Πολιτικη & Οικονομια

Διπλωματικός πυρετός: Αναχωρεί για τις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης

Οι ημερομηνίες-σταθμός της κυβέρνησης μέσα στον Ιανουάριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αναχωρεί για τις ΗΠΑ την Κυριακή ο Μητσοτάκης.

Μήνας με έντονο διπλωματικό ενδιαφέρον είναι ήδη για την Ελλάδα ο πρώτος μήνας του 2020. Με την έναρξη της νέας χρονιάς και μέσα στο Ιανουάριο, η Αθήνα διά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης εντείνει τις διπλωματικές της κινήσεις, με στόχο την ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, την αναβάθμιση του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου, αλλά και προκειμένου να επιτευχθεί η διπλωματική περιχαράκωση και απομόνωση της Τουρκίας. Άλλωστε, αύριο, Κυριακή,5 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για τις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά και την υπογραφή για τον διακρατικό ενεργειακό αγωγό EastMed στην Αθήνα, οι ημερομηνίες-σταθμός για τα ελληνοτουρκικά είναι:

  • 4 Ιανουαρίου

Διευρυμένη τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου στο Κάϊρο με τη συμμετοχή και της Γαλλίας. Στο επίκεντρο ενεργειακά, περιφερειακές εξελίξεις και ασφάλεια, με το Παρίσι να αποκτά έναν ιδιαίτερο ρόλο καθώς θέλει επέκταση της επιρροής του στην περιοχή και έχει εκφραστεί ρητά κατά των τουρκολιβυκών μνημονίων.

  • 7 Ιανουαρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η ατζέντα είναι ευρύτερη, ωστόσο οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά θα τεθούν επί τάπητος, με την Αθήνα να αναμένει εξελίξεις καθώς και τη στάση που θα κρατήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

  • 8 Ιανουαρίου

Συνάντηση τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας - Αιγύπτου με τις δύο χώρες να επιχειρούν επίσπευση των συνομιλιών για τον καθορισμό μεταξύ τους ΑΟΖ, ενώ οι συνομιλίες πέρα από την προσπάθεια καταγραφής προόδου, στέλνουν ακόμη ένα μήνυμα στην Τουρκία.

  • 15-16 Ιανουαρίου

Eastmed Gas Forum στο Κάιρο. Ένα ενεργειακό forum για το φυσικό αέριο της ΝΑ Μεσογείου, το οποίο όπως υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τείνει να μετατραπεί σε οργανισμό συνεργασίας και στον οποίο λαμβάνουν μέρος Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή.

  • 29 Ιανουαρίου

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, με επίκεντρο την τουρκική προκλητικότητα και την Αθήνα να εκτιμά ότι έχει βρει έναν σημαντικό και ισχυρό σύμμαχο στη Γαλλία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ