Πολιτικη & Οικονομια

Δραγασάκης: Συμβιβαστήκαμε για την α’ κατοικία

Θέλει παράλληλο τραπεζικό σύστημα και χρυσή τομή ανάμεσα σε τρεις αρχές: κοινωνικές ανάγκες – δημοσιονομικές δυνατότητες - κατάσταση των τραπεζών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Δραγασάκης
Γιάννης Δραγασάκης © INTIMENEWS / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Ως αποτέλεσμα συμβιβασμού με τους θεσμούς, με προτεραιότητα το συμφέρον των δανειοληπτών, παρουσίασε την τροπολογία για την πρώτη κατοικία ο Γιάννης Δραγασάκης που κατατέθηκε προς ψήφιση στην εθνική αντιπροσωπεία. 

Ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι «είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θέτουμε σε σύστημα προστασία και τα επιχειρηματικά δάνεια» και απαντώντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούσαν να έρθει η τροπολογία αυτή ως νομοσχέδιο για να υπάρχει χρόνος να ακουστούν φορείς και να γίνει διεξοδική συζήτηση είπε ότι «συμμερίζομαι τις ανησυχίες όλων των βουλευτών για να ακουστούν οι θέσεις των φορέων, αλλά να ξέρετε ότι η θέση της κυβέρνησης  ήταν η θέση των δανειοληπτών και όχι των τραπεζών. Εάν ήταν να έχουμε την θέση των τραπεζών το θέμα αυτό θα είχε λήξει προ πολλού. Η κυβέρνηση εκπροσώπησε με συνέπεια τους δανειολήπτες και με τις συζητήσεις με τις τράπεζες και με τους θεσμούς. Να εξασφαλίσουμε  τα συμφέροντα εκείνων που πήραν δάνεια αλλά λόγω συνθηκών έμειναν άνεργοι, έχασαν εισοδήματα και είναι σε δυσκολία και αδυνατούν να τα εξοφλήσουν. Και για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός εγγράφει ένα ποσό για να αποπληρώνεται αυτό το ποσό προς τις τράπεζες για εκείνους που πραγματικά αδυνατούν».

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών ανέρχεται περίπου στο 25%, και με το βλέμμα στους θεσμούς ανέφερε ότι δεν πρέπει οι στρατηγικοί κακοπληρωτές να αποτελέσουν άλλοθι για να θεωρηθούν όλοι οι δανειολήπτες το ίδιο. 

O υπουργός επέμεινε δε, στην ανάγκη δημιουργίας παράλληλου τραπεζικού συστήματος. «Η χώρα μας έχει χρηματοδοτικά κενά, γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε προσπαθούμε δημιουργούμε στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Ονόμασα αυτή την προσπάθεια, πρόσθεσε, ως προσπάθεια δημιουργίας παράλληλου ή εναλλακτικού συστήματος χρηματοδοτικών εργαλείων. 

«Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αυτό και σε αυτό προχωρούμε… Κορωνίδα αυτού του συστήματος, που θα είναι συμπληρωματικό με τις τράπεζες, είναι η αναπτυξιακή τράπεζα που θα συζητήσουμε σύντομα Βουλή». 

Η τροπολογία θα συζητηθεί εκ νέου στις 5 το απόγευμα σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου θα κληθούν για ακρόαση τέσσερις με πέντε εκπρόσωποι φορέων. Η τροπολογία θα εισαχθεί την Πέμπτη προς συζήτηση στην Ολομελεια προκειμένου να ψηφιστεί έως την Παρασκευή.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ