- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Παναγιωτόπουλος για προσφυγικό: Θα σφραγίσουμε τον Έβρο
Ενίσχυση των μέσω επιτήρησης στο Αιγαίο
Σε όλο το μήκος και πλάτος των συνόρων χερσαίων και θαλασσίων θα αυξηθούν όλα τα μέσα επιτήρησης, σύμφωνα με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.
«Το προσφυγικό θέλει διαχείριση σε πολλά επίπεδα», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει «τα μέτρα επιτήρησης από άκρη σε άκρη στο Αιγαίο».
Όπως είπε μιλώντας στον «Alpha», το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στον Έβρο όσο στα νησιά.
«Από τον Έβρο δεν περνάνε χιλιάδες περνάνε πολύ λιγότεροι. Και οσονούπω δεν θα περνάει κανείς γιατί θα σφραγιστεί ο Έβρος. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να γίνει στα νησιά. Θα κάνουμε ότι πιο κοντινό υπάρχει σε αυτό. Κατ’ αρχήν σε όλο το μήκος και πλάτος των συνόρων χερσαίων και θαλασσίων θα αυξηθούν όλα τα μέσα επιτήρησης. Σκοπός η αποτροπή. Δεν είμαι σίγουρος ότι η αυστηρότερη επιτήρηση και η εντατικότερη επιτήρηση θα φέρει και την πλήρη αποτροπή. Νομίζω όμως ότι σε πρώτη φάση θα σφίξουν τα λουριά», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Είτε το θέλουμε είτε όχι για λόγους που ανάγονται και σε γεωπολιτικά παιχνίδια επί των οποίων δεν έχουμε τον έλεγχο – αποφάσεις άλλων είναι – αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει μία έξαρση των μεταναστευτικών ροών. (…) Μεγάλη έξαρση πραγματικά. Όταν το σύστημα μπορεί να επεξεργαστεί 600 αιτήσεις ασύλου την εβδομάδα ασχέτως πότε θα εκδικαστούν που πάνε πολύ αργότερα λόγω της δομής της διαδικασίας, και έρχονται χίλιοι τότε όπως καταλαβαίνεται το πρόβλημα είναι μεγάλο», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και αναφερόμενος στο τι θα κάνει η κυβέρνηση για τα νησιά τόνισε πως «αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τα μέτρα επιτήρησης από άκρη σε άκρη στο Αιγαίο» και έκανε λόγο για ενίσχυση παρατηρητηρίων στο Αιγαίο.
Εξηγώντας τι ακριβώς εννοεί με τη φράση «σφράγισμα» του Έβρου ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για «περισσότερα παρατηρητήρια, εντατικότερη διαδικασία επιτήρησης, περισσότερα μέσα περιπολίας παντού».
«Εμείς αυτή τη στιγμή θέλουμε να εκπέμψουμε αυστηρότερο σήμα ως προς τη συνολική στάση της κυβέρνησης και της χώρας στο θέμα των προσφύγων», ξεκαθάρισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Αναφερόμενος στα μέτρα στο Αιγαίο τόνισε: «Το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα μεγάλο που θέλει διαχείριση σε πολλά επίπεδα. Και διπλωματικό και εσωτερικό και τοπικό. Χθες αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τα μέσα επιτήρησης από άκρη σε άκρη στο Αιγαίο. Ενισχύονται όλα τα παρατηρητήρια και υπάρχουν πολλά στα νησιά του Αιγαίου με επιπλέον στελεχιακό δυναμικό. Από το στρατό βεβαίως διότι είναι παρατηρητήρια του στρατού. Υπό την επιτήρηση βέβαια του Λιμενικού διότι αυτό διεξάγει τις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να εμπλέξουμε το στρατό κανονικά σε αυτή την υπόθεση, αλλά βοηθά με μέσα κυρίως να ελέγξει την κατάσταση όσο μπορεί».
Σε σχέση με την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου ο κ. Παναγιωτόπουλος παραδέχθηκε πως υπάρχει ανάγκη αποσυμφόρησής τους. «Είναι προφανές ότι πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά πριν καταλυθεί το σύμπαν εκεί πέρα. Αυτό αναπόφευκτα σημαίνει ότι πρέπει κάποιοι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Εκεί πρέπει κάπου να φιλοξενηθούν. Αναπτύσσεται μία προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει αυτή την αποστολή στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Την επόμενη φορά να συγκρίνετε τι χώρα παραδώσατε το 2019 και πώς είναι η Ελλάδα σήμερα»
Η τετράδα ζυμαρικών κοστίζει περισσότερο από τέσσερα χωριστά πακέτα
Aναρχικοί εναντίον ακροαριστερών με φόντο την ανομία
Πώς το δημογραφικό αλλάζει την εικόνα
Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «καλλιτεχνική ευγονική» και ζητά να ανασκευαστεί η τοποθέτηση
Η ανάρτηση για νέο αντικαρκινικό φάρμακο
Αιχμές για τον Ποινικό Κώδικα
«Ουδέποτε μου είχε αναφερθεί αυτό το κατάπτυστο άρθρο που άλλαξαν μέσα σε μία νύχτα»
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Στάση στο Κοπανάκι Μεσσηνίας έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την 86χρονη Παναγιώτα Θωμοπούλου
Η απόφαση της Περιφέρειας προβλέπει χρηματοδότηση για ποικίλες παρεμβάσεις
Ο αγοραστής σχεδιάζει την ανάπτυξη πολυτελούς θερέτρου
Ο Μάγκνους Μπρούνερ αξιολόγησε θετικά την εφαρμογή του νέου Συμφώνου - Πρόοδος σε ελέγχους και επιστροφές
Η υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι οι ευρωπαϊκές προβολές δεν συνιστούν αποφάσεις
«Η διαφορά μας είναι ότι και το τελευταίο ευρώ πήγαινε σε δημόσια ταμεία για να βγει η χώρα από την κρίση» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ
Μας ενδιαφέρουν αυτοί που δεν πληρώνουν ή αυτοί που στερούνται για να είναι συνεπείς;
Με τους θύτες ή με τα θύματα;» διερωτάται ο υπουργός Επικρατείας
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας στο Χ
Επένδυση άνω των 130 εκατ. ευρώ σε θερμοκήπια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.