Συναντήσεις Αλέξη Τσίπρα με επενδυτές στη Νέα Υόρκη
Εν συνεχεία ξεκίνησε τη δεύτερη συναντηση που οργανώνεται απο τη Morgan Stanley
Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις που θα στηρίξουν τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που είχε για περισσότερη από μία ώρα με επενδυτές, την οποία συντόνισαν οι Bank of America/Merril Lynch. Στη συνάντηση τον συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Xουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος.
Ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με στελέχη επενδυτικών funds που δείχνουν ενδιαφέρον να επενδύσουν στη χώρα, για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικης οικονομίας, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν και γεωπολιτικά θέματα.
Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην ανάκαμψη των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, που πλέον διαμορφώνουν μια αισθητή βελτιωμένη εικόνα για τη χώρα και τις προοπτικές της.
Υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει μετά από δύσκολα χρόνια. Αναλάβαμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες με ανεργία ρεκόρ, αποεπένδυση, ύφεση και μετά από μια πενταετία κατά την οποία χάθηκε το 1/4 του εθνικού πλούτου.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι:
«Προτεραιότητά μας η δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος για την προσέλκυση σημαντικών παραγωγικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Σημαντικό στοιχείο σε αυτό το πλαίσιο είναι οι συνθήκες πολιτικής σταθερότητας που επικρατούν πλέον στη χώρα.
Οι μεταρρυθμίσεις που έχει αναγκη η χώρα θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, με έμφαση σε αυτές που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την παραγωγή νέου πλούτου».
Στην συζήτηση αναδείχθηκε επίσης και από τις δύο πλευρές το ισχυρό χαρτί της χώρας που είναι ο κομβικός γεωστρατηγικός ρόλος της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή με μεγάλες προκλήσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για τη συμφωνία των Πρεσπών η οποία, όπως τόνισε ο ΠΘ, ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση των επενδύσεων και της οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια.
Στο ίδιο κλίμα με την πρωινή συνάντηση με επενδυτικά funds, κινήθηκε και η δεύτερη συζήτηση – που διοργάνωσε η Morgan Stanley - με επενδυτές, που είχε ο πρωθυπουργός σήμερα νωρίς το μεσημέρι στη Νέα Υόρκη.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την περιγραφή της αισθητά βελτιωμένης εικόνας όλων των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, τη σταθερή και ασφαλή δημοσιονομική πορεία, την ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αναφέρθηκε εκτενώς στη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική που έχει η Ελλάδα, ειδικά μετά την 20η Αυγούστου.
Πολλές τοποθετήσεις εκ μέρους των εκπροσώπων των επενδυτικών οίκων, στάθηκαν στον πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας που είχε το εγχείρημα που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση την τελευταία τριετία και για το λόγο αυτό η έξοδος από τα προγράμματα συνιστά ιστορικής σημασίας γεγονός αλλά και μία σπουδαία ευκαιρία για επενδύσεις.
Σε μια χώρα μάλιστα που βρίσκεται στον πυρήνα της ΕΕ και της Ευρωζώνης, διαθέτει ένα εργατικό δυναμικό με εξαιρετικές ικανότητες και υψηλού επιπέδου κατάρτιση και παράλληλα έχει πλούσιους φυσικούς πόρους, υποδομές και μία στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση.
Ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς που η Ελλάδα έχει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα. Τόνισε ότι στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, είναι ξεκάθαροι οι στόχοι και οι τομείς γύρω από τους οποίους θα κινηθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Σε αντίθεση με δεκαετίες προχειρότητας και λειτουργίας ενός άναρχου μοντέλου που κόστισε πολύ ακριβά στη χώρα και τους πολίτες.
Από τις τοποθετήσεις τονίστηκε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βούληση για επενδύσεις στην Ελλάδα. Και ότι είναι ελπιδοφόρο ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει σταθερά προσηλωμένη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα σε αυτές που θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και την πολυνομία, που στο παρελθόν λειτούργησαν ανασχετικά για μεγάλα επενδυτικά σχέδια.
Υπογραμμίστηκε επίσης από την πλευρά των επενδυτικών οίκων ότι ο κρισιμότερος παράγοντας για την προσέλκυση των επενδύσεων είναι το στοιχείο της σταθερότητας. Κυριότερα, η πολιτική σταθερότητα και το σταθερό φορολογικό πλαίσιο ώστε να υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την απόδοση μιας επένδυσης.
Η συζήτηση επίσης περιστράφηκε και στις γενικότερες πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας και των κινδύνων που εγκυμονεί η άνοδος των δυνάμεων της άκρας δεξιάς και των άλλων υπερσυντηρητικών μορφωμάτων.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι απαραίτητη συνθήκη για την ομαλή οικονομική δραστηριότητα – πόσο μάλλον για την ευημερία - των χωρών είναι η πολιτική σταθερότητα, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή η συνθήκη πλέον υπάρχει στην Ελλάδα και αποτυπώνεται και στους οικονομικούς δείκτες.
Και πρόσθεσε ότι είναι όντως εξαιρετικά ανησυχητικό το φαινόμενο και απαιτεί διαρκή εγρήγορση και δράση απέναντι στις αιτίες που τροφοδοτούν αυτές τις δυνάμεις που απειλούν τόσο τις κοινωνίες όσο και την οικονομία της Ευρώπης.
Τόνισε, όμως, ότι η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο, αρκεί βέβαια τα παραδοσιακά συντηρητικά κόμματα να πάψουν να μετατοπίζονται διαρκώς προς τις θέσεις και τη ρητορική αυτών των ακραίων δυνάμεων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόκειται για την αρχή ενός ευρύτερου σχεδίου αναβάθμισης, όπως ανέφερε
Οι αντιδράσεις και η δημόσια αντιπαράθεση
Η διαχείριση της κρίσης του 1996 και η στάση των Αμερικανών
Το σχέδιο του rebranding και η «κινούμενη άμμος»
Κυριακάτικη ανασκόπηση με αιχμή άμυνα, υποδομές Κρήτης, επιστολική ψήφο, στέγαση και δημόσια υγεία
Από 2 Φεβρουαρίου για επιχειρήσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ – Τι ισχύει για δηλώσεις, πρόστιμα και κίνητρα
Μετά την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, το ΥΠΕΣ σχεδιάζει tablet στα εκλογικά τμήματα και ψήφο από άλλο δήμο
Φορολογικές εκπτώσεις και προκαθορισμένα μισθώματα για νεόδμητα ακίνητα σε δεκαετή μίσθωση
Tίθεται σε δημόσια διαβούλευση
Eκλεγόταν βουλευτής από το 1977 ως το 2000
Με αφορμή την παρουσία του στο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ
Tι είπε για τις εσωκομματικές διαφωνίες
Η ATLANTIC SEE LNG TRADE επισπεύδει τον Κάθετο Διάδρομο – πρώτες ροές LNG από Μάρτιo
Στο περιθώριο του ΕΛΚ, Ελλάδα και Βουλγαρία ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια και διασύνδεση
Έως 6 Φεβρουαρίου καταβάλλονται 74 εκατ. ευρώ σε 99.862 δικαιούχους – αναλυτικά όλα τα ποσά
Σχέδιο τύπου Θεσσαλονίκης, αυστηρότερη εφαρμογή του ΚΟΚ και έξυπνες κάμερες για ανάσα στην Αθήνα
Από τη Λευκωσία, η υπουργός παρουσίασε τον εθνικό διάλογο και τα μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού επαγγέλματος
Τασούλας και Μαρινάκης τονίζουν την αποτροπή, τον διάλογο χωρίς υποχωρήσεις και τις σταθερές κόκκινες γραμμές
Εκτεταμένο πλέγμα δράσεων για το 2025–2026 με επιδοτήσεις προσλήψεων, επιχειρηματικότητα και στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης
Τριάντα χρόνια μετά τα Ίμια, σαφές μήνυμα προς Άγκυρα: καμία γκρίζα ζώνη στο Αιγαίο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.