- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αχτσιόγλου για τα αναδρομικά: «Δεν εκτιμώ ότι θα ευδοκιμήσει»
Η υπουργός είπε ότι οι «συντάξεις δεν θα κοπούν» και κατηγορεί τα ΜΜΕ για παραπληροφόρηση
Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στον News 24/7 εκτίμησε πως «οι συντάξεις δεν θα κοπούν».
Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «διαμορφώνονται οι συναινέσεις που χρειαζόμαστε. Οι εταίροι μας έχουν αποδεχθεί ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό, ότι επιτυγχάνουμε τους στόχους μας για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό που συζητάμε αφορά το δημοσιονομικό χώρο και την αξιοποίησή του. Υπάρχει σύγκλιση για την εφαρμογή όλων των θετικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Υπάρχουν μικρές αποκκλίσεις οι οποίες είναι επιλύσιμες. Τις επόμενες μέρες θα αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να προχωρήσουν αυτά τα μέτρα. Έχει σημασία να αισθανθούν οι πολίτες ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι μια τυπική ημερομηνία, αλλά μια νέα πραγματικότητα».
Σε σχέση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, προέβλεψε δεν θα ευδοκιμήσουν καθώς το δημόσιο, έχει προσφύγει σε 2ο βαθμό. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Γίνεται επιχείρηση παραπληροφόρησης από ΜΜΕ, χτίζονται δικηγορικές καριέρες. Το 2012 με νόμους Κουτρουμάνη-Βρούτση περικόπηκαν οι συντάξεις. Το 2015 το ΣτΕ έκρινε ότι αυτές οι περικοπές ήταν αντισυνταγματικές αλλά αυτή η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ. Η κυβέρνηση το 2016 προχώρησε σε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και διαμόρφωσε ένα καθαρό πεδίο που εναρμονίζεται με τις συνταγματικές αρχές. Πριν από λίγους μήνες υπήρξε απόφαση μονομελούς πρωτοδικείου ότι θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά, αυτό αντιβαίνει στην απόφαση του ΣτΕ, έχει ασκηθεί έφεση από την πλευρά του Δημοσίου. Δεν εκτιμώ ότι θα ευδοκιμήσει στους επόμενους βαθμούς αυτή η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν περίπου δέκα περικοπές τις συντάξεις και παρέδωσαν το ασφαλιστικό με έλλειμμα. Είναι ένα αρνητικό θαύμα και θέλει θράσος για να μας κουνούν το δάχτυλο ενώ καταφέραμε να φτιάξουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Οι περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές ήταν 4,5 δισ το έτος.»
Ηυπουργός έρχεται εν μέρει σε αντίθεση με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι μόνο όσοι συνταξιούχοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη θα λάβουν τα αναδρομικά των συντάξεων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο Athens Alitheia Forum ο πρωθυπουργός
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η Κύπρος είναι και μέλος της Ευρώπης. Θα είναι μεγάλη επιτυχία λοιπόν αν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα αντικατασταθεί από ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Δόγμα
Πώς διαμορφώνεται το πλαφόν σε τρόφιμα
Ποιες είναι οι ημερομηνίες διεξαγωγής εξετάσεων και κλήρωσης
Πρακτικές συμβουλές για την προστασία από επιθέσεις τύπου phishing
Ο υπουργός Υγείας εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα για ογκολογικούς ασθενείς στο «Παπαγεωργίου»
Η υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε το νέο Ηχογραφικό Κέντρο και το Στούντιο Επαυξημένης Πραγματικότητας
«Οι πιέσεις στις τιμές θα εντείνονται» προειδοποιεί ο αναπηρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν διανύει την πιο ανέφελη περίοδο της δεύτερης θητείας του. Το διακύβευμα στην περίπτωσή του είναι ένα: η υστεροφημία του.
Μέχρι 30 Ιουνίου η ολοκλήρωση των «κάθετων» έργων του ΤΑΑ στα νοσοκομεία
Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι, έρχονται τσουχτερά πρόστιμα
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα κρεοπωλεία
Στο Athens Alitheia Forum ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Όπως βλέπετε το κεφάλι μου είναι στη θέση του»
Τα συχνότερα λάθη και παραλείψεις στην αίτηση για το Α21
Ένα κερασάκι στην τούρτα-δώρο προς τον πρωθυπουργό
Η επίσημη ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ για το πότε πληρώνονται κύριες και επικουρικές
Ολόκληρη η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας στο Athens Alitheia Forum
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.