Πολιτικη & Οικονομια

Η πρωτοτυπία της δίδυμης υποψηφιότητας Βούγια - Νυφούδη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Γιατί έχει μεγάλο ενδιαφέρον

stavros-konstantinidis.jpg
Σταύρος Κωνσταντινίδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4587197.jpg
© MotionTeam

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πείραμα της δίδυμης υποψηφιότητας του Σπύρου Βούγια και Νίκου Νυφούδη, για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Απαλλαγμένο από την εγωιστικότητα του ατομισμού, της προσωποκεντρικής αυθεντίας, του μονοδιάστατου ηγέτη. Αντίθετα αντιμετωπίζει την πολυπλοκότητα των προβλημάτων εξ’ αρχής συνθετικά, συνενώνει την εμπειρία με την ανανέωση, ανοίγει προκαταβολικά τον δρόμο της συνεργασίας και της συνεννόησης που θα χρειαστούν τα νέα δημοτικά συμβούλια που θα προκύψουν στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Αν αυτό το συμβολικό ύφος της συνδημιουργικής αφετηρίας διαπεράσει την όλη προσπάθεια του συνδυασμού, θα εγκαινιαστεί ίσως για πρώτη φορά στην τοπική αυτοδιοίκηση ένα πιο ευρωπαϊκό, αδιαμεσολάβητοκαι ανοιχτό πολιτικό ήθος που τόσο λείπει, από την πεπατημένη της ξεπερασμένης αρχηγικότητας και των προαποφασισμένων κομματικών χρισμάτων.

Το προγραμματικό περιεχόμενο συνέχεια πολλών πρωτοπόρων θέσεων που πρωτοδιατυπώθηκαν απο το 1998, και που ενισχύονται από τις σύγχρονες τάσεις των «έξυπνων πόλεων» και της διαδικτυακής τεχνολογικής προόδου των τελευταίων ετών. Αναδιανομή δημόσιου χώρου, βιώσιμη κινητικότητα, ψηφιακή καινοτομία, κοινωνική συνοχή, πολιτισμός της πρωτοπορίας. Πόλη πράσινη και έξυπνη, πόλη φιλελεύθερη και ευρωπαϊκή. Ατζέντα που μπορεί να συνενώσει τρεις γενιές ανθρώπων της πόλης, σε ένα φάσμα από την ευρωπαϊκή αριστερά, την κεντροαριστερά, το ριζοσπαστικό κέντρο, την φιλελεύθερη δεξιά, ενσωματώνοντας την σύγχρονη εκδοχή της οικολογίας,της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης ανάπτυξης σε μία βάση πραγματιστική και όχι ουτοπική.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ