- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σταϊκούρας: Επιπλέον ΚΑΔ στα μέτρα στήριξης, τον Απρίλιο
«Έχουμε ένα βουνό προβλήματα να αντιμετωπίσουμε»
Χρ. Σταϊκούρας στον ΑΝΤ1: Στα 15 δισ. ευρώ έως τώρα το πακέτο βοήθειας προς εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Επιπλέον ΚΑΔ στα μέτρα στήριξης, τον Απρίλιο.
Στα 15 δισ. ευρώ ανέρχεται έως τώρα το πακέτο βοήθειας προς εργαζόμενους και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, σε συνδυασμό με τα ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης και ρευστότητας μαζί με τις δαπάνες του προϋπολογισμού, ενώ τον Απρίλιο θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να συμπεριληφθούν επιπλέον ΚΑΔ στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του ΑΝΤ1, προσθέτοντας πως «έως το βράδυ της Παρασκευής, 212.059 επιχειρήσεις με 321.860 εργαζόμενους, είχαν υποβάλλει αίτηση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για στήριξη και συμμετοχή στα προγράμματα με τα μέτρα, και αυτό δείχνει ότι έχουμε πετύχει μια ανάσχεση των απολύσεων».
Σημείωσε δε, ότι «αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές πρόβλημα, που δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο. Το θέμα είναι η κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε όταν περάσει αυτή η κρίση να γίνει μια επανεκκίνηση με βάση την πορεία που είχαμε ως οικονομία τους πρώτους μήνες του 2020», τονίζοντας ότι τώρα η οικονομία επιστρέφει σε ύφεση.
«Προσπαθούμε να κάνουμε το βέλτιστο, με τα ελάχιστα δυνατά σφάλματα. Η εικόνα στην οικονομία είναι κάθε ημέρα και χειρότερη. Περιμένουμε να δούμε, βάσει των εισηγήσεων των ειδικών για τα μέτρα, πώς θα κινηθεί η οικονομία τον Απρίλιο και πως τον Μάιο. Πολύ περισσότερο όταν ακούγεται ότι θα υπάρχει και νέο κύμα στο τέλος του χρόνου, ένα υπεύθυνο υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να λαμβάνει τα μέτρα του», ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά στην περαιτέρω στήριξη συγκεκριμένων τομέων της αγοράς, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «από αυτήν την εβδομάδα θα κάνουμε και κλαδικές μελέτες για τομείς της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση», επισημαίνοντας πως εκτός από τα μέτρα που έχουν ληφθεί, πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τομείς όπως ο τουρισμός. «Έχουμε ένα βουνό προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Θέλει υπομονή τόλμη, προνοητικότητα και αποφασιστικότητα για τα μέτρα», κατέληξε.
Σχετικά με τις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται σε δύο μέτωπα: στις καταθέσεις, στις οποίες δεν υπάρχει πρόβλημα με τα σημερινά δεδομένα, όπως είπε, καθώς και στα «κόκκινα» δάνεια, «που δεν πρέπει να διογκωθούν εν μέσω αυτής της κρίσης», επισημαίνοντας ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο και στηρίζουμε».
Αναφορικά με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «με τα δεδομένα που έχουμε, δεν υπάρχει στο τραπέζι και δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αποδοχών στο Δημόσιο, όμως ουδείς ξέρει πότε θα τελειώσει η κρίση και ποια μέτρα θα απαιτηθούν. Κανείς στον κόσμο δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση, εμείς πήραμε αυτήν την στιγμή μέτρα με ορίζοντα διμήνου».
Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «μπαζούκας» μια έκδοση ευρωομολόγου, λέγοντας ότι «το ευρωομόλογο είναι αυτό που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή, αυτό που χρειάζονται όλες οι χώρες. Δυστυχώς η Ευρώπη δεν κινήθηκε προς την κατεύθυνση του ευρωομολόγου και θέλω να πιστεύω ότι σύντομα οι χώρες που διαφωνούν θα συμφωνήσουν για την έκδοση του». Πρόσθεσε ότι «στα δημοσιονομικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει πάρα πολλά, κινήθηκε τάχιστα και σωστά, καταργώντας ουσιαστικά τους δημοσιονομικούς κανόνες για όλους. Το θέμα είναι ότι για να κάνεις δαπάνες, πρέπει να υπάρχουν χρήματα, τα οποία στην Ευρώπη αναζητούνται και είναι λίγα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Μιχαηλίδου: «Η συμπερίληψη στους χώρους εργασίας δεν είναι σύνθημα, είναι καθημερινή πρακτική»
«Αναμενόμενη η αβεβαιότητα με την εμφάνιση νέων κομμάτων»
«Πλήρης συμμόρφωση με την απόφαση του Αρείου Πάγου»
Αναφέρθηκε και στη μείωση της τιμής του πετρελαίου στην αντλία
Η αίσθηση του κατεπείγοντος και ο ανταγωνισμός ΠΑΣΟΚ - ΕΛΑΣ για τη δεύτερη θέση έχουν οδηγήσει στην αναβίωση των χειρότερων χαρακτηριστικών της μεταπολίτευσης
Όλοι αυτοί που συζητούν δημόσια χωρίς να έχουν ελέγξει ούτε τα απολύτως βασικά
«Τα αποτελέσματα της ελληνικής γεώτρησης θέλουν δύο μήνες»
Νέες μειώσεις στην αντλία αναμένονται τις επόμενες ημέρες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.