- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ένταση στο Αιγαίο, σύγχυση με τα μνημόνια
Σε σκληρή δοκιμασία η χώρα από τη «διπλή εκκρεμότητα»
Συνέχιση της έντασης στο Αιγαίο και σύγχυση για το πώς ακριβώς θα λήξει το καθεστώς των μνημονίων είναι τα εκκρεμή δεδομένα της παρούσας συγκυρίας, υπό τη σκιά των οποίων πορεύεται η χώρα και τα οποία αναμένεται να διατηρηθούν στην πρώτη γραμμή τους ερχόμενους μήνες, μέχρι και το καλοκαίρι.
Στα ελληνοτουρκικά, οι τελευταίες εξελίξεις είναι:
- Σήμερα Tετάρτη, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak» κυκλοφόρησε με τον τίτλο: «Αν "χτυπηθεί" και βουλιάξει ελληνικό πλοίο», γράφει: «Όταν ανεβαίνει η ένταση στο Αιγαίο το να γίνει κάποιο ατύχημα, ας πούμε ένα τουρκικό μαχητικό να βυθίσει μια ελληνική πυραυλάκατο ή ένα ελληνικό πλοίο, τότε ξαφνικά όλες οι χώρες της Ευρώπης θα πραγματοποιήσουν συμμαχία και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξει η Τουρκία». (Δημοσιογραφική σωφροσύνη; Ημιεπίσημη κατεύθυνση; Ανησυχία, καθώς υπάρχει το ανοιχτό μέτωπο της Τουρκίας στη Συρία και το ημι-ανοιχτό στο Ιράκ; «Κλάδος ελαίας» την Ελλάδα, για αποφυγή περαιτέρω έντασης- ίσως σε συνδυασμό με το ρίξιμο των τόνων από τον κ. Καμμένο; Ακόμα ασαφές)
- Το βράδυ της Δευτέρας είχε προηγηθεί (αυτό που φέρεται να είναι) υπέρπτηση τούρκικου ελικοπτέρου με σβηστά φώτα πάνω από το νησάκι Ρω. Η φρουρά έριξε τροχιοδεικτικά και το ελικόπτερο απομακρύνθηκε. Στη συνέχεια η ελληνική πλευρά υποβάθμισε το θέμα, ενώ η τουρκική το διέψευσε εντελώς.
- Χτες συνεχίστηκαν οι εκατέρωθεν «εμπρηστικές» ενέργειες των δυο οιονεί αντιπάλων: ο μεν υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος αυτή τη φορά ήταν σχετικά ήρεμος (θα φανεί αν είναι μονιμότερη η τάση ή όχι), τουιτάροντας φωτογραφία της Κυράς της Ρω με λεζάντα «Την Κυρά της Ρω, δεν την ενοχλεί κανείς!», ο δε κ. Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, είπε: «Αν έχει κρίση υστερίας ο Καμμένος να μπει σε κλινική… Οι πρόγονοί τους πλήρωσαν το τίμημα για την εχθρότητα που είχαν εναντίον των Τούρκων. Έλαβαν την απάντηση στο πεδίο των μαχών. Σε μια χώρα που δεν είναι μεγαλύτερη από την πόλη του Ικονίου, οι ανεύθυνοι πολιτικοί τους τρίζουν τα δόντια… Εμείς όταν χρειαστεί, μπορούμε να τρίξουμε και να ξεριζώσουμε αυτά τα δόντια».
Ταυτόχρονα, στο οικονομικό πεδίο:
- Ο πρωθυπουργός επιμένει σε καθαρή έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων, χωρίς μεταμνημονιακές ουρές
- Η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου λέει πως αυτή η καθαρή έξοδος θα δώσει τη νίκη στις ερχόμενες εκλογές
- Αλλά ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε: «Το βασικό που συζητιέται είναι να έχουμε ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης με κορμό τα πράγματα που ήδη συμφωνήσαμε με τους θεσμούς και δεν μπορούν να τελειώσουν για τεχνικούς λόγους μέχρι τις 28 Αυγούστου που τελειώνει το πρόγραμμα», ενώ χρησιμοποίησε τον όρο «μεταμνημονιακή παρακολούθηση» και δέχτηκε ότι θα τεθούν όροι, αλλά «το πώς θα τηρούνται σε σχέση με το χρέος δεν έχει συζητηθεί ούτε και το πόσο αυστηροί θα είναι οι όροι»
- Αύριο Πέμπτη, ο αναπληρωτής του κ. Γιώργoς Χουλιαράκης καλείται να εξηγήσει στο Euro Working Group γιατί από τα 88 προαπαιτούμενα έχoυν ολοκληρωθεί μόλις 12
- Στις 27 Απριλίου, ο κ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στο Eurogroup κάποιο νεφελώδες «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο», όπου, σύμφωνα με τις διαρροές του, θα προσπαθήσει ν΄ανασταλούν οι περικοπές ώς 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από 1.1.2019, τις οποίες έχουν ήδη ψηφίσει στη Βουλή οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ
Δύσκολα τα πράγματα για την κυβέρνηση, αλλά όπως στρώνει κανείς, κοιμάται. Πάντως οι εκκρεμότητες και στα δυο πεδία (ελληνοτουρκικά – οικονομία) είναι εμφανείς και «δια γυμνού οφθαλμού». Το αν θα βγει η χώρα σε όχι ακόμα χειρότερη κατάσταση από την παρούσα είναι ζητούμενο.
Ακόμα, είναι εντελώς ασαφές το αν τα ελληνοτουρκικά ή το (μετα)μνημόνιο ή αμφότερα, θα είναι αιτίες για να στηθούν κάλπες. Αν το φθινόπωρο δε στηθούν, έτσι κι αλλιώς το 2019 είναι χρονιά εκλογών. Για την ώρα κρατάμε τις λέξεις «διπλή εκκρεμότητα».
d.fyssas@gmail.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο υπουργός Άμυνας βρέθηκε στην «καρδιά» της αεροπυρόσβεσης
Υπογράμμισε δε ότι «αυτή ακριβώς η πολιτική είναι δείγμα λαϊκισμού»
Το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο MiCA ενισχύει την εποπτεία, τη διαφάνεια και την προστασία των επενδυτών
Με αφορμή την απόφαση του να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ
Η συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα στη Σόφια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Ivan Demerdzhiev
Με αφορμή την κόντρα με τον Μάριο Σαλμά
Την τελική απόφαση καλείται να λάβει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατήγγειλε υπόγεια συνεννόηση μεταξύ του ΚΚΕ και της Νέας Δημοκρατίας
Στα 5,32 δισ. ευρώ οι εισπράξεις στο πεντάμηνο
Η υπόθεση αφορά σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση
«Δεν κατάλαβε ποτέ ότι είναι άλλη η ευθύνη του Βουλευτή και άλλη του Προέδρου ενός κόμματος. Κρίμα»
Η τοποθέτηση Σαλμά και η ανάρτηση Γεωργιάδη
Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα αναδιατάσσει το πολιτικό σκηνικό, αλλά οι αντιφάσεις και το παρελθόν του δημιουργούν ερωτήματα
«Ήταν τρομοκρατική επίθεση, δεν ήταν κάτι μόνο για εκφοβισμό»
«Δεν μπορώ να υποστηρίξω την περιχαράκωση» σημειώνει ο πρώην πρόεδρος του κόμματος
Τέσσερις παρεμβάσεις για τα άτομα με αναπηρία και τέσσερις παρεμβάσεις για τη στέγαση θεσμοθετεί ο νέος νόμος του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Εν αναμονή της επιστολής του προς τον Πρόεδρο της Βουλής
Η επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.