- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία η κύρωση της συμφωνίας με Αίγυπτο
Για το άρθρο 1 κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ
Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ψηφίστηκε επί της αρχής, χωρίς το άρθρο 1, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή
Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, το βράδυ της Τετάρτης, η συμφωνία για ΑΟΖ με την Ιταλία. Την ελληνοϊταλική συμφωνία ψήφισαν οι βουλευτές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.
Δείτε ΕΔΩ το κείμενο της Συμφωνίας με την Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.
Την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ψήφισαν επί της αρχής, χωρίς το άρθρο 1, για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, οι βουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.
Δείτε ΕΔΩ το κείμενο της Συμφωνίας με την Αίγυπτο που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.
Η ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 1 θα αρχίσει σήμερα στις 3 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 20:00, καθώς οι βουλευτές θα προσέρχονται ανά ομάδες των 100 βουλευτών για να ψηφίσουν, εξαιτίας της επαναφοράς στις συνεδριάσεις της Βουλής των αυξημένων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19.
Τι είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε για αντιπολίτευση «περιορισμένης εθνικής ευθύνης» τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει «παρών» στη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου.
«Υποκύπτετε στα εσωτερικά σας διλήμματα και τις εσωτερικές σας αντιφάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.
«Η συμφωνία αυτή είναι μια πολύ καλή συμφωνία για τη χώρα, θα ήταν καλύτερο να είχε υπογραφεί από εσάς διότι θα είχε προηγηθεί του τουρκο-λυβικού μνημονίου», ανέφερε ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία «χώρα ταραξία στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Σε πολλά από αυτά τα οποία είπατε συμφωνώ, γιατί ουσιαστικά συμφωνήσατε ακριβώς με πολλά από αυτά τα οποία κάναμε», τόνισε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβαίνοντας ξανά στο βήμα της Ολομέλειας για τη δευτερολογία του, κατά τη συζήτηση κύρωσης των συμφωνιών μεταξύ της χώρας μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ αντίστοιχα.
Επιπλέον, την ισχυρή βούληση της Ελλάδας να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία με όλα τα νόμιμα όπλα του Διεθνούς Δικαίου ξεκαθάρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας κατάθεση νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στέλνει παράλληλα καθαρό, αλλά εγκρατές μήνυμα στην Τουρκία την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν οξύνει τις προκλήσεις στην ΝΑ Μεσόγειο.
Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα επιφυλάσσεται να ασκήσει το συγκεκριμένο δικαίωμα και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές.
Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση πως όταν το είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ ως αντιπολίτευση την είχε βάλει στο στόχαστρο.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το Ιόνιο θα υπάρξει επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και σε περιοχές που οριοθετήθηκαν με τη συμφωνία της Αιγύπτου νοτίως της Κρήτης.
Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε σχετικά πως «έχει αρχίσει η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να κάνουμε επέκταση χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της ΑΟΖ που συνήψαμε με την Αίγυπτο. Για τις υπόλοιπες περιοχές που δεν έχουμε ΑΟΖ, θα προχωρήσουμε -στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό- τις διαπραγματεύσεις και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε και εκεί σε ανάλογες επεκτάσεις»
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιέζουν για περισσότερα ευρωομόλογα
Σφραγίζοντας έτσι ένα πυκνό διήμερο διπλωματικών επαφών
Υπογράμμισε ιδιαίτερα δε την ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών
Kατά την ομιλία του Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο ΚΠΙΣΝ
«Μην αναρωτιέστε τι θα κάνουμε. Θα είμαστε στο πλευρό σας» είπε με έμφαση ο Γάλλος πρόεδρος
«Όχι» του δημάρχου Αθηναίων στον υπερτουρισμό - Προτείνει αυστηρούς περιορισμούς
Oι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία αμυντικής συνδρομής απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τα στοιχεία στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η πρόεδρος του Δικτύου ανέλυσε τις ευρωπαϊκές προκλήσεις
Μητσοτάκης και Μακρόν επικύρωσαν τη διεύρυνση της συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και παιδεία
Παρέμβαση με αιχμές για μεταρρυθμίσεις, θεσμούς και προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν δηλώσεις για τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας και τη στρατηγική συνεργασία
Άριστη κρίνεται η μετεγχειρητική κατάσταση της συζύγου του πρωθυπουργού μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών
Μετά την επίσκεψη στη φρεγάτα Κίμων, οι δύο ηγέτες επικυρώνουν τη νέα αμυντική συμφωνία
Στο κατάστρωμα της νέας ναυαρχίδας του Πολεμικού Ναυτικού οι δύο ηγέτες πριν τις υπογραφές στο Μαξίμου
Στον Πειραιά οι δύο ηγέτες για την επιθεώρηση του νέου αποκτήματος του Πολεμικού Ναυτικού
Οι συζητήσεις και τα πρόσωπα
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευσε η μικρότερη κόρη του, Δάφνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.