- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τα τελευταία χρόνια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στον τομέα της επικοινωνίας, των επιχειρήσεων και -εσχάτως- της πολιτικής. Οι επιχειρήσεις, ήδη, έχουν συμφωνήσει και αντιληφθεί πως για να έρθουν σε πιο στενή επαφή με τους καταναλωτές χρειάζονται νέες τεχνικές marketing και δημιουργίας του brand τους. Πολλές μεγάλες και γνωστές εταιρείες ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν το Instagram και κοινοποιούν στους ακολούθους – καταναλωτές τους ποιοτικό υλικό. Άλλωστε το Instagram έχει το σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της εικόνας -στην εποχή της εικόνας- όταν το αντιπαραβάλουμε με τα υπόλοιπα social media.
Τη στιγμή που ο επιχειρηματικός κόσμος «αγκαλιάζει» το Instagram, ο χώρος της πολιτικής δείχνει να ακολουθεί με αργά βήματα προς την ίδια κατεύθυνση. Πολιτικά κόμματα στην Αμερική και την Ευρώπη δημιουργούν λογαριασμούς στο Instagram με στόχο να ενεργοποιήσουν τους οπαδούς τους (grass roots call to action) και να αποκτήσουν νεανικό κοινό (the millennials). Την τελευταία τριετία ακολουθούν αρχηγοί κρατών, πολιτικοί ηγέτες, βουλευτές και κάθε λογής εκλεγμένοι άρχοντες σε πολλές χώρες. Φυσικά ο τρόπος διαχείρισης ποικίλλει από χώρα σε χώρα και από περίπτωση σε περίπτωση, ποιοτικά και ποσοτικά.
Βασικά, το Instagram προσφέρει δύο μοναδικά πλεονεκτήματα σε κάθε πολιτική καμπάνια: την παρουσίαση μίας ιστορίας (story telling) και την επαφή με τους νέους, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών. Μία εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, συνηθίζουμε να λέμε. Μέσω των εικόνων, που δημοσιεύονται στο Instagram είτε ως αναρτήσεις (posts) είτε ως ιστορίες (stories) η/ο υποψήφια/ος πολιτικός μπορεί να πει την ιστορία που θέλει με τον πιο αποδοτικό και εύληπτο τρόπο. Παράλληλα, εάν το κοινό 18-35 είναι το επιθυμητό δεν υπάρχει καλύτερο μέσο από το Instagram.
Στην Ελλάδα τα πράγματα κινούνται διαφορετικά, όπως γίνεται συχνά. Τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν ξεκινήσει με ενεργό τρόπο να εμπλέκονται στο Instagram, αφήνοντας πεδίον δόξης λαμπρό για μελλοντική χρήση. Οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χρησιμοποιούν το Instagram, ενώ συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός και των βουλευτών που δημιουργούν τους δικούς τους λογαριασμούς. Άλλοι χρησιμοποιούν το πολύτιμο αυτό εργαλείο πιο «θεσμικά» -αντιγράφοντας με αυτόν τον τρόπο το Facebook-, είτε πιο προσωπικά, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες του Instagram. Όπως και να έχει, η χρήση του στο ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι ακόμη στα σπάργανα και αρκετά περιορισμένη.
Πάντως το τρένο του Instagram με περισσότερους από 800.000.000 επιβάτες έχει ήδη ξεκινήσει. Και το μεγαλύτερο προσόν του; Είναι εντελώς δωρεάν στη χρήση. Έτσι, προσφέρεται για καμπάνιες μειωμένου budget. Φυσικά, οι χορηγούμενες δημοσιεύσεις και η δυνατότητα διαφημίσεων καλύπτουν τις ανάγκες και αυτών (κομμάτων και πολιτικών ηγετών) που θέλουν να επενδύσουν το κάτι παραπάνω.
So, get involved! Fast!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.