- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μήνυμα Μοσκοβισί ενόψει Eurogroup: «Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της»
Ο επίτροπος είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 είναι συμβατός με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ
«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, παρουσιάζοντας έναν προϋπολογισμό για το 2019 με τον οποίο επιτυγχάνει τον ζητούμενο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ παράλληλα στηρίζει την ανάπτυξη και καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό». Αυτό είναι το μήνυμα του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ενόψει του σημερινού Eurogroup, σύμφωνα με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στη σημερινή συνεδρίαση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να επικυρώσουν με συνοπτικές διαδικασίες το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 στην πρώτη συμμετοχή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων.
«Το σημερινό Eurogroup θα είναι μια άλλη σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς η χώρα συνεχίζει να προχωράει. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 είναι πλήρως συμβατό με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ», σημειώνει ο Π. Μοσκοβισί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό «πολύ σημαντικό», καθώς η Ελλάδα όχι μόνο θα επιτύχει τους στόχους της, αλλά και με τρόπο που να υποστηρίζει την ανάπτυξη και να καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό. «Οι χαμηλότεροι φόροι στην εργασία και τις επιχειρήσεις αναμένεται να συμβάλουν στην ανάκαμψη, ενώ το νέο επίδομα στέγασης θα μειώσει τα ποσοστά φτώχειας μεταξύ των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος σε ηλικία απασχόλησης» ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος.
Σε ό,τι αφορά στην κατάργηση του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις σχολίασε: «Υποστηρίζω ιδιαιτέρως την πρόθεση της Ελλάδας να μην προχωρήσει στις προνομοθετημένες περικοπές συντάξεων, ένα δραστικό μέτρο που θα μείωνε κατά μέσο όρο 14% τα εισοδήματα περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχων - επιπλέον των περικοπών κατά περίπου 25% από την αρχή της κρίσης».
«Η Επιτροπή έχει υποστηρίξει με συνέπεια ότι αυτές οι πρόσθετες περικοπές δεν χρειάζονται για να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος. Και είναι πλέον σαφές ότι δεν χρειάζονται επίσης για να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος του επόμενου έτους», είπε, χαρακτηρίζοντας το μέτρο αυτό «τόσο μη αναγκαίο όσο και ανεπιθύμητο» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «το Eurogroup θα υποστηρίξει σήμερα αυτή τη θέση».
Επιπρόσθετα, στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί θα επικεντρωθούν σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, στην πρώτη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η συζήτηση αυτή δε θα είναι διεξοδική, καθώς οι υπουργοί θα επανέλθουν στο ζήτημα της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας στις αρχές του χρόνου, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης έκθεσης της Επιτροπής, στη βάση της οποίας θα αποφασιστεί η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs).
Για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών, σημειώθηκε «ικανοποιητική πρόοδος σε βασικούς τομείς, όπως στη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, στο κτηματολόγιο και σε ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις». Ωστόσο, ανέφερε, πως έχουν διαπιστωθεί «καθυστερήσεις στη στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, στους διορισμούς στο δημόσιο και σε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, όπως η Εγνατία ή οι περιφερειακοί λιμένες».
Ο Π. Μοσκοβισί κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να σημειώσει την απαραίτητη πρόοδο σε όλους αυτούς τους βασικούς τομείς μεταρρυθμίσεων «εγκαίρως» για την επόμενη έκθεση της Επιτροπής «σε τρεις μήνες». «Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο επειδή τα μέτρα αυτά θα ωφελήσουν την ελληνική οικονομία, αλλά και επειδή βάσει αυτής της έκθεσης το Eurogroup θα αποφασίσει για την επόμενη πληρωμή προς την Ελλάδα των κερδών από τα ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες», κατέληξε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα συχνότερα λάθη και παραλείψεις στην αίτηση για το Α21
Ένα κερασάκι στην τούρτα-δώρο προς τον πρωθυπουργό
Η επίσημη ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ για το πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές
Ολόκληρη η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας στο Athens Alitheia Forum
«Ενσαρκώνει τις κοινές μας αξίες: ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ισότητα, κοινωνική ένταξη» σημειώνει ο πρωθυπουργός
«Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προκύπτουν βεβιασμένα συμπεράσματα ή δημόσιες κρίσεις»
«Κανένας καλύτερος από Μητσοτάκη» λέει το 54% των πολιτών
Η επαναλειτουργία του αγωγού Vardax ενισχύει τον ενεργειακό ρόλο της Θεσσαλονίκης στα Βαλκάνια
Από τους 14.000 πριν μερικά χρόνια περνάμε στους 19.000 το 2026, τόνισε ο υπουργός
Η βασική διαφορά είναι το μέγεθος και ο τρόπος κατασκευής
Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ερευνητές αναζητούν λύσεις για την παραπληροφόρηση – Νέες προκλήσεις
Η ΝΔ στο 34,1% στην εκτίμηση αποτελέσματος, με υψηλή κυβερνητική στήριξη στην άμυνα και χαμηλή δυναμική για νέα κόμματα
Το πρώτο αναβαθμισμένο αεροσκάφος αναμένεται να παραληφθεί εντός του 2027
Ισχυρά δημόσια οικονομικά και ανάπτυξη, η Ελλάδα κινδυνεύει από ενέργεια και γεωπολιτική αστάθεια
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών
Τα μέτρα θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας
Αλλαγές στους ΚΑΔ από την ΑΑΔΕ, οδηγίες στις επιχειρήσεις για επικαιροποίηση στοιχείων
Στην Ολομέλεια το πόρισμα της Εξεταστικής, καμία παρέμβαση υπουργών στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Η Ιρανή ακτιβίστρια σε μια καθηλωτική συζήτηση για το σκοτάδι του θεοκρατικού καθεστώτος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.