- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
ΕΛΣΤΑΤ: Σε ρυθμό 1,9% περιορίστηκε η άνοδος του ΑΕΠ το 2018
Οριακά χαμηλότερα τα στοιχεία για το 4ο τρίμηνο σε σχέση τις εκτιμήσεις κυβέρνησης και Κομισιόν
Κάτω των προσδοκιών της κυβέρνησης και της Κομισιόν, εκτιμάται η ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 4ο τρίμηνο του 2018 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Συγκεκριμένα, στο 1,9,%, δηλαδή οριακά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 2%, προσδιορίζει η πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2018.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ το 2018 σε όρους όγκου ανήλθε σε 190,8 δισ. ευρώ, έναντι 187,2 δισ. ευρώ το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,9%.
Παράλληλα, τα ίδια στοιχεία καταγράφουν οριακή συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση το 4ο τρίμηνο του 2018, ενώ σε ετήσια ετήσια βάση κατεγράφη αύξηση κατά 1,6%.
Επισημαίνεται δε ότι το ΑΕΠ των προηγούμενων τριμήνων (1ο τρίμηνο 2018 - 3 ο τρίμηνο 2018) έχει αναθεωρηθεί λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης (ΔΥΕ Οκτωβρίου 2018) και λόγω ενημερωμένων στοιχείων Βραχυχρόνιων Δεικτών.
Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:
1. Τριμηνιαίες μεταβολές
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2018.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 3,6 % σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2018.
- Αύξηση κατά 1,8% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,3% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 1,7%.
- Μείωση κατά 7,8% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,4% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,4%.
2. Ετήσιες μεταβολές
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,3% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2017.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 27,2% σε σχέση με το 4 o τρίμηνο του 2017.
- Αύξηση κατά 10,6% σε σχέση με το 4 o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,8%.
- Αύξηση κατά 2,0% σε σχέση με το 4 o τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 13,1%.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.