- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στην Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας ο Τσίπρας
Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας - πολλαπλά τα οφέλη από την επιτυχή υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναμένεται να επισημάνει ο πρωθυπουργός
Στα οφέλη από την επιτυχή υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όχι μόνο για την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, αλλά για την ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην ανάδειξη της χώρας μας σε πυλώνα σταθερότητας, αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, στις παρεμβάσεις του στη σημερινή Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας που διεξάγεται στη Βάρνα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει ότι η επιτυχής υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία υποστηρίζουν όλες οι χώρες της περιοχής, θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη σταθερότητα και την οικονομική συνανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα η Βόρεια Ελλάδα αναβαθμίζεται πολλαπλώς και καθίσταται ως ένας από τους σημαντικότερους περιφερειακούς ενεργειακούς, εμπορικούς, ναυτιλιακούς, μεταφορικούς και διαμετακομιστικούς κόμβους.
Επίσης ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναδείξει τη θέση της Ελλάδας, ως πυλώνας σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως σύνδεσμος ανάμεσα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η σημερινή Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής είναι η πέμπτη στη σειρά (η προηγούμενη είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη). Το εν λόγω σχήμα ξεκίνησε ως Τριμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας -Σερβίας με την πρώτη Σύνοδο να πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε Τετραμερή με τη συμμετοχή και της Ρουμανίας με την πρώτη Σύνοδο να πραγματοποιείται πριν ένα χρόνο στη Βάρνα.
Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει τη μεγάλη δυναμική του εγχειρήματος και τη σημαντική του συμβολή τόσο στην περιφερειακή συνεργασία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και στο ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.
Στη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, η διασυνδεσιμότητα και η οικονομική συνεργασία στα πεδία των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, και ζητήματα που αφορούν την ενέργεια και τις υποδομές.
Για πρώτη φορά στο γεύμα εργασίας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Τετραμερούς, θα πάρει μέρος και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ύστερα από πρόταση του ομολόγου του της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, και οι τέσσερις ηγέτες θα συζητήσουν θέματα συνεργασίας του Ισραήλ με χώρες της Ν.Α. Ευρώπης σε ζητήματα νέων τεχνολογιών, νεοφυών επιχειρήσεων και ενέργειας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και της Βουλγαρίας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα στην Τετραμερή Σύνοδο έχει ως εξής:
10.00: Διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
11.00 - 12.00: Συνάντηση των τεσσάρων ηγετών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας.
12.00 - 12.30: Συνέντευξη Τύπου.
12.30-14.00: Γεύμα εργασίας των τεσσάρων ηγετών, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού του Ισραήλ.
14.30: Διμερής συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.