Πολιτικη & Οικονομια

Τα ληγμένα…

Βράδυ της Κυριακής που μας πέρασε εντοπίστηκε από ειδικούς ανιχνευτές το Άγιο Πνεύμα να υπερίπταται της Χαριλάου Τρικούπη.

4766-35219.jpg
Νίκος Γεωργιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 243
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
42647-95904.jpg

Βράδυ της Κυριακής που μας πέρασε εντοπίστηκε από ειδικούς ανιχνευτές το Άγιο Πνεύμα να υπερίπταται της Χαριλάου Τρικούπη. Οι ειδικοί μιλούν για νέο ιστορικό γύρο επιφοίτησης, αυτή τη φορά με αντικείμενο του ιερού πόθου το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Την προηγούμενη φορά, εκεί στην Ιερουσαλήμ, κατεγράφη μία ανάλογη χαμηλή πτήση και μετά από 2.οοο χρόνια είδατε τι έχουμε πάθει. Η περίοδος αυτή έγινε γνωστή ως μ.Χ. (μετά Χριστόν), για να θυμηθούμε και τον Αλεξάκη.

Στο ΠΑΣΟΚ λοιπόν την Κυριακή το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε μια λίστα με ονόματα τα οποία συγκροτούν τις έξι επιτροπές, που ονομάζονται και «κύκλοι» και αφορούν τους έξι κύριους κυβερνητικούς τομείς. Για τον μη ειδικό αναγνώστη του καταλόγου, η λίστα ονομάτων παραπέμπει στο στελεχικό δυναμικό που θα αποτελέσει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά από μία νίκη σε εκλογές. Θεωρητικά πάντα, για να εξηγούμεθα.

Τη Δευτέρα το πρωί, ανώτερο (προς ανώτατο) στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη σε προφανή κατάσταση προ-καρδιακού επεισοδίου, με λίγη δόση εγκεφαλικού, κατέθετε την αιρετική άποψή του πως «αν είναι να με κυβερνήσουν η Άντζελα Γκερέκου, η Συλβάνα Ράπτη, ο κ. Ραγκούσης, η Σοφία Σακοράφα, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, και ο κ. Παπουτσής (πάλι), ε, τότε καλύτερα να επανεκλεγεί η Νέα Δημοκρατία, τουλάχιστον να υπάρχει ορατός εχθρός, ώστε και οι αντιδεξιές ορμόνες να λειτουργούν και το αίμα να κυλά σε αντιδεξιές φλέβες».

Να θυμίσουμε πως οι έξι επιτροπές του Γ. Παπανδρέου αποτελούν το απαύγασμα την πολιτικής σοφίας του αρχηγού, ο οποίος ερήμην των στελεχών του, όπως καταγγέλλεται πλέον, και με μόνη συμβουλευτική φωνή αυτή του κ. Ραγκούση, που λειτουργεί ως αντιεκσυγχρονιστική εκδοχή Τσουκάτου (τουλάχιστον ο στρατηγός ήταν και αποτελεσματικός), έρχεται να απαντήσει στην πραγματικά εντυπωσιακή προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ανατρέψει τα δεδομένα και να αλλάξει ατζέντα.

Το ενδιαφέρον στοιχείο στις αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου εντοπίζεται και στη χρονική συγκυρία. Από την Παρασκευή που μας πέρασε έως και χθες το βασικό πολιτικό ατού της Νέας Δημοκρατίας ήταν και είναι η πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με έναν ευφυή ελιγμό, σπάνιο για τα σημερινά δεδομένα στη Νέα Δημοκρατία, ζήτησε τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ για την άμεση εφαρμογή στις επερχόμενες εκλογές του συστήματος εκείνου που θα διασφάλιζε αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ απάντησε ανακλαστικά όχι, καταδεικνύοντας την αγωνία και το φόβο του μπρος στο ενδεχόμενο να είναι η Νέα Δημοκρατία το πρώτο κόμμα, ώστε να επωφεληθεί από τις πρόνοιες του νέου εκλογικού νόμου.

«Αν με 4,5 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά και με τη σαφή τοποθέτηση των δημοσκόπων πως αυτή η διαφορά είναι μη αναστρέψιμη το ΠΑΣΟΚ φοβάται αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, τότε ας βγει η Νέα Δημοκρατία» ήταν η απάντηση ενός άλλου ανώτερου στελέχους της Χαριλάου Τρικούπη, που με δυσκολία άρθρωνε κουβέντες το πρωί της Δευτέρας, λόγω της εσωτερικής διαπάλης που το διακατείχε: να σιχτιρίσει δηλαδή ή να το αφήσει να περάσει για άλλη μια φορά.  

Ιδού η κυβέρνησή μου, ανέκραξε

Κάθε επιτροπή που σύστησε ο κ. Παπανδρέου θα περιλαμβάνει και άλλους 15 τουλάχιστον, με γενική επιβλέπουσα την κυρία Βάρτζελη και επιβλέποντες τους κυρίους Ραγκούση, Αθανασάκη και Ρέππα, καθώς και τους υπευθύνους των επιμέρους κομματικών και κοινοβουλευτικών τομέων. Πλήθος κόσμου δηλαδή, με ένα μέσο όρο συμμετοχής ανά επιτροπή περί τα 23 άτομα, λένε εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη χαριτολογώντας, γιατί οι άνθρωποι έχουν να διαλέξουν ή μία καλή κλινική για ξεκούραση και θεραπεία ή ένα μακρύ ταξίδι στο Θιβέτ για πλήρη ανάπλαση της ταραγμένης τους προσωπικότητας. Ο Γιώργος Παπανδρέου του Καστρίου πιστεύει πως τα πορίσματα των δημοσκοπήσεων είναι και εκλογικά αποτελέσματα. Ζώντας σε αυτό το περιβάλλον πρόωρης ευφορίας και με τους συνεργάτες του να υποκλίνονται μπρος στην απύθμενη σοφία των δημοσκοπήσεων, είναι φυσικό να επιθυμεί να δημοσιοποιήσει το κυβερνητικό σχήμα. Αν κανείς ανατρέξει στα ονόματα που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή, τότε η κυβέρνηση θα ομοιάζει με την εφεδρική ομάδα της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως παρέδωσε τα κλειδιά της εξουσίας το 2004. Με μία σημαντική διαφορά. Την αναβάθμιση της Σοφίας Σακοράφα, της Συλβάνας Ράπτη, της Άντζελας Γκερέκου, της κυρίας Βάρτζελη και βεβαίως της Λούκα Κατσέλη. Ρόλο γερμανικού ποιμενικού αναλαμβάνει ως φαίνεται η Βάσω Παπανδρέου, που πιστώνεται τώρα την περίφημη ρήση της περί «Λουί Βιτόν». Πρόσταγμα μαέστρου της κυκλαδικής εκδοχής ορχήστρας ο κ. Ραγκούσης, με βοηθό τον Γ. Παπακωνσταντίνου σε ρόλο φα ελάσσονα, από το φάουλ με την υπόθεση του επιχειρηματία-συνεργάτη του στρατηγού Εφραίμ του Αγιορείτη. Μία τέτοια κυβέρνηση, της οποίας την αξιο     πιστία διασώζουν προφανώς ο Χρήστος Παπουτσής και ο Μιχάλης Καρχιμάκης, είναι φυσικό να γοητεύσει τους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς. Παράλληλα, αυτό το σχήμα αλλά και το περιεχόμενο της καταιγιστικής πολιτικής απάντησης του ΠΑΣΟΚ στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία προκαλούν τον τρόμο στη Ρηγίλλης και το Μαξίμου. Τα κυβερνητικά στελέχη ήδη μιλούν για την «αντεπίθεση της Σακοράφα» ή το «δόγμα Γκερέκου» ή ακόμη για τη θεωρία «περί αλώσεως της εξουσίας» του Μιχάλη Καρχιμάκη με τις 118.567 ερωτήσεις στη Βουλή.

Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι ακριβώς συνέβη στο Καστρί την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου του σωτήριου έτους 2009. Στο μέλλον, οι μελετητές θα αναφέρονται σε αυτή την ημερομηνία με σεβασμό αλλά και ταραχή. Θα είναι κάτι σαν τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, κάτι σαν την Άλωση της Πόλης, κάτι τέλος πάντων που διαφοροποιείται από τα κοινότοπα της Ιστορίας. Στο μεταξύ, η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθεί να διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ο Παυλόπουλος θα συνεχίσει να παγιδεύει το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» στα στενοσόκακα της πολιτικής και η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή θα κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει την κοινωνία πως είναι η χειρότερη κυβέρνηση της χώρας από το 1823 και το Σύνταγμα της Τροιζήνας. Όλα αυτά θα ισχύσουν έως ότου κάποιος καλός άνθρωπος αναλάβει την πρωτοβουλία να επισκεφθεί τη Χαριλάου Τρικούπη, για να διαπιστώσει πόσα και ποια κατηγορία ληγμένα καταναλώνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τότε, ο κ. Παπανδρέου μπορεί να παραμένει ασφαλής στην αγκαλιά του Μορφέως, με το περιβάλλον του να κάνει τάματα στην Παναγία τη Χρυσοσπηλιώτισσα, μπας και το εκλογικό σώμα περιοριστεί μόνο στους καλούς δημοσκόπους. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ