- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Συνάντηση Μητσοτάκη -Ζερεφού για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ελληνική πρόταση στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα
Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό. Ελληνική πρόταση στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα
Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον αλλά και στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση με τον διεθνούς κύρους καθηγητή πραγματοποιήθηκε ενόψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.
Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε στον κ. Ζερεφό την απόλυτη στήριξή του στην πρόταση που κατέθεσε στον ΟΗΕ η Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής του υπουργείου Εξωτερικών στη βάση των εισηγήσεων του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, για συντονισμένες δράσεις στο συγκεκριμένο θέμα.
Η ελληνική πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και την UNESCO, επελέγη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, και θα είναι μια από τις εννέα εμβληματικές προτάσεις που θα συζητηθούν στην επικείμενη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή.
Η ελληνική πρόταση στοχεύει στη λήψη μέτρων και τη δημιουργία μηχανισμών για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των προσαρμοστικών δυνατοτήτων της, καθώς και την προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως, ειδικά για τις επιπτώσεις στην πολιτιστική κληρονομιά, δεν υπήρχε άλλη πρόταση πλην της ελληνικής. Κατά την παρουσία του στη σύνοδο του Οργανισμού, σύμφωνα με πληροφορίεςο πρωθυπουργός πρόκειται να αναπτύξει σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τη σημασία της πρωτοβουλίας, η οποία έχει ήδη τη στήριξη σημαντικού αριθμού χωρών, ενώ ο κ. Ζερεφός, θα είναι ο επισπεύδων εμπειρογνώμονας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.
Στόχος του Πρωθυπουργού είναι επίσης, τον προσεχή Μάιο να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μεγάλη εκδήλωση για το θέμα, στην οποία θα προσκληθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, μαζί με άλλες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα από χώρες που στηρίζουν την ελληνική πρόταση. Για τον ίδιο λόγο, στο πλαίσιο της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η χώρα μας διοργανώνει το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου ειδική εκδήλωση (Pre-Summit Event) που θα προηγηθεί της επίσημης παρουσίασης από τον πρωθυπουργό.
Στην εκδήλωση θα μετάσχουν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, o Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Petteri Taalas, η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της UNESCO S. Nair-Bedouelle, o επικεφαλής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Παν/μιου Columbia, Καθηγητής J. Sachs, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, επιστήμονες, μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και ειδικοί σε ζητήματα περιβάλλοντος και πολιτισμού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.