- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Δένδιας για Τουρκία: Η Ελλάδα αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά όπλα
«Κάθε τουρκική παραβατική ενέργεια συναντά τη δική μας αποφασιστική απάντηση»
Η Ελλάδα αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά της όπλα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, διαβεβαιώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Η χώρα είναι προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα, ενώ αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά της όπλα, υπογραμμίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Πτήση και Διάστημα» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
«Κάθε τουρκική παραβατική ενέργεια, να είστε βέβαιοι, συναντά τη δική μας αποφασιστική απάντηση. Περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών της θα την απομονώσει περισσότερο από τον διεθνή περίγυρο», σημειώνει ο κ. Δένδιας και επισημαίνει ότι η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και απαντά με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.
Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στην περιοχή των Βαλκανίων, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί συγκεκριμένα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν για να ασκήσει επιρροή στην περιοχή. «Μία αρνητική επιρροή της ενέχει τον κίνδυνο επανεμφάνισης ζητημάτων που στο παρελθόν αποδείχτηκαν καταστροφικά για την περιοχή μας», προσθέτει ο κ. Δένδιας.
Ερωτηθείς σχετικά με τα μνημόνια κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Σάρατζ στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι η Αθήνα επιδόθηκε «ευθύς εξαρχής, από τον Ιούλιο του 2019, στις απαραίτητες κινήσεις για να αναδείξει τον άκυρο, ανυπόστατο και εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου χαρακτήρα τους, καθώς και τις καταστρεπτικές συνέπειες που αυτά θα είχαν στην εξέλιξη του εμφυλίου στη Λιβύη».
Ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και με την Αίγυπτο σχετικά με το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ και «κινείται με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της», ενώ προσθέτει πως «έχει επιλέξει να ασκήσει κάθε δικαίωμα που της αναλογεί από το διεθνές δίκαιο, στον χρόνο που εκείνη θα κρίνει ως τον πλέον ενδεδειγμένο».
Αναφέρεται ακόμη στην πρόσφατη επικαιροποίηση της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, η οποία «αποδίδει σημαντικά οφέλη στην αμυντική θωράκιση της χώρας» και «αναβαθμίζει τις στρατηγικές μας δυνατότητες και τη συμβολή μας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και ενισχύει τον σταθεροποιητικό μας ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο». Προσθέτει δε πως και οι σχέσεις με τη «Γαλλία είναι εξαιρετικές και ενισχύονται συνεχώς».
«Όσον αφορά στον αμυντικό τομέα και ειδικότερα στην αγορά πολεμικών πλοίων, είναι γνωστό ότι οι σχετικές συζητήσεις προχωράνε και ότι οι δύο πλευρές είμαστε προσηλωμένες στην επιτυχία της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης», σημειώνει.
Τέλος ο κ. Δένδιας καλεί την Τουρκία να «προσαρμοστεί στα δεδομένα του 21ου αιώνα και να σταματήσει να λειτουργεί ως παράγων αποσταθεροποίησης στην περιοχή». «Η όλη τουρκική στάση και ρητορεία δεν είναι αυτή η οποία προσιδιάζει σε συμμάχους και γειτονικές χώρες και βεβαίως απάδει κατά πολύ της δεδηλωμένης επιθυμίας της για ένταξη στην ΕΕ, στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται η ειρήνη, η συνεργασία, η ασφάλεια και η σταθερότητα» σημειώνει. «Το αντίθετο, θα έλεγα. Όπως έδειξε και στον Έβρο, η Τουρκία όχι μόνο δεν εργάζεται προς την ένταξη, αλλά συνειδητά επιχειρεί να εκβιάσει την ΕΕ και να αποσταθεροποιήσει κράτη-μέλη της, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο προκειμένου να απεγκλωβιστεί από καταστάσεις που η τυχοδιωκτική εν πολλοίς πολιτική της την έχει οδηγήσει» καταλήγει ο Νίκος Δένδιας.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.