Πολιτικη & Οικονομια

Όταν το ΠΑΣΟΚ κατέθετε πρόταση μομφής κατά της ΝΔ του Μητσοτάκη για το μακεδονικό το 1993

​Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και μας κάνει πλάκα

96282-643740.jpg
Γιώργος Δημακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
35245.jpg

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και μας κάνει πλάκα. Χοντρή πλάκα. Στις 27/03/1993 το Πασοκ του Ανδρέα Παπανδρέου κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ του Κώστα Μητσοτάκη με αιτιολόγηση ότι «Αποδέχθηκε δημόσια τη "διπλή ονομασία" γειτονικής κρατικής οντότητας, η οποία επιδιώκει τη διεθνή αναγνώρισή της. Επεδίωξε μια απροσδιόριστη διαδικασία "διαιτησίας". Έφτασε στην αποδοχή ονομασίας που περιλαμβάνει και το όνομα της Μακεδονίας. Και προχωρεί τώρα στην αποδοχή διαδικασιών οι οποίες ενθαρρύνουν την προκλητική προβολή των πιο απαράδεκτων και προκλητικών αξιώσεων κατά της Ελλάδας ».

Η συνεδρίαση στην βουλή ήταν έντονη. Ο Παπανδρέου κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι «Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο έχει αποδεχθεί τη διαιτησία αυτή, τη διαμεσολάβηση, εκ προοιμίου, αλλά εξήγγειλε ήδη και την ελληνική συμφωνία για το κατά τη γνώμη του πιθανό αποτέλεσμα: Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία, Νέα Μακεδονία ή κάτι παρόμοιο. Έκαψε μόνος του όλα τα χαρτιά, για να μας οδηγήσει σήμερα στο συμβιβασμό ως τη μόνη λύση. Άλλωστε, το σύστημα δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα, αφού όπως δήλωσε ο ίδιος, ποιος θυμάται μετά από 1, ή 5 ή 10 χρόνια. Ποιος θυμάται!»

Και συνέχισε: «Δεν γίνεται καμία μνεία ούτε καν στο προοίμιο ή στο άρθρο 49 του Συντάγματος των Σκοπίων ούτε καν στο αστέρι της Βεργίνας, όλα παραπέμπονται στην έννοια της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σε μέτρα δηλαδή που οφείλει να λάβει και η Ελλάδα. Δεν υπάρχει διαχωρισμός».

Ο κος Μητσοτάκης με τη σειρά του απάντησε: «Διαμελισμός αυτής της Δημοκρατίας θα μας δημιουργήσει μείζονα προβλήματα στην περιφέρεια. Πέραν της αποσταθεροποίησης, θα μας δημιουργήσει το πρόβλημα ενδεχομένως της μεγάλης Βουλγαρίας και της μεγάλης Αλβανίας». Και «Η Ελλάς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχθεί η Δημοκρατία αυτή να αποτελεί την εστία μιας εχθρικής προπαγάνδας εναντίον μας. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχθεί το σημερινό Σύνταγμα, όπως υπάρχει. Είναι ανάγκη να τροποποιηθεί. Δεν μπορεί να δεχθεί τα εμβλήματα τα οποία είναι καθαρή πρόκληση εναντίον της Ελλάδος. Δεν μπορεί να δεχθεί την αλυτρωτική προπαγάνδα για τη δήθεν μειονότητα, που είναι μια ανύπαρκτη μειονότητα, μια μειονότητα φάντασμα». Περισσότερα εδώ

Πέρασαν 24 χρόνια αδράνειας από κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και η κάκιστη κυβέρνηση Τσίπρα έκλεισε μια επωφελής συμφωνία με την κυβέρνηση Ζάεφ, και η ΝΔ του υιού Μητσοτάκη κατέθεσε πρόταση μομφής με το ίδιο θέμα που είχε δεχτεί πρόταση μομφής η κυβέρνηση του πατέρα του!

Πέρασαν 24χρόνια, η ιστορία κάνει κύκλους, το πρόβλημα μένει άλυτο, μετά τον διχασμό του μνημόνιου-αντιμνημονίου, η ΝΔ φέρνει ξανά τον γνώριμο διχασμό πατριώτες-προδότες για ψηφοθηρικούς λόγους, ο αρχηγός της υποστηρίζει στη Bουλή ότι «δεν θέλω να διχάσω τους έλληνες πολίτες για να ενώσω τους Σκοπιανούς», και ενώ καταθέτει πρόταση μομφής οι υπερπατριώτες ψηφοφόροι του ξεκινούν τα μπινελίκια και τους ψόφους για τους προδότες που θα ψηφίσουν τη συμφωνία. Τα ίδια μπινελίκια ακριβώς που έγραφαν αυτοί των ΣΥΡΙΖΑνελ νωρίτερα. Για μια συμφωνία που το πιο πιθανόν είναι να ψηφίσει ως κυβέρνηση η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη!

Είμαστε 24χρόνια γείτονες με τους «Βόρειο-Μακεδόνες» χωρίς να έχουμε καμία διένεξη. Δύο δρόμοι υπάρχουν. Ή ως «Βόρεια Μακεδονία» στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ σύμμαχοι της Ελλάδας. Ή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» χωρίς να την αναγνωρίζουμε μόνο εμείς, έξω από ΕΕ και ΝΑΤΟ στο άρμα της Ρωσίας -Τουρκίας και αντίπαλοι της Ελλάδας. Η ΝΔ δεν διαφωνεί με το Βόρεια Μακεδονία, αλλά με τα αλληλένδετα της γλώσσας και της εθνικότητας. Όμως δεν υπόσχεται ότι θα πετύχει την αλλαγή τους ως η κυβέρνηση που θα υπογράψει τη συμφωνία. Η συμφωνία όμως αναφέρει ρητά: «Η ΠΓΔΜ σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα της, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Επίσης, τα δύο μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά της ΠΓΔΜ δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής της Ελλάδας».

Και τότε και τώρα η απορία είναι η ίδια: Πώς γίνεται αυτοί που αποδέχονται το Βόρεια Μακεδονία με μακεδονική γλώσσα και εθνότητα να είναι προδότες, και αυτοί που αποδέχονται το Βόρεια Μακεδονία να είναι υπεύθυνοι πατριώτες μόνο ο Μητσοτάκης μπορεί να το εξηγήσει! Γιατί για τους ακροδεξιούς όλοι όσοι αποδέχονται το Βόρεια Μακεδονία (δηλ. και αυτοί της ΝΔ) είναι όλοι τους πουλημένοι προδότες. Η λύση του προβλήματος είναι στην τόλμη που θα επιδείξει ο κος Μητσοτάκης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ