Πολιτικη & Οικονομια

Πέτσας: Συζητάμε επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με Τουρκία

«Εφόσον επαναληφθούν οι διερευνητικές επαφές, δεν μπορεί να αφορούν παρά μόνο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέλιος Πέτσας
Στέλιος Πέτσας/ © EUROKINISSI//ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και στο ενδεχόμενο επανέναρξης των διερευνητικών επαφών

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναπιάσει το νήμα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία από εκεί που το αφήσαμε, ανά πάσα στιγμή, δήλωσε o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.   

«Θέλουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα σε μόνιμη βάση, κι ακόμη περισσότερο σε περιόδους έντασης, έτσι ώστε να υπάρχει μια βαλβίδα εκτόνωσης. Θέλουμε τον διάλογο, αλλά με σεβασμό στις αρχές καλής γειτονίας και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, βασική πτυχή του οποίου αποτελεί η Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Πραγματοποιούνται, ήδη, συζητήσεις για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν το 2016, με υπαιτιότητα της Τουρκίας» ανέφερε σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως σχέσεις καλής γειτονίας δεν οικοδομούνται όταν κάποιος προσπαθεί να αποδυναμώσει τις θέσεις του άλλου. Παράλληλα, είπε εκ νέου πως ένα είναι το ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα και είναι αντικείμενο προς συζήτηση κι επίλυση: η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Εφόσον επαναληφθούν οι διερευνητικές επαφές, δεν μπορεί να αφορούν παρά μόνο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, εξήγησε.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει αταλάντευτα να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα ανεξάρτητο κράτος, μέλος της Ε.Ε. και του ΟΗΕ και πως η πρόοδος στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις και στο Κυπριακό. Και, αντιστρόφως, η πρόοδος στο Κυπριακό μπορεί να βελτιώνει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Λογικές παζαριού, όμως, που θέλουν τα πάντα στο ίδιο καλάθι, δεν γίνονται δεκτές» ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς αν η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ενδεδειγμένη λύση, ο υφυπουργός απάντησε πως ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει καταστήσει σαφές στον πρόεδρο Ερντογάν ότι είναι πάντα πρόθυμος να συζητήσει το ένα εκκρεμές ζήτημα που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. «Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε, και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Όμως, δεν είμαστε ακόμα εκεί» είπε.

Σε ερώτηση κατά πόσο η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ ακυρώνει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση το μνημόνιο της Άγκυρας με τη διοίκηση της Τρίπολης είναι παράνομο, άκυρο και νομικά ανυπόστατο. «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ενεργοποιήσαμε τις διεθνείς μας συμμαχίες και αναδείξαμε τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες ως παράγοντα αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει καταγγελθεί από την Ε.Ε., τις μεγάλες, αλλά και τις γειτονικές χώρες και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΘ: Η έκθεση που μεγάλωσε μαζί με τη Θεσσαλονίκη
ΔΕΘ: Η έκθεση που μεγάλωσε μαζί με τη Θεσσαλονίκη

Από τα πρώτα περίπτερα του 1926 και τη μεταπολεμική έκρηξη έως τη σημερινή οικονομική και πολιτική σκηνή της χώρας, η ΔΕΘ συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και ετοιμάζεται για το μέλλον

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 90ης ΔΕΘ
Πελάτες, όχι πολίτες: Η ΔΕΘ ως ετήσια τελετουργία συναλλαγής κυβέρνησης και ψηφοφόρων

Ο «πελάτης» αξιολογεί τη σχέση του με την εξουσία με βάση το προσωπικό όφελος. Ο «πολίτης» ενδιαφέρεται και για πράγματα που δεν μεταφράζονται άμεσα σε ευρώ στην τσέπη του

Θεσσαλονίκη
Πώς η Θεσσαλονίκη προσελκύει επισκέπτες 12 μήνες τον χρόνο

Με αιχμή τον συνεδριακό, γαστρονομικό, πολιτιστικό και ιαματικό τουρισμό, η Θεσσαλονίκη αξιοποιεί τη θέση της και εξελίσσεται σε έναν ολοκληρωμένο διεθνή προορισμό

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY