- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το φύλο της πόλης
Γράφει η Μαρία Στρατηγάκη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του Γ. Καμίνη
Η Μαρία Στρατηγάκη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του Γ. Καμίνη, σε ένα κειμενό της στην Athens Voice.
Ο τρόπος που κινούνται στην πόλη οι άνδρες και οι γυναίκες είναι διαφορετικός. Οι χώροι δουλειάς τους είναι διαφορετικοί. Οι γυναίκες εργάζονται στην πλειονότητά τους στις δημόσιες υπηρεσίες, στο λιανικό εμπόριο και στις τράπεζες που βρίσκονται κατά τεκμήριο στο κέντρο της πόλης, ενώ οι άνδρες εργάζονται σε μεγάλους αριθμούς στις βιομηχανικές ζώνες και στις μεγάλες εταιρείες των προαστίων. Περισσότερες γυναίκες από άνδρες κινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς απ’ ό,τι με ΙΧ, σε πιο συγκεκριμένες και σταθερές συχνότητες. Συντριπτικά περισσότερες γυναίκες από άνδρες έχουν καθημερινά την ευθύνη των παιδιών τους μετά το σχολείο και έχουν αναλάβει τη μεταφορά τους μέσα στην πόλη στα φροντιστήρια, τα ωδεία, τις σχολές χορού και τα γυμναστήρια.
Οι πεζόδρομοι, τα πάρκα, τα δρομολόγια, τα ωράρια των σχολείων, των παιδικών σταθμών, των δημόσιων υπηρεσιών, των καταστημάτων, μπορούν να γίνουν περισσότερο ή λιγότερο φιλικά για τις γυναίκες σε συνάρτηση με τον τρόπο ζωής και εργασίας τους. Αρκεί την ώρα που σχεδιάζονται να είναι συνείδηση των υπευθύνων ότι η πόλη αποτελείται και από άνδρες και από γυναίκες με διαφορετικές ανάγκες και άλλη καθημερινότητα. Ακόμα και η έννοια της ασφάλειας στους δρόμους είναι διαφορετική στις κοινωνίες μας, που διακατέχονται ακόμα από έμφυλα στερεότυπα δημόσιας συμπεριφοράς και κίνησης.
Αν μια τέτοια αντίληψη κυριαρχούσε κατά το σχεδιασμό κάθε πολιτικής του δήμου, η πόλη θα μπορούσε να εξυπηρετήσει περισσότερο τις εργαζόμενες γυναίκες που ζουν σ’ αυτήν. Η δημιουργία περισσότερων ολοήμερων σχολείων, κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, παιδικών σταθμών και παιδικών χαρών είναι βασικός στόχος σε κοινωνίες, όπου οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι σχεδόν αποκλειστικά επιφορτισμένες με την ανατροφή των παιδιών, και όχι μόνον. Η φροντίδα των ηλικιωμένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες εμπίπτουν επίσης κυρίως στις «υποχρεώσεις» των γυναικών και ως εκ τούτου κάθε μέτρο, χώρος και χρόνος που προσφέρεται στην κατεύθυνση αυτή «αφαιρείται» από το φορτωμένο ημερήσιο πρόγραμμα των γυναικών. Κάθε προσπάθεια εξυπηρέτησης και των αναγκών φροντίδας στις δύο ηλικιακές κατηγορίες θα διευκόλυνε όλες/όλους. Καινοτόμες δράσεις όπως οι τράπεζες χρόνου ή η επέκταση της βοήθειας στο σπίτι με νέους τρόπους οργάνωσης της κοινωνικής προσφοράς αποτελούν διεθνώς καλές πρακτικές.
Εμπορικοί πεζόδρομοι με παγκάκια και πράσινο, μετρό και λεωφορεία που κυκλοφορούν όλη τη νύχτα και εξασφαλίζουν την ασφαλή επιστροφή των πολιτών στα σπίτια τους το βράδυ, κατάλληλος φωτισμός στους δρόμους, ώστε γυναίκες και άνδρες να μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια όλο το 24ωρο, είναι και αυτά απλά πρακτικά μέτρα που συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας πόλης φιλικής προς τις γυναίκες.
Όμως οι γυναίκες δεν είναι μόνο εργαζόμενες. Είναι και θα πρέπει να είναι ενεργοί πολίτες που συμμετέχουν στις αποφάσεις για την πόλη με όλους τους τρόπους. Η συμμετοχή γυναικών στα κέντρα αποφάσεων του δήμου είναι ένα πρώτο, αναγκαίο (όχι ικανό) βήμα, ώστε ο χώρος και ο χρόνος της πόλης να μοιράζεται ισότιμα εξυπηρετώντας όλους τους πολίτες της, άνδρες και γυναίκες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θεραπεύουμε το σύμπτωμα, αλλά ενισχύουμε παθογένειες που χρόνια τώρα εμποδίζουν την ανάπτυξη υγιούς οικονομικής παιδείας στη χώρα.
Ποιοι έχουν έκπτωση έως 50%, για ποιους ιδιοκτήτες ο φόρος είναι μηδενικός
Συμμετοχή άνω των 150.000 πολιτών δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τα μέλη για τη μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία ανάδειξης συνέδρων
«Θα μάθετε να σέβεστε τους θεσμούς», διαμηνύει ο υπουργός Υγείας
Έντονο ενδιαφέρον και αυξημένη συμμετοχή - Έως τις 19:00 ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Οι παρεμβάσεις στην αγορά και η συζήτηση για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες
Η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε για πρώτη φορά στο αν απογοητεύτηκε που δεν προτάθηκε ξανά για το αξίωμα
Η κυβέρνηση εφαρμόζει μόνιμες φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες, μισθωτούς, οικογένειες και επαγγελματίες
Πόλεις-εργαστήρια της εθνικιστικής δεξιάς, ισλαμιστές υποψήφιοι και ο βαθύς ύπνος της γαλλικής κοινωνίας
Θα επιλέξει τον δρόμο της θεσμικής ευθύνης ή θα παρασυρθεί από τον πειρασμό της εύκολης αντιπολίτευσης;
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου
«Αναμένω τη δημόσια απολογία του μέσου και την άμεση απόσυρση του δημοσιεύματος» - Η ανάρτηση της κόρης του πρωθυπουργού
«Έπεσα από τα 108 στα 56 κιλά, χωρίς φάρμακα και ήταν πάρα πολύ δύσκολο»
Μια ύστατη ευκαιρία να σταλεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία
Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στην Αθήνα
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και την 110 Πτέρυγα Μάχης
Εθνοπατριωτικό λεξιλόγιο, περιστέρια της ειρήνης, καταγγελία των γερακιών του Τελ Αβίβ — ποτέ της Τεχεράνης
Τέλος στην εκκρεμότητα δεκαετιών βάζει νέα ρύθμιση της Σοφίας Ζαχαράκη - Ποιους αφορά η διαδικασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.