Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας Ι 3-9 Σεπτεμβρίου 2020

1 λεπτό και 18,887 δευτερόλεπτα χρειάστηκε ο Lewis Hamilton για να ολοκληρώσει έναν γύρο στην πίστα της Monza στην Ιταλία

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 752
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Lewis Hamilton

Τα νούμερα της εβδομάδας 3-9 Σεπτεμβρίου 2020: 15,2% ήταν η μείωση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους

4,45 ευρώ κόστιζε μία μετοχή της ΔΕΗ το απόγευμα της Δευτέρας, επίπεδο τιμής που είχε να «δει» εδώ και 5,5 χρόνια. 

1,26 ευρώ ήταν η αξία της μετοχής στις 30 Απριλίου του 2019, λίγες δηλαδή ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές. Στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο επαναλαμβάνουν ότι η ΝΔ σε μερικούς μόνο μήνες κατέστρεψε την οικονομία. 

457,3 εκατ. ευρώ ήταν η λειτουργική κερδοφορία της επιχείρησης στο πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι 9,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του περυσινού έτους επί διοίκησης του πρώην αρχισυνδικαλιστή της επιχείρησης και πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Παναγιωτάκη. Ειρήσθω εν παρόδω στο προηγούμενο Δ.Σ. της ΔΕΗ συμμετείχε και έτερος πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο σύνολό τους τα μέλη είτε ήταν προσκείμενα είτε ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.


27 χιλιόμετρα φράχτη θα προσθέσει η κυβέρνηση στον Έβρο με κόστος 63 εκατ. ευρώ, όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

400 νέοι συνοριοφύλακες αναμένεται να προσληφθούν στα πλαίσια του νέου –ενισχυμένου– σχεδιασμού του Υπουργείου ΠΡΟ-ΠΟ.

15 εξ αυτών των συνοριοφυλάκων θα είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, γεγονός που δεν θα έπρεπε να έχει καμία σημασία αλλά δυστυχώς έχει. 

1 λεπτό και 18,887 δευτερόλεπτα χρειάστηκε ο Lewis Hamilton για να ολοκληρώσει έναν γύρο στο ναό της ταχύτητας, στην πίστα της Monza στην Ιταλία. Έτσι ο Βρετανός πιλότος πέτυχε τον ταχύτερο γύρο στην ιστορία του αθλήματος. 


264,362 χλμ./ώρα ήταν η μέση ταχύτητα με την οποία ολοκλήρωσε τον γύρο. Τα μονοθέσια, ακόμη και σε ρυθμό αγώνα, τρέχουν με ταχύτητες που προσεγγίζουν τα 350 χλμ./ώρα. Προφανώς don’t try this at home. 

15,2% ήταν η μείωση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, γεγονός που πυροδότησε πολιτική κόντρα σε όλα τα επίπεδα. 

15,7% ήταν η πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για την ύφεση κατά τη συγκεκριμένη περίοδο στα στοιχεία που έστειλε στην Κομισιόν στις 30 Απριλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο βρήκε αφορμή να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι: «Υποσχεθήκατε ισχυρή ανάπτυξη και οδηγήσατε στη μεγαλύτερη υπανάπτυξη με 15,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020»…


22,1% ήταν η ύφεση στην Ισπανία. Η μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση Σάντσεθ στην οποία συμμετέχουν οι σύντροφοι Ποδέμος τα βλέπει «σκούρα» όχι μόνο εξαιτίας του πρωταθλητισμού στην ύφεση αλλά και λόγω του ότι για δεύτερη φορά τα κρούσματα τη φέρνουν στην κορυφή των δυτικοευρωπαϊκών χωρών. 

1,5 δισ. ευρώ ήταν τα έσοδα από τον τουρισμό τον μήνα Αύγουστο σύμφωνα με δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα. 

800 εκατ. ευρώ ήταν τα αντίστοιχα έσοδα τον Ιούλιο. Σαφώς λιγότερα και τους δύο μήνες απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει οι παράγοντες του τουρισμού τα τελευταία χρόνια. 

680 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα από τον τουρισμό όλο το πρώτο εξάμηνο. Αυτά για να μπορούμε να έχουμε μια τάξη μεγέθους. 


19.057 επιχειρήσεις στα ελληνικά νησιά πήραν ποσά από το δεύτερο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής και έρχεται και η τρίτη φάση. 

12 ολόκληρα χρόνια διήρκησε ο γάμος της δασκάλας Μέρι Κέι Λετουρνό με τον μαθητή της Βίλι Φουαλάου, μετά από ένα θυελλώδες ειδύλλιο που είχε προκαλέσει σάλο στην παγκόσμια κοινότητα τη δεκαετία του ’90.

2 φορές έμεινε έγκυος η δασκάλα, πριν ο μαθητής κλείσει τα 15. 

7 χρόνια φυλακή ήταν η ποινή της δασκάλας για σεξουαλική κακοποίηση του 12χρονου τότε μαθητή. Μόλις όμως βγήκε από τη φυλακή παντρεύτηκαν αλλά χώρισαν το 2017. Η Λετουρνό πέθανε τον περασμένο Ιούλιο από καρκίνο και παρά τον χωρισμό της άφησε τα λιγοστά της υπάρχοντα και το σπίτι της στον Φουαλάου. Σνιφ…


6.200 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού έχουν γίνει στο σύστημα Υγείας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 2.000 προγραμματισμένες, δήλωσε στη Βουλή ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. 

1.203 προσλήψεις γιατρών σε μόνιμες θέσεις ιατρικού προσωπικού ολοκληρώνονται τις προσεχείς ημέρες, προσέθεσε ο υφυπουργός Υγεία. 

400 θέσεις γιατρών προκηρύσσονται τις επόμενες ημέρες, συνέχισε ο υφυπουργός. Οι 200 αφορούν στις νέες ΜΕΘ που ετοιμάζονται. 

1.116 θέσεις λοιπού προσωπικού θα ολοκληρωθούν μέσω ΑΣΕΠ εντός του μήνα. 


66% αυξημένες ήταν πέρυσι οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας φτάνοντας τα 20,4 δισ. δολάρια σε ένα μόνο έτος. 

12,3 δισ. δολάρια ήταν οι αμυντικές δαπάνες της γείτονος το 2015. 

5,7 δισ. δολάρια ήταν οι αμυντικές δαπάνες πέρυσι στην Ελλάδα. 

9,6 δισ. δολάρια ήταν οι δαπάνες στη χώρα μας το 2009.


2,7% του συνολικού ΑΕΠ της δαπανά η Τουρκία για όπλα. 2,6% του εγχώριου ΑΕΠ δαπανούμε στην Ελλάδα για όπλα. 

1,14 δισ. δολάρια επέστρεψε η Emirates σε πελάτες της για πτήσεις που ακυρώθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού. 

80 προορισμούς εξυπηρετεί πλέον η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Μέσης Ανατολής, έναντι 140 πτήσεων πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. 

370 εκατ. ευρώ είναι η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας για τις ραδιοσυχνότητες που θα χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων και για την παροχή υπηρεσιών πέμπτης γενιάς. Δηλαδή, 5G. 


700 ΜΗΖ είναι η συγκεκριμένη περιοχή που θα χρησιμοποιηθεί για το 5G, τεχνολογία που αποτελεί το καινούριο κοσκινάκι των απανταχού συνωμοσιολόγων. Το γελοίον του πράγματος καταδεικνύεται ότι η συγκεκριμένη φασματική περιοχή χρησιμοποιείται σήμερα από την DIGEA για την αναμετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων. Ώρες είναι τώρα να αρχίσουν να κατεβάζουν και κεραίες τηλεόρασης…

1.200 δολάρια έλαβαν περισσότεροι από 100 αυστριακοί πολίτες, ως βοήθημα για τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού, όχι από την κυβέρνησή τους αλλά από την κυβέρνηση Τραμπ, που πάνω στη φούρια της να μοιράσει επιδόματα (σ.σ. κάτι μου θυμίζει αυτό) έστειλε επιταγές όπου να ’ναι. Οι τράπεζες επιβεβαίωσαν τη γνησιότητα των επιταγών και τα ποσά πιστώθηκαν στους δικαιούχους, η πλειοψηφία των οποίων είχε εργασθεί για μικρό διάστημα στις ΗΠΑ.

1,1 εκατ. νεκροί έλαβαν επίσης τις συγκεκριμένες επιταγές…


Νούμερα με πολλά μηδενικά

Μεσούτ Χακί Κασίν
Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει πόλεμο, να καταρρίψει 5-6 ελληνικά μαχητικά, να βυθίσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και να «ξεριζώσει το συκώτι» σε όποιους παραβιάσουν τα δικαιώματά της. Οι δηλώσεις αυτές δεν ανήκουν σε κάποιον ημίτρελο εθνικιστή της γειτονικής χώρας αλλά στον σύμβουλο του Ερντογάν για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Μεσούτ Χακί Κασίν. Ο κος Μεσούτ τις προηγούμενες ημέρες έχει υποστηρίξει ότι η «Ελλάδα υποφέρει από πείνα» (σ.σ. κάτι μου θυμίζει αυτό) και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία περί της νοητικής του κατάστασης το «λιοντάρι της Ανατολίας» δήλωσε έτοιμο να εκτελέσει αυτοπροσώπως έναν Έλληνα πιλότο. Ας σεβαστούμε την κατάστασή του και ας του λέμε σε όλα ναι. Εντολή ιατρού. 

Κυριάκος Βελόπουλος
«Είμαστε απέναντι στη χρήση μάσκας σε παιδιά κάτω από 12 ετών» δήλωσε στη Βουλή ο αυτοδίδακτος λοιμωξιολόγος-ερευνητής και πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Ο Πρόεδρος δεν μιλά στον αέρα, καθώς επικαλέστηκε «μελέτες ειδικών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» τις οποίες από λεπτότητα αρνήθηκε να κατονομάσει. Πάλι καλά. Θα μπορούσε απλώς να μοιραστεί μαζί μας το μυστικό επιστολών που του παρέδωσαν γέροντες για την καταπολέμηση του Covid-19 με σχετική κηραλοιφή. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ