- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Κλιματική αλλαγή: Έχουμε 1,5°C διορία
Αυτός είναι ο πλανήτης μας, το σπίτι μας, οι ζωές μας, το μέλλον μας
Το εθνικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την ενέργεια και το κλίμα είναι ανεπαρκές. Να πάρουμε άμεσα όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την 100% ανανεώσιμη ενεργειακή μετάβαση.
Μέχρι πρότινος κυριαρχούσε το παράδοξο οι Έλληνες να είμαστε αντίθετοι στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών, καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ, και από την άλλη να διεκδικούμε εξορύξεις πετρελαίου στην θάλασσα. Μας προβλημάτιζε η όποια οπτική ρύπανση (;), αλλά δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να κάνουμε τις θάλασσες μαύρες σαν τον Σαρωνικό της πετρελαιοκηλίδας. Επειδή νομίζαμε ότι θα κολυμπήσουμε στα ευρώ.
Μέχρι που συνειδητοποιήσαμε ότι οι εξορύξεις πετρελαίου ούτε ανάπτυξη θα φέρουν ούτε θέσεις εργασίας. Σαν να κάνεις επενδύσεις στις βιντεοκασέτες, στην εποχή του mp4 και του Android Q. Τα άμεσα έσοδα για τις περιφέρειες εξόρυξης έχουν καθοριστεί στο 5% επί του φορολογητέου εισοδήματος των εταιριών εκμετάλλευσης των εξορύξεων. Αντί για τα τηλεοπτικά πληρωμένα παραμύθια για έσοδα που θα ξεπληρώναμε το χρέος 2 φορές, με το ζόρι στην καλύτερη περίπτωση να φτάσουν για τις συντάξεις μιας χρονιάς. Αντί να κολυμπάμε στα ευρώ, πιο πιθανόν να κολυμπάμε ανάμεσα στις πετρελαιοκηλίδες. Μια πιθανή ήπιας έκτασης μόλυνση στο Ιόνιο πέλαγος θα προκαλούσε οικονομική ζημιά στους κατοίκους του που θα αγγίξουν τα 1,2 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 25ετίας με σοβαρές επιπτώσεις στην αλιεία, τα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα και τον τουρισμό.
Δεν είναι εξορύξεις στις ερήμους του Κατάρ και της Νεβάδας ή στους πάγους της Σιβηρίας, (που είναι επίσης επικίνδυνες, αλλά νομίζουμε ότι δεν μας αφορούν), αλλά στην θάλασσα που μας θρέφει.
Πρόσφατα και μετά τις δράσεις εθελοντών της Greenpeace και πολιτών στην Ήπειρο (περισσότερα στο ρεπορτάζ του Χρήστου Βρεττού εδώ) οι δήμοι των νησιών του Ιονίου υιοθέτησαν ψήφισμα για άμεση διακοπή κάθε δραστηριότητας εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Στην ΕΕ, στo πλαίσιo της στρατηγικής Καθαρός Πλανήτης για Όλους, 5 χώρες μέλη ζητούν μετάβαση σε 100% ανανεώσιμη ενέργεια με 20 ανεξάρτητες ευρωπαϊκές περιφέρειες «ενεργειακές νησίδες» που συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός «σούπερ πλέγματος» με αποθήκευση ενέργειας και με σημαντικά χαμηλότερο κόστος στους καταναλωτές, και με διπλασιασμό των θέσεων εργασίας στην ενέργεια. Μελέτη εφαρμογής win win. Στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο η «μάχη» θα δοθεί μεταξύ των χωρών μελών που επιθυμούν κατασκευή 50 νέων εργοστασίων πυρηνικών αντιδραστήρων, και σε εκείνους που επιθυμούν μετάβαση σε πλήρη αποανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2050 χωρίς την συμμετοχή πυρηνικής ενέργειας.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση επιμένει στον λιγνίτη και το πετρέλαιο, και καθυστερεί τις όποιες απαιτούμενες ενέργειες για την μετάβαση Ένα µέσο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από άνθρακα (στην Ελλάδα με λιγνίτη) καταναλώνει διπλάσια ενέργεια (που υπερθερμαίνει τον πλανήτη) από αυτή που µετατρέπει σε ηλεκτρικό ρεύµα. Ζούμε στην χώρα που η ενέργεια αφθονεί σε ήλιο, θάλασσα, κύματα, νερό, αέρα και εμείς τα εκμεταλλευόμαστε μόνο για τουριστικά κλισέ και επενδύουμε σε ορυκτά καύσιμα! Αντίστοιχα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν υπεύθυνες για το 33% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Μεγάλης Βρετανίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019. Ξαναδιάβασέ το: στην Μεγάλη Βρετανία! Το εθνικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την ενέργεια και το κλίμα είναι ανεπαρκές και προβλέπει δραματικά χαμηλότερη μείωση (κατά κεφαλήν εκπομπές των περίπου 7 τόνων εκπομπών CO2eq το 2030!) των εκπομπών άνθρακα από την απαιτούμενη. Χαρακτηριστικά αν όλες οι χώρες του κόσμου ακολουθούσαν το παράδειγμα της Ελλάδας, εκπέμποντας 7 τόνους CO2eq το 2030, θα οδηγούμασταν σε ένα καταστροφικό σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3,1°C με 3,7°C Περισσότερα εδώ, στην κοινή έκθεση της WWF και της Greenpeace.
Με ένα κλικ εδώ μπορείς να δεις πώς η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει μέχρι σήμερα την θερμοκρασία, αλλά και πώς προβλέπεται να εξελιχθεί η θερμοκρασία στο μέλλον εκεί που ζεις. Πρόσφατα το Ποτάμι κατέθεσε ερώτηση στην Bουλή για την απόκλιση του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας από τους στόχους της κεντρικής Ευρωπαϊκής πολιτικής εν όψει 2050 και τις επιπτώσεις από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της χώρα με βάση τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό. Δεν φτάνει μια ερώτηση, το Ποτάμι και τα υπόλοιπα κόμματα και οι πολίτες θα πρέπει να διεκδικήσουμε την άμεση αλλαγή του ενεργειακού μίγματος στον εθνικό σχεδιασμό.
Η νεότερη γενιά έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται την ανάγκη για τον εκμηδενισμό των εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ώστε να αποτρέψουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5°C. Οι πορείες των μαθητών #FridaysforFuture στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έδωσαν την σκυτάλη στα παιδιά στα σχολεία της Ελλάδας Climate Strike Greece. Οι μικρότερες ηλικίες διαμαρτύρονται για το δικό τους μέλλον στις μεγαλύτερες.
Οι εθελοντές και οι μελετητές της WWF, της Greenpeace, οι Climate Collective, οι συλλογικότητες, οι οικολόγοι, οι μελετητές και οι ερευνητές χαράζουν μια διαδρομή με στροφή στην καθαρή ενέργεια. Και εμείς οι μεγαλύτεροι οφείλουμε να πάρουμε την σκυτάλη από τους μικρότερους και να πάρουμε άμεσα όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την 100% ανανεώσιμη ενεργειακή μετάβαση. Αυτός είναι ο πλανήτης μας, το σπίτι μας, οι ζωές μας, το μέλλον μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιες οι προθεσμίες καταχώρισης παραστατικών
Διαδέχεται τον Απόστολο Τζιτζικώστα
Τι λέει ο υπουργός Εξωτερικών για το Κυπριακό και τη Συρία
«Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική για τις καρέκλες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Δείτε αναλυτικά ποιοι φορείς προχωρούν σε πληρωμές μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου
Αύριο η αντιπαράθεση πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
«Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους»
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Πρόκειται για τη μασκότ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.