακών μονάδων; Βοηθήσατε τους αστυνομικούς με ψυχολογική στήριξη, τεστ, πλαισίωση και στήριξη που χρειάζεται κάθε ένας που μετέχει σε επιχειρήσεις; Αλλάξατε το θεσμικό πλαίσιο στο πειθαρχικό δίκαιο για την διερεύνηση καταγγελιών αυθαιρεσίας, ώστε να μην τα οδηγεί σε ατιμωρησία ο εσωτερικός πειθαρχικός έλεγχος; Δώσατε σε ανεξάρτητη αρχή , τον Συνήγορο του Πολίτη, τις αρμοδιότητες και τα Μέσα που ζητούσε για να ασκεί ανακριτικά καθήκοντα σε περιπτώσεις αυθαιρεσίας; Βάλατε κάμερες στις επιχειρησιακές μονάδες;» σημείωσε και πρόσθεσε: «Σας ρωτώ γιατί όλα αυτά εμείς τα κάναμε σε 18 μήνες».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η μεγαλοσύνη μετριέται με της ψυχής το σίδερο και το αίμα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η ξεχωριστή αναφορά στην 28η Οκτωβρίου
«Για εμάς, η δημοκρατία και η εθνική αξιοπρέπεια είναι οι δύο όψεις της ίδιας ευθύνης»
«Ούτε εκβιάζεται, ούτε εκβιάζει»
Οι 3.262 προσλήψεις σε 38 ειδικότητες
Ένα κρυφό κουμπί σε λογισμικό παραγγελιών, 520 εταιρείες με αχυρανθρώπους, POS που έστελναν εισπράξεις στη Δανία και καταθέσεις στις Κέιμαν
«Απέναντι σε κάθε επιβουλή κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας»
Στη Δράμα βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όπου περιόδευσε στο εμπορικό κέντρο της πόλης
Μετά τους Rokos και Millennium
Το κόμμα επικρίνει το στέλεχος της ΕΛΑΣ Μαριζέτα Αντωνοπούλου για την τοποθέτησή της
Τον συντονισμό της ομάδας αναλαμβάνει η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αλεξάνδρα Σδούκου
Συγκίνηση στην ειδική τελετή - Ανακοινώθηκε η επίσημη μετονομασία του Δήμου
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στον νέο οίκο ευγηρίας, σε έργα υποδομής και επιχειρήσεις του νομού
Στον πρόεδρο του ΣτΕ η υπόθεση
Η νέα παράταση που δόθηκε και τι πρέπει να γνωρίζουν οι υπόχρεοι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για την ενεργειακή κρίση, τη μάχη κατά της διαφθοράς και τον στόχο της αυτοδυναμίας
Ένας άνθρωπος καταδικασμένος πρωτοδίκως για φοβερά εγκλήματα συνέχιζε τη δραστηριότητά του. Οι κυβερνήσεις έφευγαν, μα η ελευθερία κινήσεων παρέμενε.
Τι ισχύει για τις μεγάλες αλυσίδες και τα συνοικιακά καταστήματα
Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.