- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
WSJ: Οι Έλληνες γραφειοκράτες εμποδίζουν την επένδυση της Cosco
Δημοσίευμα για την απόφαση του ΚΑΣ να χαρακτηρίσει το μισό λιμάνι του Πειραιά αρχαιολογικό χώρο
Οι Έλληνες γραφειοκράτες όρθωσαν ένα τεράστιο εμπόδιο σε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της Κίνας στην Ευρώπη, σημειώνει με δηκτικό τρόπο η Wall Street Journal αναφερόμενη στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να γνωμοδοτήσει υπέρ της κήρυξης μέρους του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο καθυστερήσεις στο κινεζικό project υποδομών.
Η εξέλιξη αυτή πιθανότατα θα καθυστερήσει ένα σημαντικό πρότζεκτ, αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ χαρακτηρίζει το ΚΑΣ ως μία από τις πιο ισχυρές υπηρεσίες στην Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα, ότι η χώρα μας είναι διαβόητη για τη γραφειοκρατία της.
«Το ΚΑΣ συχνά καθυστερεί επενδύσεις για χρόνια» επισημαίνει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal, ενώ αξιωματούχοι της Cosco δήλωσαν στην εφημερίδα ότι θα κάνουν μεν κάποιες αναπροσαρμογές στα πλάνα τους, αλλά τόνισαν ότι το σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στο σύνολό του και όχι να επιτραπούν κάποιες από τις επενδύσεις.
Η απόφαση, σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι πιθανό να εντείνει τη μακροχρόνια κινεζική δυσαρέσκεια με την πρόοδο των έργων, υπενθυμίζοντας πως στόχος της Κίνας είναι να καταστήσει την Ελλάδα κόμβο για τις κινεζικές εξαγωγές. Σε αντάλλαγμα η Αθήνα καλοπιάνει το Πεκίνο, αφού η οικονομική δυσπραγία και η διαβόητη γραφειοκρατία της χώρας έχουν απομακρύνει τις εταιρείες των δυτικών χωρών.
Ως παράδειγμα αναφέρει ότι το 2016 η Cosco εξασφάλισε το πλειοψηφικό πακέτο του λιμανιού του Πειραιά. «Ενα χρόνο αργότερα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στον ΟΗΕ άσκησε βέτο στην καταδίκη της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, μια κίνηση που οι επικριτές σχολίασαν ότι στόχο είχε να κερδίσει την εύνοια του Πεκίνου, κατηγορίες που αρνείται η κυβέρνηση».
Η Cosco ανακοίνωσε πλάνα για νέες επενδύσεις περίπου 600 εκατ. ευρώ στον Πειραιά, που περιλαμβάνει ένα νέο κέντρο logistics, επιπλέον επιβατικό σταθμό για κρουαζιερόπλοια, τέσσερα ξενοδοχεία και ένα εμπορικό κέντρο, υπενθυμίζει το δημοσίευμα.
«Όμως, τοπικές και εθνικές αρχές εναντιώθηκαν σε κάποια από τα πλάνα της Cosco. Τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση- που αρχικά δεν είχε εκφράσει διαφωνία για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις της Κίνας στο λιμάνι- ενέκρινε μόνο περίπου τις μισές από αυτές, παραπέμποντας τις υπόλοιπες στο ΚΑΣ για αξιολόγηση» συνεχίζει το δημοσίευμα και θυμίζει ότι έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, το συμβούλιο μπλόκαρε την κατασκευή του εμπορικού κέντρου, ζήτησε αλλαγές και περιορισμούς για το ξενοδοχείο και πρότεινε την αναστολή λειτουργίας δύο ναυπηγείων, υπενθυμίζει η Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εταιρεία εξεπλάγη από την απόφαση, δεδομένου ότι το λιμάνι του Πειραιά λειτουργεί εδώ και δεκαετίες χωρίς να προκαλέσει κανένα αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Το 2016, οι αρχές επέκτειναν έως το 2052 τις άδειες για τα ναυπηγεία που το ΚΑΣ τώρα θέλει να αναστείλει.
Αν και το ΚΑΣ δεν απέρριψε εντελώς τα σχέδια, οι αλλαγές που προτείνει, καθιστούν πολύ δύσκολη ή αδύνατη την υλοποίηση των έργων.
Η εταιρεία δήλωσε ότι θα κάνει κάποιες προσαρμογές και θα υποβάλει εκ νέου το σχέδιό της τις προσεχείς εβδομάδες, όπως ανέφεραν στελέχη της, αλλά πρόσθεσε ότι το σχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στο σύνολό του και το κράτος δεν μπορεί να επιλέξει να επιτρέψει μόνο μερικές από τις επενδύσεις.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αξιωματούχοι της Cosco λένε ότι η εταιρεία τώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την επιβάρυνση να απευθύνεται στο ΚΑΣ και για την παραμικρή αλλαγή που θέλει να κάνει στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.