Πολιτικη & Οικονομια

Κορκίδης: «Όχι» στην απενεργοποίηση ΑΦΜ

 Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ έκανε λόγο για «φορολογικό θάνατο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
49783-102113.jpg

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης τάχθηκε κατά ενδεχόμενης ρύθμισης για απενεργοποίηση ΑΦΜ σε εταιρείες με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όπως τόνισε «η απενεργοποίηση του ΑΦΜ ισοδυναμεί με αιφνίδιο ''φορολογικό θάνατο'' μιας επιχείρησης αφού, χωρίς αυτόν, παύει να λειτουργεί και να πληρώνει τις υποχρεώσεις της».

Ανάμεσα στις πολλές επιπτώσεις ενός τέτοιου μέτρου ανέφερε πως οι επιχειρήσεις που θα χάσουν τον ΑΦΜ τους, δεν θα μπορούν να συναλλάσσονται με άλλες επιχειρήσεις ή ιδιώτες, να εκδίδουν και να λαμβάνουν παραστατικά πώλησης, να εισάγουν, να εξάγουν, να λαμβάνουν χρήματα ή δάνειο από τις τράπεζες, να πληρώνονται για συναλλαγές τους από το Δημόσιο, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, να εισπράττουν επιστροφές φόρων, να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις και να μεταβιβάζουν ακίνητα. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ πρότεινε να υιοθετήσει το ΥΠΟΙΚ «τη μηνιαία ηλεκτρονική παρακολούθηση του ΑΦΜ μεσαίου και υψηλού κινδύνου οφειλετών, καθώς και διαδικασίες αυτόματης ένταξης των φοροοφειλετών στη διαδικασία ρύθμισης των 48 δόσεων», εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο «θα περιόριζε σημαντικά τις απώλειες εσόδων του δημοσίου από φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, ενώ ταυτόχρονα θα διαχώριζε την πρόθεση από την αδυναμία πληρωμής και τη δικαιολογημένη καθυστέρηση καταβολής φόρων από την πλευρά των επιχειρήσεων».

Ο κ. Κορκίδης συμπλήρωσε ότι το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) «γίνεται ακόμα πιο σκληρό, αφού με τις κατασχέσεις εμπορευμάτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων εντός της επιχείρησης, σε χέρια τρίτων, και τη δέσμευση χρημάτων σε λογαριασμούς όψεως, ουσιαστικά καλύπτει κάθε πτυχή του κύκλου συναλλαγών μιας επιχείρησης, διακόπτοντας κάθε νόμιμη οικονομική της δραστηριότητα. Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων το "πάγωμα" του ΑΦΜ, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως "οικονομική φυλάκιση" σε αντικατάσταση της προσωποκράτησης των οφειλετών».

Λ.Χ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ