Πολιτικη & Οικονομια

Και νέα εγκύκλιος για τις συντάξεις

Η Αχτσιόγλου και ο (πρώην) αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4473704.jpg
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Προκειμένου να σταματήσει μια για πάντα η συζήτηση για τις συντάξεις το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσαν από κοινού νέα εγκύκλιο, η οποία ξεκαθαρίζει με απόλυτη σαφήνεια το τι ακριβώς θα συμβεί με τις συντάξεις από το 2019 και μετά.

Πιο συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει:

«Από το 2019 και μετά οι συντάξεις δεν πρόκειται να υποστούν καμία μείωση πέρα από τις μειώσεις οι οποίες έχουν αποφασιστεί πριν το 2019 ή τις μειώσεις οι οποίες θα αποφασιστούν μετά το έτος αυτό. Εξαίρεση αποτελούν μόνο κάποιες συντάξεις των οποίων η καταβολή ξεκίνησε πριν το 2019, όπως και οι συντάξεις των οποίων η καταβολή ξεκίνησε μετά το συγκεκριμένο έτος.

»Η νομοθετημένη περικοπή των συντάξεων δεν θα εφαρμοστεί, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες οι οποίες προβλέπονται από τον νόμο ο οποίος έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Σε όσες περιπτώσεις δεν προβλέπεται από τον νόμο περικοπή δεν θα υπάρχει περικοπή, εκτός αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Σε όλες τις άλλες περιπώσεις περικοπή των συντάξεων δεν θα υπάρχει. Τουλάχιστον όχι χωρίς νομοθετική πρόβλεψη.

»Επειδή τα έσοδα από τις εισφορές υπολείπονται από το συνολικό ποσό της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η διατήρηση των συντάξεων στα σημερινά επίπεδα είναι απαγορευτική, όπως άλλωστε και η μείωση ή η αύξησή τους. Σε κάθε περίπτωση η συνταξιοδοτική δαπάνη δεν μπορεί να υπερβαίνει την εισφοροδοτική δυνατότητα, εκτός αν η αδυναμία της δυνατότητας αυτής υπερκαλύπτεται με άλλου είδους δυνατότητες, οι οποίες όμως δεν μπορούν να ξεπερνούν το ύψος του πλάτους, εφόσον όμως το διαρκές αναδιανεμητικό συνταξιοδοτικό πλαφόν επεκτείνεται καθ' όλη τη διάρκεια.

»Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή της εφαρμοστικής εγκυκλίου δεν μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με τη μη εφαρμογή της μη εφαρμοστικής εγκυκλίου, η οποία και προβλέπει τον ακριβή τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από το 2019 και μετά, εκτός αν αυτός δεν προβλέπεται».

Παρότι η εγκύκλιος δεν αφήνει και πολλά ερωτηματικά, η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου εξέδωσε και «ανακοίνωση», προκειμένου να ξεκαθαρίσει τη στάση τόσο της κυβέρνησης όσο και των θεσμών και να περιγράψει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν μετά τις μεταξύ τους συνομιλίες.

Στην «ανακοίνωση» η υπουργός αναφέρει:

«Κοιτάξτε, στην αρχή ούτε αυτοί δεν ήθελαν να μειωθούν οι συντάξεις, αλλά ύστερα, μόλις όμως είπαμε ότι εμείς δεν θέλαμε, αυτοί είπαν, όχι, θέλουμε να μειωθούν, και εμείς μετά είπαμε δεν θα τις μειώσουμε, θα γίνει νέος νόμος για να μειώσουμε τις συντάξεις. Αυτό γιατί εμείς στην αρχή θέλαμε να μειωθούν, αλλά, μόλις εκείνοι είπαν ότι δεν θέλουν να μειωθούν, και εμείς μετά είπαμε δεν θέλουμε κι εμείς και μετά, αφού αυτοί είπαν ότι θέλουν, κι εμείς μετά το αλλάξαμε και μετά αυτοί είπαν, ξέρετε, εμείς θέλουμε να μειωθούν οι συντάξεις, εμείς όμως δεν δεχθήκαμε μετά από όλα αυτά και είπαμε να μειωθούν μετά οι συντάξεις. Αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο».

Και μπράβο της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ