- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΑΑΔΕ: Όσοι δεν δηλώνουν τα εισοδήματα από Airbnb θα διαγράφονται από την πλατφόρμα
Οι τρεις σχεδιαζόμενες κινήσεις για να πιαστούν οι φοροφυγάδες
Διασταυρώσεις σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να εντοπίσει όσους αποκτούν εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb αλλά εξακολουθούν να μην τα δηλώνουν στο ηλεκτρονικό μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης. Παράλληλα η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης να διαγράφουν όσους δεν υποβάλλουν δηλώσεις στο μητρώο.
Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΑΔΕ προχωρεί στις ακόλουθες κινήσεις:
- Στοχευμένους ελέγχους από εφοριακούς, που ψάχνουν καταχωρήσεις ακινήτων στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια οι ελεγκτές θα εξετάζουν αν έχει δηλωθεί το ακίνητο και η ενοικίαση στο Μητρώο Ακινήτων.
- Μόλις τελειώσει η διορία για οριστικοποίηση από τους διαχειριστές ακινήτων των δηλώσεων τους στο Μητρώο Ακινήτων (στις 30 Νοεμβρίου) η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού να διαγράψουν όσους δεν έχουν κάνει τη δήλωση.
- Εξετάζεται, παράλληλα, η δυνατότητα δημιουργίας μηχανισμού ("search robot") προκειμένου να γίνονται αυτόματες διασταυρώσεις που θα ελέγχουν παράλληλα αν τυχόν τα ακίνητα που ενοικιάζονται με βραχυχρόνιες μισθώσεις παρέχουν και άλλες υπηρεσίες εκτός από διαμονή και κλινοσκεπάσματα (πχ πρωινό, ξεναγήσεις κλπ) προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ. Ήδη η Πορτογαλία έχει και χρησιμοποιεί ένα αντίστοιχο σύστημα, και η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει την σχετική τεχνογνωσία.
Μιλώντας στο 19ο Συνέδριο για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας – Prodexpo, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής υπογράμμισε την διάθεση συνεργασίας των ελεγκτικών μηχανισμών όλων των χωρών. Όπως τόνισε υπάρχει μια κατανόηση της ανάγκης για συνολική δράση σε επίπεδο Ευρωπαικής Ενωσης. Σε ότι αφορά τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων ο Γ. Πιτσιλής είπε ότι υπάρχει ήδη διάλογος με την ΑΑΔΕ και ότι είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να δίνουν την εντύπωση ότι ανέχονται τη φοροδιαφυγή. Ο πρώτος τρόπος να το δείξουν είναι να διαγράφουν από την πλατφόρμα όσους δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο υφυπουργός Υποδομών αναφέρθηκε στην πορεία των μεγάλων έργων και το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το γενικό νοσοκομείο του νησιού
Τι είπε για τις Κινητές Ομάδες Υγείας με εξετάσεις στο σπίτι
Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση - Τον αποδοκίμασε και η Λίνα Μενδώνη
Για παραβιάσεις σχετικές με τα κόκκινα δάνεια
Νωρίτερα τα χρήματα στα ΑΤΜ για τους δικαιούχους
Ποιοι συνταξιούχοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμα
Αριστερά, αγορά και διαφθορά: Οι βεβαιότητες μιας πολιτικής ιδεολογίας
Πώς η ρύθμιση των 72 δόσεων αλλάζει τα δεδομένα
Η τηλεδιάσκεψή του με τον σκηνοθέτη
Όλες οι προτάσεις και οι ψήφοι
Με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση
Καμία πρόταση δεν έλαβε 180 ψήφους
H ίδια τόνισε ότι η κριτική πρέπει να γίνεται επί κειμένων και όχι επί φαντασιώσεων
«Μαζί με την καρέκλα, άλλαξε και η αντίληψή του για τους θεσμούς»
«Και εγώ στη θέση σου, αν είχα κάνει όσα έκανες εσύ, υποδυόμενος και τον αδέκαστο θα φοβόμουν»
Η αναφορά του για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Εγχώριες, αλλά και διεθνείς αντιδράσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.